Klaus Schmidt-Koenig

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Klaus Schmidt-Koenig (21. tammikuuta 1930 Heidelberg18. helmikuuta 2009) oli saksalainen lintutieteilijä.

Schmidt-Koenig opiskeli ensin Heidelbergin yliopistossa, jonka jälkeen hän lyhyen aikaa opiskeli kemiaa Münchenin yliopistossa. Täältä hän siirtyi Freiburgin yliopistoon opiskelemaan biologiaa. Hän vietti kaksi vuotta Max Planck-instituutissa Wilhelmshavenissa Gustav Kramerin oppilaana, ja väitteli filosofian tohtoriksi 1958 arvosanoin summa cum laude. Väitöksessään hän tutki kesykyyhkyjen suunnistautumista kotilakkaansa.

Valmistumisensa jälkeen Schmidt-Koenig muutti post doc stipendiaatiksi Yhdysvaltoihin Duke Universityyn Durhamiin. Hän avioitui Inka Rauchin kanssa 1959 ja heille syntyi kolme lasta. Vuonna 1963 hänet nimitettiin Göttingenin yliopistoon, ja 1971 Duke Universityn eläintieteen professoriksi. Schmidt-Koenig asui kuitenkin Saksassa ja teki Yhdysvaltoihin luentomatkoja. 1975 hänet nimitettiin Tübingenin yliopiston käyttäytymisfysiologian (Behavioral Physiology) professoriksi. Tästä virasta hän jäi eläkkeelle 1996.

Schmidt-Koenig toimi Saksan Lintutieteellisen Yhdistyksen puheenjohtajana 1986–1991, ja myöhemmin hänet valittiin yhdistyksen kunniajäseneksi. Hän oli American Ornithologists' Unionin kunniajäsen vuodesta 1992 lähtien. Hän kirjoitti lukuisia tieteellisiä artikkeleita ja ainakin kaksi kirjaa suunnistautumisesta: Avian Orientation and Navigation (1979) ja Das Rätseldes Vogelzugs (1980).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]