Klaukkala

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Klaukkala (ruots. Klövskog) on kylä Nurmijärven kunnan eteläosassa Valkjärven lähistöllä. Se on kunnan suurin taajama, jossa on kaupunkimaisia piirteitä.

Klaukkalan asukasluku on lähialueineen lähes 20 000, ja Nurmijärven taajamista se kasvaa nopeimmin. Klaukkalaan muuttaa asukkaita ennen kaikkea muualta pääkaupunkiseudulta, sillä maaseututaajama puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta houkuttelee etenkin lapsiperheitä. Klaukkalasta on matkaa Espoon, sekä Vantaan rajalle noin 5 km ja Helsinkiin alle 30 km. Sen halki kulkee seututie 132 Hämeenlinnanväylältä Lopelle. Väestönlisäysten kasvattamat liikennemäärät tuottavat ongelmia, minkä vuoksi suunnitteilla on taajaman kiertävä ohitustie ja mahdollisesti raideliikenneyhteys Helsinkiin, todennäköisesti jatkona Vantaankosken radalle.

Rakennuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klaukkalan kirkon kuparipäällysteinen kirkkosali ja kellotorni

Klaukkalassa on useita peruskouluja, joista suurin on ala- ja yläasteena toimiva Isoniitun koulu. Muita kouluja ovat esimerkiksi Klaukkalan Yläaste, Harjulan koulu, Syrjälän koulu, Lepsämän koulu, Klaukkalan koulu, Mäntysalon koulu, Haikalan koulu, Metsäkylän koulu, Isoniittu ja Valkjärven koulu. Klaukkalassa on myös yksi Nurmijärven kolmesta lukiosta: Arkadian Yhteislyseo. Mahdollisena nähtävyytenä voidaan mainita vuonna 2004 valmistunut Klaukkalan kirkko. Kylässä sijaitsee myös vuonna 1995 valmistunut, hirsistä rakennettu ortodoksinen Pyhän Nektarios Eginalaisen kirkko.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koordinaatit: 60°23′N, 24°45′E