Kivettynyt metsä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kivettynyt metsä
The Petrified Forest
Title from The Petrified Forest film trailer.jpg
Ohjaaja Archie Mayo
Käsikirjoittaja Robert E. Sherwood
Charles Kenyon
Delmer Daves
Tuottaja Hal B. Wallis
Pääosat Leslie Howard
Bette Davis
Humphrey Bogart
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Ensi-ilta 6. helmikuuta 1936
Kesto 83 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie
Warner Brother Studios from The Petrified Forest film trailer.jpg

Kivettynyt metsä (engl. The Petrified Forest) on Archie Mayon ohjaama film noir/rikoselokuva vuodelta 1936, jonka pääosissa ovat Leslie Howard, Bette Davis ja Humphrey Bogart. Sivuosissa ovat Genevieve Tobin, Dick Foran, Joe Sawyer, Porter Hall ja Charley Grapewin.

Elokuvan käsikirjoittivat Robert E. Sherwood, Charles Kenyon ja Delmer Daves. Kivettynyt metsä myös esitettiin live televisionissa vuonna 1955 tähtinä Bogart, Henry Fonda ja Lauren Bacall. Elokuvan tuotantoyhtiönä oli Warner Bros.. Elokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 6. helmikuuta 1936, ja Suomeen elokuva tuli ensi-iltaan vasta 13. kesäkuuta vuonna 1947 11 vuotta myöhemmin. Elokuvaa pidetään Bogartin läpimurtoroolina Duke Manteena.

Bette Davis elokuvan trailerissa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Arizonan hiekka- ja kaktuserämaan laitamilla sijaitseva huoltoasema/kahvila saa piakkoin vieraita joita siellä ei yleensä tapaa.

Leslie Howard elokuvan trailerissa.

Päivä alkaa samaan tapaan kuin kaikkia aiemmatkin, eli hiljaisena. Radiosta ja postimiehen kautta kuuluu kuitenkin uutisia, että gangsteri Duke Mantee (Humphrey Bogart) miehineen olisi karkumatkalla samaisella alueella. Ensimmäisenä paikalle osuu patikoitsija Alan Squier (Leslie Howard) joka sanoo vain kiertelevänsä Yhdysvaltoja, mutta käyttäytyy kuin hänellä olisi jotain salattavaa. Paikalla ovat Alanin lisäksi paikkaa pyörittävä perhe, armeijaintoileva isä Jason (Porter Hall), autiomaan ruusu, tytär Gabrielle "Gabby" (Bette Davis), isoisä Gramp (Charley Grapewin), keittäjätär Paula (Nina Campana) ja eräänlainen sekatyömies Boze (Dick Foran). Jason poistuu paikalta lähteäkseen jonkin militanttiryhmänsä harjoituksiin ja jäljelle jäävät siis loput joukosta. Gabrielle ihastuu Alaniin kuullessaan tämän olevan kirjailija ja koska Gabrielle elää kaukana ns. sivistyksestä, vaikuttaa brittiläinen mystinen snobi kirjailija äärimmäisen eksoottiselta. Luonnollisesti Gabrielleen jo kauan ihastunut Boze osoittaa mustasukkaisuuden merkkejä. Paikalle saapuvat ohikulkumatkalla olevat Chisholmin pariskunta kuskeineen ja Alan saa heiltä kyydin matkallaan eteenpäin. Matka kuitenkin keskeytyy kun he törmäävät Duke Manteeseen apulaisineen. Mantee ottaa Chisholmien auton ja jatkaa matkaansa. Alan päättää lähteä takaisin huoltoasemalle varoittamaan, että Mantee joukkoineen liikkuu alueella. Sääli vain että Mantee sattui samaiselle paikalle joitakin hetkiä aiemmin. Siispä nyt Alan, Gramp, Garbielle ja Boze ovat Manteen vankeja. Myös Chisholmin pariskunta kuskeineen palaa paikalle, tietämättä Manteen joukkoineen olevan myös siellä. Paikalla olevat alkavat hiljalleen avautumaan ja Mantee saa seurattavakseen erinäisten ihmisten suhdekiukuttelua. Eli pääosin äänessä ovat kiukkuinen Boze, lemmenlyömä Gabrielle ja oikeasti ärsyttävä Alan. Manteen ja Alanin välille syntyy myös jonkinlainen tahtojen mittely. Manteen miehet haluaisivat jo lähteä matkalle rajan ylitse, mutta Mantee haluaa odottaa loppujoukkonsa saapumista. Toisessa joukossa kun on myös Manteen naisystävä. Vankiryhmä kasvaa kun Jason kahden militanttikaverinsa kanssa saapuu paikalle. Heiltä Mantee saa kuulla naisystävänsä jääneen kiinni ja nyt Manteen pasmat menevät sekaisin. Lähes saman tien pakkaa sekoittavat vielä miehet jotka tulevat vangitsemaan Manteen joukkoa. Alkaa silmitön räiskintä ja Mantee koettaa pakoa. Ennen lähtöä Alan pakottaa Manteen ampumaan ja Alan kuolla kupsahtaa. Alan kun oli tehnyt tässä välissä testamentin ja pistänyt siihen Gabriellen edunsaajaksi, jotta Alanin kuoltua Gabrielle pääsisi vihdoinkin toteuttamaan haaveensa ulkomaanmatkasta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Humphrey Bogart elokuvan trailerissa.

Leslie Howard ... Alan Squier
Bette Davis ... Gabrielle "Gabby" Maple
Humphrey Bogart ... Duke Mantee
Genevieve Tobin ... rouva Chisholm
Dick Foran ... Boze Hertzlinger
Joe Sawyer ... Jackie
Porter Hall ... Jason Maple
Charley Grapewin ... Gramp Maple
Paul Harvey ... herra Chisholm
Eddie Acuff ... Lineman
Adrian Morris ... Ruby
Nina Campana ... Paula
Slim Thompson ... Slim
John Alexander ... Joseph

Uudelleenfilmatisointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kivettynyt metsä uudelleenfilmatisointiin vuonna 1955 live televisionissa, jossa ovat pääosissa Bogart, joka näyttelee uudelleen Duke Manteeta, Henry Fonda Leslie Howardin roolissa, ja Bogartin vaimo, Lauren Bacall Bette Daviksen roolissa. Jack Klugman, Richard Jaeckel, ja Jack Warden ovat sivurooleissa.

Vuoden 1955 uudelleenfilmatisoinnin näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Humphrey Bogart ... Duke Mantee
 • Henry Fonda ... Alan Squier
 • Lauren Bacall ... Gaby
 • Dick Elliott ... Commander
 • Richard Gaines ... Mr. Chisholm
 • Paul Hartman ... Jason Maple
 • Richard Jaeckel ... Ruby
 • Jack Klugman ... Jackie
 • Steven Ritch ... Lineman
 • Natalie Schafer ... Mrs. Chisholm
 • Joseph Sweeney ... Gramps
 • Jack Warden ... Boze

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kivettynyt metsä.