Kiusaaminen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kiusaaminen on verbaalista, eleellistä tai fyysistä aggressiivista käyttäytymistä. Kiusaaminen voi olla jopa toisen suunnitelmallista ja tahallista alistamista onnettomaan ja voimattomaan mielentilaan. Kiusaaminen on verrattavissa uhitteluun. Kiusaaminen voi olla yksilöiden välistä tai yhteisöllistä. Kiusaaminen on joko suoraa tai välillistä maineen pilaamista.

Yksilöiden välinen kiusaaminen on yleistä esimerkiksi sisaruksilla tai vaikkapa ystävyksillä. Siitä harvoin aiheutuu vakavampaa haittaa. Ongelmalliseksi kiusaaminen muuttuu, kun kiusaaja saa sosiaalisen yhteisön tuekseen. Tällöin yhteisöllinen kiusaaminen saattaa johtaa hyvinkin vakaviin seuraamuksiin.[1]

Verbaalista kiusaamista ovat mm. sarkastiset huomautukset, haasteet, uhkailu tai loukkaukset, jotka on tarkoitettu ihmisen saattamiseksi onnettomaan ja voimattomaan mielentilaan.

Eleellistä kiusaamista ovat esimerkiksi syrjintä, keskisormen näyttäminen, oven paiskaaminen kiinni, sylkeminen huomion herättämiseksi ja tahallinen tuijotus.

Fyysinen kiusaaminen on fyysistä pahoinpitelyä kuten lyömistä, potkimista, tönimistä, tukistamista, tavaroiden heittelyä tai sylkemistä kohti.

Yhteisöllinen kiusaaminen on sosiaalisen kilpailun muoto, jolla pyritään saavuttamaan hallinta vastustajan kulttuurisesta pääomasta, tarkemmin sanoen statuksesta, johon habitus osittain perustuu. Verbaaliset, eleelliset ja fyysiset hyökkäykset on suunniteltu ihmisen sosiaalisten kasvojen tuhoamiseen. Kasvot ja ryhti, eli ihmisen fyysinen olemus, ilmentävät habitusta, ihmisen opittua psyko-sosiaalista olotilaa, joka muuttuu epävarmaksi pääomien hallinnan menettäessä tai fyysisen hyvinvoinnin vaarantuessa, kiusaajan väkivallan takia. Pääomat määrittävät ihmisen aseman kentillä, joilla ihminen oppii habituksensa, joten kiusaajan kohdistama hyökkäys uhkaa juuri niitä pääomia, joihin hänen asemansa yhteisössä perustuu.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tietoa kiusaamisesta. Valopilkku. Tukea koulukiusattujen huoltajille. Harjulan setlementti. Viitattu 3.7.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]