Kissanäyttely

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kissanäyttely Koblenzissa.

Kissanäyttely on kissoille tarkoitettu kauneuskilpailu, jossa kissat arvioidaan rakenteen ja ulkonäön perusteella. Suomessa kissa voi osallistua kissanäyttelyyn, kun se on vähintään neljä kuukautta vanha ja asianmukaisesti rokotettu sekä tunnistusmerkitty. Rotuluokkiin osallistuvilla kissoilla on oltava mukana rodun ja polveutumisen todistava rekisterikirja. Näyttelyssä kissat arvostellaan ensin yksitellen ja sen jälkeen niitä verrataan toisiinsa. Kissanäyttelyt kestävät usein koko päivän. Näyttelyluokkia järjestetään sekä rotukissoille että kotikissoille eli maatiaiskissoille. Kissanäyttelyitä järjestävät rotukissoja rekisteröivien kattojärjestöjen alaiset yhdistykset. Suomessa on kolmen kattojärjestön alaista toimintaa ja näyttelyitä: FIFe, CFA ja TICA. Jokaisella kattojärjestöllä on omat näyttelysääntönsä ja standardinsa, joiden mukaan kissat arvostellaan. Myös näyttelypäivän kulku poikkeaa hieman kattojärjestöjen välillä.

FIFe-näyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Kissaliitto kuuluu kansainväliseen FIFe-kattojärjestöön (Fédération Internationale Féline). Näyttelyitä järjestetään Suomessa 1-2 kuukaudessa. Näyttelyyn osallistuvan kissan on oltava terve ja rokotettu. Eläinlääkäri tarkastaa kaikki kissat ennen näyttelyhalliin astumista.[1] Kissat on jaettu neljään kategoriaan: I pitkäkarvaiset, II puolipitkäkarvaiset, III lyhytkarvaiset ja IV itämaisrotuiset. Tuomarikoulutus on pitkä ja monivaiheinen ja yleensä tuomari opiskelee yhden kategorian kerrallaan, johon arvosteluoikeuden. Kukin tuomari arvioi päivän aikana noin 40 kissaa yhdestä tai kahdesta kategoriasta. Omistajat esittelevät yleensä itse kissansa tuomarille, mutta tarvittaessa myös assistentti eli tuomarin avustaja voi esitellä kissan. Kissat arvostellaan luokissa rodun, värin, iän, sukupuolen ja aiemman näyttelytulosten mukaan jaettuna. Leikatut ja leikkaamattomat kissat kilpailevat erikseen. Aikuiset, yli 10 kk ikäiset kissat kilpailevat serteistä ja valmistuvat tietyn sertimäärän saatuaan titteliin. Tittelin saavutettuaan kissa siirtyy korkeampaan luokkaan. Pennut ja nuoret kilpailevat vain keskinäisestä paremmuudesta eivätkä saa sertejä. Jos tuomarilla on vähintään kolme saman väristä tai samaan väriryhmään kuuluvaa leikkaamatonta tai leikattua kissaa hän valitsee näistä värin parhaan. Arvosteltuaan kaikki kissat tuomari valitsee tuomarin parhaat, jotka jatkavat kilpailun loppukilpailuun eli paneeliin. Jokainen tuomari valitsee paneeliin enintään kuusi kissaa: aikuisen uroksen, aikuisen naaraan, leikatun uroksen, leikatun naaraan, nuoren (7-10 kk) ja pennun (4-7 kk). Paneelissa tuomarin parhaat kissat kohtaavat toisensa ja siellä valitaan kategorioittain näyttelyn parhaat kissat, jotka saavat Best In Show (BIS) -palkinnon. Paneelissa assistentit esittelevät kissat. Silloin tällöin kissanäyttelyiden yhteydessä järjestetään varsinaisen arvostelun lisäksi kissa-agilitykilpailuja.

CFA-näyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abessinialainen CFA-näyttelyssä tuomarin arvioitavana.

The Cat Fanciers' Associationin (CFA) alaisissa näyttelyissä kissoja arvostellaan yhtäaikaisesti useammassa kehässä. Jokaisessa kehässä kissoja arvostelee koulutettu tuomari, joka itsenäisesti arvostelee kissat ja sijoittaa ne rotustandardin pohjalta arvioituna makunsa mukaiseen paremmuusjärjestykseen roduittain. Näyttelyn aikana jokainen tuomari arvioi jokaisen osallistuvan kissan ja sijoitukset saattavat vaihdella tuomareiden välillä[2]. Kissat on jaettu arvostelua varten ryhmiin: aikuiset kissat, leikatut kissat ja pennut arvostellaan erikseen, kuten myös kotikissat. Arvosteltuaan kaikki kissat tuomari järjestää finaalin, jossa hän järjestää paremmuusjärjestykseen 10 parasta aikuista, kastraattia, pentua sekä kotikissaa. Aikuiset CFA-rekisteröidyt kissat tavoittelevat ensin Champion-titteliä, jota varten tarvitaan 6 titteliin oikeuttavaa eri tuomareiden myöntämää nauhaa. Leikatuilla kissoillaa vastaava titteli on Premier. Grand Champion tai Premier -tittelin saavuttamiseksi yritetään kerätä riittävä määrä pisteitä rodun sisäisestä kilpailussa ja Champion/Premier - tasoisten voittamisesta finaalissa. Grand Champion tittelin saavuttaakseen aikuisen kissan täytyy voittaa 200 muuta Champion-kissaa. Vastaavasti Grand Premier tittelin saavuttaakseen pitää leikatun kissan voittaa 75 Premier-luokan kissaa. Koska jokaisen arvostelevan tuomarin kehä on kokonainen näyttely pienoiskoossa, ylempään titteliin vaadittavat pisteet voidaan usein saavuttaa jo yhdestä näyttelystä. Lisäksi näyttelyissä saattaa olla mahdollista osallistua kissojen agilitykilpailuihin ja nuorille tarkoitettuihin "junior showmanship" -luokkiin[3]. Suomessa Cat Fanciers of Finland on järjestänyt CFA-näyttelyitä vuodesta 2008 lähtien[4]. Näyttelyitä järjestetään Suomessa muutaman kerran vuodessa.

TICA-näyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa on järjestetty TICA-näyttelyitä vuodesta 2008[5]. Myös TICA-näyttelyssä kissoja arvostellaan yhtäaikaisesti useammassa ringissä. Jokaisessa ringissä kissoja arvostelee koulutettu tuomari, joka itsenäisesti arvostelee kissat ja sijoittaa ne rotustandardin pohjalta arvioituna makunsa mukaiseen paremmuusjärjestykseen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kissanäyttely Lontoon Crystal Palacessa vuonna 1903.

Ensimmäinen kissanäyttely järjestettiin Isossa-Britanniassa 16. joulukuuta 1871. 27.1.1872 Harper's Weekly julkaisi artikkelin "Iltapäivä kissojen kanssa", joka oli raportti Lontoossa järjestetystä Kristallipalatsin kissanäyttelystä[6]. Kristallipalatsin näyttelyn innoittaman Yhdysvaltain itäisissä osissa järjestettiin pieniä näyttelyitä. Lopulta ensimmäinen vuosittain suuri kissanäyttely järjestettiin Madison Square Gardenissa, New Yorkissa toukokuussa 1895. Näyttely kesti neljä päivää ja lämpötila nousi lopulta niin korkeaksi, että muutama kissa kuoli kuumuuden seurauksena[6]. Seuraavana vuonna näyttely järjestettiin maaliskuussa viiden päivän aikana samassa tilassa. Orkesteri soitti yötä päivää ja katalogin mukaan Madame Elvira Sansoni, maailman ainoa kissojen kouluttaja esiintyi koulutettujen kissojensa kanssa iltapäivisin ja iltaisin[6].

Suomen ensimmäinen kissanäyttely järjestettiin vuonna 1961.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kissanäyttely.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen Kissaliitto ry.: Näyttelyissä käyminen Kissaliiton kotisivut. Suomen kissaliitto ry.. Viitattu 16.4.2011.
  2. Cat Fanciers Association: CFA Shows Cat Fanciers Association homepage. Cat Fanciers Association. Arkistoitu 11.8.2011. Viitattu 16.4.2011. (englanniksi)
  3. Cat Fanciers Association: CFA Shows (pdf) Cat Fanciers Association Katsojan opas. Cat Fanciers Association. Arkistoitu 26.4.2013. Viitattu 16.4.2011. (englanniksi)
  4. Cat Fanciers of Finland ry.: Cat Fanciers of Finland ry Cat Fanciers of Finland ry:n kotisivut. Cat Fanciers of Finland ry.. Arkistoitu 2.10.2011. Viitattu 16.4.2011.
  5. Alfa Felis Kissayhdistys ry.: Alfa Felis Kissayhdistys ry. Alfa Felis Kissayhdistys ry.n kotisivut. Alfa Felis Kissayhdistys ry.. Arkistoitu 7.2.2011. Viitattu 16.4.2011.
  6. a b c Ida M. Mellen: America's First Great Cat Show Cats Magazine. 1958. Abyssinian Homepage. Arkistoitu 31.12.2010. Viitattu 22.3.2011. (englanniksi)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kissanäyttely.