Kiskobussi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dm7-kiskobussi eli ”lättähattu”
Dm12-moottorivaunu

Kiskobussi (joskus myös kiskoauto) on rautateillä paikallisliikenteeseen käytetty, yleensä kevyehkö tai pienehkö moottorivaunu. Paikallisliikenteen moottorivaunuja käytettiin Suomessa yleisesti 1950-luvulta 1980-luvulle. Vuodesta 1954 alkaen hankittuja, vastaavia ruotsalaisia moottorivaunuja liitevaunuineen muistuttavia, suomalaisen Valmetin valmistamia siniharmaita kiskobusseja on kutsuttu lättähatuiksi. Nämä korvasivat aiemmin pienessä määrin hankitut puukoriset moottorivaunut sekä nopeampaan henkilöliikenteeseen tarkoitetut ja siirretyt Dm3- ja Dm4-moottorivaunut.

VR on hankkinut Tšekistä uusia moottorivaunuja, joille on Suomessa annettu tyyppimerkintä Dm12. Aiemmat ”lättähattu”-kiskobussit painoivat alle 20 tonnia, kun taas uudemmat, kuten VR:n käyttämä Dm12 painaa yli 50 tonnia. Lättähattuja oli sekä moottorivaunuja että moottorittomia liitevaunuja, joista koottiin tarpeen mukainen juna. Enimmillään junassa oli kymmenen moottori- tai liitevaunua. Vastaavasti useampia Dm12-moottorivaunuja liitetään yhteen matkustajakapasiteetin lisäämiseksi.

Suomalaiset paikallisliikenteen moottorivaunut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsalaisia paikallisliikenteen moottorivaunuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Y1, Fiatin valmistama dieselmoottorivaunu
  • Y6, Hilding Carlssonin kehittämä moottorivaunutyyppi, jota valmistettiin hieman muunneltuna lisenssillä myös Suomessa

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.