Kirikou ja paha noita

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirikou ja paha noita
Kirikou et la Sorcière
Elokuvan ranskankielinen juliste
Elokuvan ranskankielinen juliste
Ohjaaja Michel Ocelot
Käsikirjoittaja Michel Ocelot
Tuottaja Didier Brunner
Säveltäjä Youssou N’Dour
Leikkaaja Dominique Lefevre
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ranska
Belgia
Luxemburg
Tuotantoyhtiö France 3 Cinéma
Les Armateurs
Monipoly Productions
Odec Kid Cartoons
Rija Studio
Studio O
Trans Europe Film
Ensi-ilta Ranska 9. joulukuuta 1998
Suomi 16. marraskuuta 2001
Kesto 71 minuuttia
Alkuperäiskieli ranska
Budjetti 3 800 000
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kirikou ja paha noita (ransk. Kirikou et la Sorcière) on vuonna 1998 valmistunut ranskalais-belgialais-luxemburgilainen piirrosanimaatio, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Michel Ocelot.[1] Se kertoo vastasyntyneestä pojasta Kirikousta, joka pelastaa kylänsä ilkeältä noidalta Karabalta. Elokuva perustuu afrikkalaiseen kansantaruun.

Elokuvan ensi-ilta oli Ranskassa 9. joulukuuta 1998 ja Suomessa 16. marraskuuta 2001. 

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pienessä afrikkalaisessa kylässä syntyy poika nimeltä Kirikou ainutlaatuisella tavalla. Hän ei ole tavallinen lapsi, vaan on erittäin määrätietoinen ja heti syntymänsä jälkeen hän osaa puhua ja kävellä. Kirikoun äiti kertoo tälle kuinka ilkeä noita on kuivattanut kylän lähteen, vienyt kullan ja syönyt kaikki kylän miehet lukuun ottamatta yhtä, Kirikoun enoa. Kirikou saa lähteen veden jälleen virtaamaan, sekä pelastaa kylän lapset kahteen kertaan noidan ansoista, jolloin häntä aletaan pitää sankarina. Kirikou päättää saattaa taisteluun lähtevän enonsa noidan luo ja pelastaa tämän huijaamalla noitaa. Kirikou palaa enonsa kanssa kylään ja saa kuulla isoisänsä asustavan vuorilla, noidan talon takana. Sinne hän joutuu kaivamaan tunnelin, sillä noita vartioi taloaan tarkasti. Kirikou löytää isoisänsä, joka kertoo noidan muuttaneen soturit taikakaluiksi, eikä syönyt heitä. Kirikou kuulee myös että noidan selkään on isketty myrkytetty oka, mikä teki hänestä pahan. Kirikou kaivautuu noidan taloon ja varastaa sekä piilottaa kullan, jonka noita ryöväsi kyläläisiltä. Noita lähtee etsimään kultaa, jolloin Kirikou hyppää hänen selkäänsä puusta ja vetää okan irti hänen selästään. Noita vapautuu kirouksesta ja muuttaa Kirikoun aikuiseksi, jolloin he rakastuvat tosiinsa. Kylän väki ei kuitenkaan enää tunnista Kirikouta tämän ollessa aikuinen ja he uhkaavat tappaa noidan. Kirikoun äiti kuitenkin saapuu ajoissa paikalle ja tunnistaa Kirikoun kasvoista. Silloin Kirikoun isoisä saapuu paikalle kirouksesta vapautuneiden sotureiden saattelemana. Lopuksi kylän väki juhlii Kirikouta.

Jakelukiista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan sisältämä luonnollinen alastomuus on herättänyt vastustusta joissakin elokuvan levittäjissä. Osa on vaatinut housujen piirtämistä alastomien poikien ja miesten vaatettamiseksi samoin kuin rintaliivien piirtämistä naisille. Michel Ocelot kieltäytyi tästä vedoten afrikkalaiseen kulttuuriin. Kiistan seurauksena elokuvaa ei julkaistu joissakin maissa kuin vasta neljä vuotta sen valmistumisen jälkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kirikou ja paha noita (1998) IMDb. Viitattu 22.6.2017. (englanniksi)