Kingda Ka

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kingda Ka, maailman korkein ja toiseksi nopein vuoristorata.

Kingda Ka on Intamin AG:n valmistama vuoristoratalaite, joka sijaitsee yhdysvaltalaisessa Six Flags Great Adventure -teemapuistossa Jacksonin kaupungissa New Jerseyssä. 139 metrin korkuinen ja huippunopeudeltaan 206 kilometriä tunnissa liikkuva Kingda Ka on tällä hetkellä maailman korkein vuoristorata. Laitteen rakentaminen maksoi yhteensä 25 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria,[1] ja se avattiin yleisön käyttöön 20. maaliskuuta 2005.

Ajokokemus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkymä Kingda Kan toisen mäen huipulta.

Kun Kingda Kan vaunut ovat täynnä, juna etenee hitaasti asemalta vaihderadalle, missä laitteen kaikki neljä junaa voidaan samanaikaisesti asettaa kahdelle erilliselle radalle. Kun juna on valmiina lähtöön, se liikkuu laukaisupisteelle ja vaunujen matkustajille ilmoitetaan lähdöstä äänimerkillä. Äänimerkin jälkeen matkustajat kuulevat sihisevän äänen, ja viisi sekuntia myöhemmin hydraulinen laukaisujärjestelmä päästää valtavalla työntövoimalla vaunun liikkeelle, ja vaunu kiihtyy huippunopeuteensa 206 kilometriin tunnissa vain kolmessa ja puolessa sekunnissa.lähde? "Tavallisessa" vuoristoradassa junavaunut nousevat ylös ketju- tai vaijerijärjestelmän avulla.

Vaikka laukaisujärjestelmän moottorin teho onkin 28 000 hevosvoimaa, toisinaan juna saattaa turvallisuussyistä pysähtyä kesken päätorniin nousun ja peruuttaa alas taaksepäin, minkä jälkeen juna laukaistaan uudelleen. Peruuttamisen syynä ovat useimmiten voimakkaan tuulen kaltaiset sääolosuhteet, jotka muussa tapauksessa voisivat aiheuttaa matkustajille vaaratilanteita. Laitteen läheisyydessä on huomautuskylttejä, joissa laitteessa kävijöille huomautetaan, että peruuttaminen on laitteelle täysin tavallista. Koko laukaisusuoran matkalla on magneettijarrulevyjä, jotka lasketaan pneumaattisesti alas laukaisun ajaksi. Mikäli juna joutuu peruuttamaan takaisin kiihdytyssuoralle, tietokonejärjestelmä nostaa jarrulevyt ylös jarruttamaan junaa.

Laukaisujärjestelmän "tönäisyn" työntövoima nostaa junan 139 metrin korkuiseen Kingda Kan päätorniin, ja nousun aikana juna pyörii 90 asteen kulmassa. Kun juna on edennyt tornin huipulle, se aloittaa miltei pystysuoran vapaapudotuksen, jossa juna pyörii 270 asteen spiraalissa ja vauhti kiihtyy kolmen ja puolen sekunnin sisällä peräti 206 kilometriin tunnissa. Vapaapudotuksen vauhti on niin voimakas, että matkustajat voivat kokea lyhyen ajan viiden- tai kuudenkertaisen G-voiman vaikutuksen. Laskeutumisen jälkeen vaunut nousevat välittömästi toiseen, 39-metriseen mäkeen ja laskeutuvat sieltä alas, mikä yhdistettynä päätornin antamaan vauhtiin luo matkustajille hetkellisen painottomuuden tunteen.

Kun juna on laskeutunut toista mäkeä pitkin alas, laitteen magneettiset jarrut pysäyttävät junan. Juna tekee U-kirjaimen muotoisen käännöksen ja palaa takaisin asemalle, minkä jälkeen matka on päättynyt. Matka kestää yhteensä vain 28 sekuntia, mutta Six Flags Great Adventuren "virallisen" laskelman mukaan matka kestää itse asiassa 50,6 sekuntia, tosin laskelmassa on mukaan luetettu myös junan arviollinen odotusaika laukaisuasemalla ennen varsinaista lähtöä.lähde?

Junavaunut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kingda Kan junavaunun istuimet.

Kingda Ka'ssa on neljä junaa, joista jokaisessa on viisi junavaunua. Yksi juna kykenee kuljettamaan yhdellä kerralla enintään 18 matkustajaa. Tunnistuksen helpottamiseksi jokainen juna on värjätty eriväriseksi: värit ovat vihreä, oranssi, vaaleansininen ja tummansininen. Junilla ei ole virallisia nimiä, vaan niistä käytetään pelkkiä tunnusnumeroita.

Kingda Kan matkustajien tarkastuksesta ja junien lähdöstä ovat vastuussa kaksi huvipuiston operaattoria, joista toinen päästää laukaisupisteellä odottavan junan liikkeelle. Laitteen laukaisujärjestelmä kykenee laukaisemaan yhden junan joka 45 sekunnin välein, joten tunnin aikana Kingda Ka'ssa vierailee arviolta 1400 matkustajaa.lähde? Vuoden 2005 onnettomuuden seurauksena vuonna 2006 laitteessa oli yhdellä kerralla käytössä vain kaksi junaa: vaaleansininen ja vihreä kesällä ja vaaleansininen ja oranssi syksyllä. Vuoden 2007 alusta lähtien laitteen kaikki neljä junaa ovat olleet taas käytössä.

Vaunujen turvavarusteisiin kuuluvat hydraulisesti toimiva ja lukittautuva turvapuomijärjestelmä sekä turvavyöt, jotka matkustajien on kiinnitettävä omatoimisesti. Turvavöiden tarkoituksena on estää matkustajia putoamasta junan kyydistä kesken ajomatkan, mikäli turvapuomijärjestelmä pettäisi.Vaunun kyytiin päästäkseen on matkustajan oltava vähintään 140 senttimetrin pituinen, mutta laitteeseen ei myöskään päästetä liian pitkiä matkustajia: mikäli matkustaja on liian pitkä, vaunun istuimen selkänoja ei kykene suojelemaan päätä ja niskaa, ja matkustaja voi saada vaunun laukaisujärjestelmän "lähtölaukauksen" voimasta vakavan aivotärähdyksen.

6. kesäkuuta 2005 Kingda Kan vaunuissa tapahtui onnettomuus, kun eräs laitteen junista laukaistiin liikkeelle. Vuoristoradan laukaisujärjestelmän kaapelien pultti petti, jolloin kaapelit löystyivät ja niihin muodostui kitkaa. Kaapeleihin muodostunut kitka esti vaunua pääsemästä päätornin huipulle, ja laitteen magneettijarrut yrittivät hidastaa peruuttavaa vaunua. Onnettomuushetkellä vaunussa ei ollut matkustajia, joten tapaus ei vaatinut loukkantuneita tai kuolonuhreja. Kingda Kan jarrujärjestelmä kuitenkin vaurioitui, ja huvipuisto joutui hankkimaan Intamin AG:lta vuoristorataan uudet jarrut.[2] Kun laitevika oli korjattu ja uudet jarrut oli asennettu, Kingda Ka avattiin uudestaan yleisölle 4. elokuuta 2005.

Jonotusalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kingda Kan jonotusalueen sisäänkäynti.

Kingda Ka on yksi Six Flags Great Adventuren suosituimmista laitteista, minkä seurauksena kävijät saattavat joutua jonottamaan laitteeseen pääsemistä jopa kuuden tunnin ajan. Laitteen jonotusalue alkaa pitkällä ja mutkittelevalla sisäänkäynnillä, mistä huvipuiston työntekijä ohjaa kävijät varsinaiselle asemalle. Koska jonotusalueella ei ole erityisemmin kunnollista varjoisaa suojaa, huvipuisto ei suosittele kävijöitään jonottamaan laitteeseen pitkiä aikoja auringonpaisteessa.

Alun perin Kingda Kan jonotustilat olivat nykyistä suuremmat, ja ne osittain sijaitsivat vuoristoradan alapuolella. Vuodesta 2006 lähtien jonotustilat ovat kuitenkin olleet aikaisempaa pienemmät, sillä huvipuiston mukaan mahdollisen onnettomuuden tapahtuessa laitteen alla seisovat kävijät saattaisivat joutua hengenvaaralliseen tilanteeseen.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kingda Ka.