Kimppakyyti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee matkustusta. Kimppakyyti käsittelee elokuvaa.
Autonjakajille varattu parkkiruutu, kokeilu Morbihanissa, Ranskassa.

Kimppakyydillä voidaan tarkoittaa yhteismatkustusta, jossa hyötykäytetään yksityisesti omistettuja autoja, yhteisautoilua, joka on edulliseksi järjestettyä autonvuokrausta, tai kimppatakseja, joissa on palkatut kuljettajat.

Kimppakyydin eri muodot sijoittuvat joukkoliikenteen ja yksityisautoilun välimaastoon ja täydentävät näitä. EU pyrkii edistämään kimppakyytiäselvennä liikenteen haittojen vähentämiseksi. Kimppakyyti on laillinen tapa matkustaa ja siitä saa periä maksun polttoainekustannusten muodossa. [1][2]

Kimppamatkustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kimppa- eli yhteismatkustus on matkustusta samalla autolla siten, että kustannukset jaetaan matkustajien kesken. Yhteismatkustukseen käytetään yksityisesti omistettuja henkilöautoja. Turvallisuuden ja käytännöllisyyden kannalta matkustajien keskinäinen tuttuus on eduksi, muttei välttämätöntä.

Yhteismatkustamisesta sovitaan usein vapaamuotoisesti ja yksityisesti. Monissa maissa (mm. Suomi ja Saksa) on myös järjestöjä tai yrityksiä, jotka edistävät kimppojen kokoamisessa, yleensä nettipalvelun välityksellä. Palveluissa voi ilmoittaa tarjolla olevista tai halutuista kyydeistä. Turvallisuussyistä palvelu voi vaatia rekisteröitymistä.

Työmatkakäyttöön yhteismatkustus soveltuu parhaiten silloin, kun työajat ovat säännöllisiä, matkat suhteellisen pitkiä ja matkustavan ryhmän reitit miltei yhteneväiset.

Yhteismatkailun määrää ei juuri ole tilastoitu.

Vuonna 2007 voimaan tullut taksilaki mahdollistaa kustannusten jakamisen kimppakyydeissä kunhan kimppakyydeillä ei tehdä voittoa.[3][4] [5]

Kimppamatkustuksen edut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polttoaineissa säästetään merkittävästi. Yleensä myös liikenneturvallisuus paranee, kun yksin ja väsyneenä ajaminen vähenee. Lisäksi pysäköintitilan tarve pienenee. Kimppamatkustaminen on myös ympäristöystävällisempää ja sosiaalisempaa kuin yksin ajaminen.

Liftaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liftaus eli peukalokyyti voidaan nähdä yhteismatkustuksen erikoistapauksena. Liftaus on kyydin pyytämistä autoilijoilta tien varressa seisten. Liftaaja voi matkustaa ilmaiseksi, tai matkan kustannuksia voidaan jakaa. Syrjäseuduilla liftaus saattaa olla ainoa matkustuskeino, jos joukkoliikennettä ei ole järjestetty.

Kimppa-autoilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maa Asiakkaita Autoja Paikkakuntia (ajankohta)
USA 134 000 3 600 01.01.2007
Saksa 95 000 2 900 1 450 01.01.2007
Sveitsi 69 600 1 850 1 000 31.12.2006
Kanada 22 000 1000 01.01.2007
Alankomaat 6 000 400
Iso-Britannia 4 000 200
Itävalta 2 500 120

Kimppa- eli yhteisautoilu (car sharing, car pooling) on auto-omistuksen jakamista. Kimppa-auton voi tarvittaessa saada käyttöönsä ilman, että se täytyy ostaa omaksi. Kimppa-autoilun tavoitteena on vähentää lisääntyvää autoilua ja sen haittoja tarjoamalla pehmeä vaihtoehto joukkoliikenteen ja auton yksityisomistuksen väliltä. Palvelulla pyritään tarjoamaan edullinen ja helppokäyttöinen vaihtoehto yksityisautolle.

Saksassa on noin 100 000 kimppa-autoilijaa. Kansainvälisen joukkoliikenneseminaarin yhteydessä Helsingissä toukokuussa 2007 saksalaisasiantuntija Michael Glotz-Richter kannusti Suomea myös kehittämään yhteisautoilua pääkaupunkiseudulla. Hän on johtanut Bremenissä vuodesta 1998 yhteisautoyritystä Cambio, jolla on 4000 asiakasta. Sillä ja paikallisella liikennelaitoksella on yhteinen kausilippu. Kimppa-autoilu vähentää Bremenin keskustasta 900 henkilöautoa, joille maanalainen pysäköintialue maksaisi 9-15 miljoonaa euroa.

Suomessa kimppa-autoilua tarjoaa City Car Club, jolla on 2 500 asiakasta (syyskuu 2009).[6] Asiakas maksaa kiinteän kuukausimaksun, jonka lisäksi hän aina autoa käyttäessään maksaa autosta käyttöajan ja kilometrien mukaan.[7] Yhteensä klubilla on Suomessa ja Ruotsissa noin 5 200 asiakasta.[6][8]

Kimppa-autoilu on taloudellista, sosiaalista ja ympäristöystävällistä. Tiheä autoverkosto tarjoaa omaa autoa joustavamman ja monipuolisemman käytön. Kimppa-autoilun yleistymistä edistävät erityisesti tuttavien suositukset ja myönteiset lehtikirjoitukset.[9][10][11]

Venetsiassa kimppa-autoilijat saavat etuisuuksia, kuten ajo-oikeus muilta suljetuilla kaduilla, omat ajokaistat ja ilmainen pysäköinti maksullisilla parkkialueilla. Yksi kimppa-auto korvaa 5-10 yksityisautoa, koska auton käyttö on tehokkaampaa. Liikkeellä olevat autot vievät vähemmän pysäköintitilaa. Autopäästöt vähenevät 50 % henkilökilometriä kohtilähde?, sillä autot ovat uusia ja hyväkuntoisia bensiini- tai sähköautoja ja auton koko voidaan sovittaa kunkin matkan tarpeeseen. Kimppa-autoilu lisää joukkoliikenteen käyttöä 30 %lähde?.

Car pooling on paikallisempaa kuin car sharing. Ensiksimainitussa voi jakaa joustavasti myös omia automatkoja. Kimppa-autoilu vähentää perinteisen auto-omistuksen tarvetta. Se voi myös edistää luopumista ympäristölle haitallisimmista (vanhoista) autoista sekä vähentää pysäköintitilan tarvetta.[12]

Kimppataksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kimppataksissa yhdistellään useamman matkustajan kyyti. Ulkomailla kimppataksit ovat yleisiä ainakin lentokentältä matkustettaessa tai turisteille kaupunkien välisille matkoille. Suomen kimppataksi on toiminut Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla vuodesta 2004. Autoja oli 70 tammikuussa 2008. Asiakkaita kimppataksi saa poimia vain asemilta ja tilauksesta. Tavoitteena on parikymmentä asemaa. Vuoden 2008 alussa asemia on Kiasman edessä (pohjoiseen), Kampin metron edessä (länteen), Mikonkadulla, Fennia (itään), Runebergin kadulla ja Espoossa Tapiolan Sampokujalla ja Länsiauto-Areenan luona. Asema on merkitty pienellä keltaisella kyltillä, jossa lukee mustalla Kimppataksiasema. Pikkubussiin mahtuu 9-18 matkustajaa. Kimppataksi kannattaa tilata noin 45 minuuttia etukäteen. Matka kestää keskimäärin 15 minuuttia tavallista taksia kauemmin.[13]lähde?

Suomalaisia kimppakyytipalveluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kimppamatkustuspalveluita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteisautoilupalveluita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kimppatakseja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]