Kilpilahti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kilpilahti (ruots. Sköldvik) on Porvoon kaupungin kylä, joka sijaitsee merenrannalla noin 15 kilometriä Porvoon keskustasta länteen.

Kilpilahdessa on Pohjoismaiden suurin öljynjalostuksen ja kemianteollisuuden keskus. Kilpilahden eri teollisuuslaitoksilla käsitellään, varastoidaan ja siirretään putkistoissa sekä kuljetetaan rekoilla ja junilla palavia nesteitä sekä kaasuja. Tuotantoalueella yrityksen prosessit toimivat korkeissa lämpötiloissa jopa yli 600 asteessa ja korkeissa paineissa, sekä alipaineessa. Prosessit ovat pääosin jatkuvatoimisia ja erityistä turvallisuutta vaativia.

Kokonaispinta-alaltaan Kilpilahden alue on noin 13 neliökilometriä.

Sköldvikin satama

Kilpilahdessa toimii myös tonnimäärältään Suomen suurin satama Sköldvikin satama, yksi Euroopan suurimmista maantiejakeluterminaaleista, rautatievaunujen purkausterminaali ja teknologiakeskus. Lisäksi alueella on Neste Oil Oyj:n Porvoon öljynjalostamo, kemian teollisuutta, muun muassa Borealis Polymers Oy:n muovi- ja petrokemiantehtaat, Styrochem Finland, Ashland Finland Oy ja maakaasuun erikoistuneen Gasum Oy:n nesteytetyn maakaasun (LNG) tuotantolaitos.

Teollisuusalueella työskentelee vakituisesti noin 3 500 ihmistä. Kilpilahdessa sijaitsee myös Sköldvikin rautatieasema.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fortum Oyj:n edeltäjäyhtiö Neste Oy osti Sköldvikin kartanon vuonna 1962 ja perusti sen maille sataman sekä öljynjalostamon.

Hieman öljynjalostamon rakentamisen jälkeen Pekema Oy rakensi öljynjalostamon viereen polyolefiini-, PVC-muoveja sekä liimahartseja valmistavat tehtaat. PVC-tehdas vaihtoi 1970-luvun lopulta lähtien useamman kerran omistajaa kuuluen vuoroin niin Neste Chemicalsiin kuin Dyneaankin. Lopulta tehdas meni Finnplast Oy-nimisenä konkurssiin vuonna 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]