Kilpilahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kilpilahti (ruots. Sköldvik) on Porvoon kaupungin kylä, joka sijaitsee meren rannalla noin 15 kilometriä Porvoon keskustasta länteen, entisen Porvoon maalaiskunnan alueella. Kilpilahdessa on öljynjalostusta ja kemianteollisuutta. Kokonaispinta-alaltaan Kilpilahden alue on noin 13 neliökilometriä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fortum Oyj:n edeltäjäyhtiö Neste Oy osti Sköldvikin kartanon vuonna 1962 ja perusti sen maille sataman sekä öljynjalostamon.

1970-luvun alussa Pekema Oy rakensi öljynjalostamon viereen polyolefiini-, PVC-muoveja sekä liimahartseja valmistavat tehtaat, joiden toiminta käynnistyi 1972 mutta osoittautui kannattamattomaksi[1]. PVC-tehdas vaihtoi 1970-luvun lopulta lähtien useamman kerran omistajaa kuuluen vuoroin niin Neste Chemicalsiin kuin Dyneaankin. Lopulta tehdas meni Finnplast Oy-nimisenä konkurssiin vuonna 2007.

Teollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpilahden satama

Kilpilahdessa toimii myös tonnimäärältään Suomen suurin satama Sköldvik FISKV eli Kilpilahden satama,[2] maantiejakeluterminaali, rautatievaunujen purkausterminaali ja teknologiakeskus. lähde? Lisäksi alueella on Nesteen Porvoon öljynjalostamo,[2] kemian teollisuutta, muun muassa Borealis Polymers Oy:n muovi- ja petrokemiantehtaat,[3] BEWi RAW Oy:n EPS-tehdas,[4] Ineos Composites Finland Oy[5] ja maakaasuun erikoistuneen Gasum Oy:n nesteytetyn maakaasun (LNG) tuotantolaitos.

Teollisuusalueella työskentelee vakituisesti noin 3 500 ihmistä. Kilpilahdessa sijaitsee myös Sköldvikin rautatieasema.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kiuru, Kari: Tappioyhtiön veres vetojuhta: Pekeman kohdalle sattuneet harvinaisen raskaat vuodet. Helsingin Sanomat, 1.2.1977, s. 22. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  2. a b Neste Oyj kilpilahti.fi. Kilpilahti. Viitattu 10.8.2015.
  3. Borealis Polymers Oy kilpilahti.fi. Kilpilahti. Viitattu 10.8.2015.
  4. Bewi Styrochem Oy kilpilahti.fi. Kilpilahti. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 10.8.2015.
  5. INEOS Composites Finland Oy kilpilahti.fi. Kilpilahti. Viitattu 9.10.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]