Kiinankellosammakko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiinankellosammakko
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sammakkoeläimet Amphibia
Lahko: Sammakot ja konnat Anura
Heimo: Bombinatoridae
Suku: Bombina
Laji: orientalis
Kaksiosainen nimi

Bombina orientalis
(Boulenger, 1890)

Katso myös

  Kiinankellosammakko Wikispeciesissä
  Kiinankellosammakko Commonsissa

Kiinankellosammakko (Bombina orientalis) on pienikokoinen sammakkoeläinlaji. Sitä pidetään yleisesti lemmikkieläimenä terraarioissa.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinankellosammakko on 4–6 cm:n kokoinen. Sen selkäpuoli on vihreä tai ruskea ja maha kirkkaan oranssi, punainen tai keltainen. Kiinankellosammakoiden ruumista peittävät mustat täplät. Sen iholla on runsaasti myrkkyrauhasia, joista se hätätilanteessa erittää vaaleaa myrkkyä. Myrkyn voimakkuus vaihtelee yksilöittäin ja iästä riippuen. Sammakoiden pupillit ovat sydämen/kolmion muotoiset. Uhattuna kiinankellosammakko vääntelee kuin akrobaatti.

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koillis-Kiina, Korea. Ne asuvat ylänkömaiden purojen lähistöllä. Sammakot viihtyvät myös lätäköissä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinankellosammakot syövät hyönteisiä ja pieniä selkärangattomia. Ne saalistavat hyönteiset näköaistinsa avulla liikettä etsien. Sammakot syövät ruokansa vedenpinnalta tai maalta, odottaen sopivan saaliseläimen tulemista näkyviin. Kiinankellosammakko hiipii tarvittaessa tarpeeksi lähelle saalista, jonka jälkeen se hyökkää ja nappaa saaliin suuhunsa. Ennen nielemistä sammakko maistelee saaliin suussaan ja nielaisee sen kokonaisena, kun se on varmistunut että se on syötävää.

Käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinankellosammakot ovat päivä sekä yöaktiivisia. Ne oleskelevat usein vedenpinnan rajassa kelluen tai maalla istuskellen jossakin piilopaikassa. Kiinankellosammakot voivat kökötellä paikoillaan pitkiäkin aikoja, odotellessaan sopivan saalin ilmestymistä lähelle. Koiraat kurnuttavat äänellä, joka muistuttaa haukkumista ja jahtaavat naaraita kutuaikaan. Naaraiden satunnainen kurnuttelu ei ole yhtä äänekästä ja säännöllistä kuin koiraiden, joka voi olla hyvinkin voimakasta. Kiinankellosammakot eivät juurikaan kiipeile, vaan maalla ollessaan pysyvät maanpinnan tuntumassa. Säikähtäessään kiinankellosammakko sukeltaa vedenpohjaan piiloon. Jos sammakko tulee uhatuksi maalla ollessaan, se vääntää selkänsä kaarelle ja nostaa jalat ilmaan, jotta vatsan punainen varoitusväri näkyisi mahdollisimman paljon.

Lemmikkieläimenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinankellosammakko on yksi suosituimmista eläinkaupoissa myytävistä sammakkolajeista. Monesti kiinankellosammakoita saa eläinkaupoista. Hinta on yleensä 10–30 euroa. Parasta olisi kuitenkin hankkia sammakko suomalaiselta kasvattajalta. Niille voi syöttää jauhomatoja, vahakoita, hämähäkkejä ja muita sopivankokoisia hyönteisiä. Sopiva asumus kiinankellosammakoille on akvaterraario, jossa on siis runsaasti vettä ja maa-aluetta. Minimi koko 1-2 kiinankellosammakon asumukseksi on 60 litran akvaterraario. Useammalle sammakolle tulisi tilaa olla enemmän. Yli 80 litran akvaterraario riittää yhdelle koiraalle ja yhdelle naaraalle. Kiinankellosammakot pärjäävät yksinäänkin, eikä niitä tarvitse hankkia välttämättä yhtä useampaa. Kiinankellosammakkojen terraarioon ei tulisi asuttaa muita sammakkoeläinlajeja tai kaloja kuin kiinankellosammakoita. Kiinankellosammakko koiraita ei pitäisi laittaa samaan terraarioon liian useaa, sillä ne kiistelevät reviireistään keskenään. Naaraitakin tulisi aina olla useampi yhtä koirasta kohden, jotta koiraat eivät ahdistelisi yhtä naarasta liikaa. Kiinankellosammakkojen terraarion pohjalle laitetaan pyöreäreunaista akvaariosoraa. Veden syvyyden tulee olla 5–15 cm. Veteen tulisi myös istuttaa runsaasti erilaisia vesikasveja piilopaikoiksi. Lisäksi terraariossa tulee olla maa-alue, jonne sammakot pääsevät halutessaan. Maa-alueen tulee olla tarpeeksi tukeva ja mieluiten sellainen, että sinne saisi rakennettua erilaisia piilopaikkoja. Terraariota voi sisustaa erilaisilla keinoilla esimerkiksi kivillä, kasveilla tai puunpaloilla, mutta sisusteiden tulee olla sammakoille turvallisia. Kiinankellosammakot tarvitsevat vakituiseen terraarioonsa runsaasti vettä viihtyäkseen. Terraarion lämpötilan tulisi olla 20–25 asteen välillä. Normaali huoneenlämpö siis yleensä riittää. Altaaseen voi myös laittaa akvaariosuodattimen, joka ei kuitenkaan ole välttämätön. Suodatin vain helpottaa altaan puhtaanapidossa, mutta vaihtamalla veden säännöllisesti kolmasosan tai puolet viikon-parin välein riittää myös. Vaikka terraariossa olisikin suodatin tulee vettä vaihtaa silti ja suodatin puhdistaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sergius Kuzmin, Li Pipeng, Masafumi Matsui, Vladimir Ishchenko, Irina Maslova: Bombina orientalis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2004. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 4.8.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]