Kiinan keisarillinen laivasto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kiinan keisarillinen laivasto
China Qing Dynasty Flag 1889.svg
Kiinan Qing-dynastian lippu
Toiminnassa 1132–1912
Valtio Kiina
Aselajit Laivasto
Sodat ja taistelut Toinen oopiumisota
Ranskan–Kiinan sota
Kiinan–Japanin sota

Kiinan keisarillinen laivasto oli Kiinan keisarikunnan laivasto.

Toisen oopiumisodan aikana 1858 Kiinan keisarillinen laivasto koostui 826 džonkista ja siihen ei kuulunut ensimmäistäkään höyryvoimalla liikkuvaa alusta. Tilanne parani 1860-luvun lopulla laivaston ostettua ulkomailta joitakin höyrykonein varustettuja aluksia ja Foochowin ja Kiangnanin telakat aloittivat höyryalusten valmistuksen Kiinassa. Ranskan ja Kiinan välisen sodan alkaessa 1883 laivastoon kuului kuitenkin edelleen noin 250 džonkkia.

Laivaston taistelukykyä laski vielä heikko organisaatio. Se oli muodostettu provinsseittain siten, että kaksi provinssia muodosti kenraalikuvernöörille alistetun laivasto-osaston. Tällaisia pareja oli kaikkiaan neljä etelästä alkaen: Kwantung ja Kwangsi, Fukien ja Chekiang, Kiangsi ja Anhwei sekä Chihli, joka muodosti Pekingin ympäristössä yksinään yhden parin. Lisäksi oli pieniä paikallishallinnon valvonnassa olevia laivasto-osastoja, jotka operoivat itsenäisesti erillään varsinaisesta laivastosta.

Vuoden 1874 Formosan kriisin jälkeen kasvanut Japanin aiheuttama uhka, jota kasvatti edelleen Japanin tilattua seuraavana vuonna kolme ironclad-taistelulaivaa Yhdistyneestä kuningaskunnasta.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mach, Andrzej: The Chinese Battleships. Warship, 1984, VIII. vsk, nro 1, s. 9-18. Lontoo: Conway Maritime Press. ISBN 0-85177-354-0. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kiinan keisarillinen laivasto.