Kiikan tiilitehtaan rata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kiikan tiilitehtaan rata oli Kiikassa toiminut kapearaiteinen 600 mm:n raideleveydelle rakennettu rautatie. Rata rakennettiin Kiikkaan vuonna 1954 perustetun Pellonraivaus oy:n tytäryhtiön Ojaputki oy:n omistaman tiilitehtaan savenkuljetusta varten.

Radan veturina oli Valmet Move 1A/29 vuodelta 1947. Veturissa oli alun perin bensiinimoottori, mutta siihen vaihdettiin Fordson Major traktorin dieselmoottori 1961. Radalla oli käytössä kaksi junarunkoa joista kummassakin oli 13 kappaletta 0,75 kuutiometrin savikuuppavaunua. Savenottopaikalla toiminut ketjukaivinkone täytti vaunut savella, joka kuljetettiin tehtaan savivarastolle. Rata oli käytössä noin 7 kuukautta vuodessa; talvisaikaan saven kuljetus hoidettiin kuorma-autoilla.

Kiikan radan veturi on nykyisin Robert Sands Järnvägin omistuksessa varaveturina.

Salaojaputkia valmistaneella 1949 perustetulla Ojaputki Oy:llä oli tiilitehdas myös Korialla. Pellonraivaus oy ja sen tytäryhtiöt Ojaputki oy, Pohjarakenne oy ja Kenttä ja Vesi oy fuusioituivat 1968 Perusyhtymä oy:ksi. Salaojaputkien valmistus päättyi 1970, minkä jälkeen tehdas valmisti julkisivutiiliä. Tehdas oli toiminnassa ainakin 1980-luvulle saakka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]