Kiertoliittymä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Liikenneympyrästä varoittava liikennemerkki.
Animaatio kiertoliittymästä.

Kiertoliittymä eli liikenneympyrä on teiden tai katujen risteyskohtaan rakennettu ympyränmuotoinen liittymäjärjestely, jonka liikennevirta oikeanpuoleisen liikenteen maassa on vastapäivään ja vasemmanpuoleisen liikenteen maassa kellonsuuntaan eli myötäpäivään.

Nykyaikainen kiertoliittymä on kehitetty Ison-Britannian liikennetutkimuskeskuksessa 1960-luvulla. Kiertoliittymässä oikealta tulevalta on etuajo-oikeus ellei väistämisvelvollisuutta ole erikseen osoitettu kärkikolmiolla tai stop-merkillä. Kiertoliittymään saavuttaessa ei tarvitse käyttää suuntavilkkua, sillä mahdollisia ajosuuntia on vain yksi eli liikenteen kierron suuntaan.[1]

Lähtiessään kiertoliittymästä ajoneuvo on aina oikealle kääntyvä, ja näin ollen pakotettu käyttämään suuntavilkkua. Suuntavilkku on myös osoitus siitä, että vastakkaisesta suunnasta tuleva ajoneuvo pääsee ajamaan kiertoliittymään ilman sitä odotusviivettä, joka syntyy ajoneuvon kuljettajan tarkkaillessa tilannetta ollessaan epävarma siitä, mitä vasemmalta tulevan kiertoliittymässä olevan ajoneuvon kuljettaja aikoo tehdä. Kiertoliittymä toimii siis vetoketjun tavoin, ja vähentää ajoneuvon joutokäyntiä liikennevalo-ohjattuun risteykseen verrattuna. Näin ollen kiertoliittymä on myös ympäristöystävällisempi ratkaisu toteuttaa kahden tai useamman tien risteys.kenen mukaan?

Parantuneen liikenteen sujuvuuden lisäksi kiertoliittymä on perinteistä risteystä turvallisempi, sillä ajoneuvojen on pakko käyttää pienempiä nopeuksia ja usein risteyksessä tapahtuvat suorat kylkitörmäykset ovat mahdottomia kohtaavien ajoneuvojen ollessa aina lähes samansuuntaisia. Lisäksi havainnointivirheestä johtuvat onnettomuudet ovat epätodennäköisempiä, kun väistettäviä ajoneuvoja tulee ainoastaan vasemmalta päin.

Pääkaupunkiseudulla oli v. 2007 lopussa 49 kiertoliittymää, joista kyseisenä vuonna valmistui yhdeksän Helsinkiin. Kiertoliittymien määrä on kasvanut pk-seudulla jatkuvasti vuodesta 1993 alkaen. Sitä ennen Helsingissä oli vain yksi "virallinen" kiertoliittymä, Vihdintien liittymä Etelä-Haagassa, joka oli Suomen ensimmäinen kiertoliittymä.lähde?

Yksi maailman suurimpia ja kuuluisimpia kiertoliittymä on Pariisin Riemukaaren ympärillä kulkeva kiertoliittymä, johon päättyy mm. Pariisin pääkatu Avenue des Champs-Elyseés. [2]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kiertoliittymä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.