Kiertohakatykki

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Carisbrooke Castlessa Isle of Wightissä esillä oleva kiertohakatykki.

Kiertohakatykki eli nikhaka on pieni tykki, jonka kiertohakakiinnitys mahdollistaa sen vaaka- ja pystysuuntaisen liikuttelun, jonka ansiosta aseella on hyvin laaja ampuma-ala. Näitä tykkejä käytettiin lähinnä purjelaivoissa ja linnakkeissa.

Kiertohakatykit ovat tykeistä pienimpiä. Niiden pituus on usein alle metrin ja piipun halkaisija alle 3,5 senttimetriä. Niillä saattoi ampua monenlaisia ammuksia, mutta lähinnä niitä käytettiin kartessien ja pienikokoisten yksittäisten kuulien ampumiseen. Useat niistä olivat suustaladattavia. Ampuja tähtäsi käyttämällä tykin perään kiinnitettyä karkeasti pesäpallomailan muotoista lapaa. Jotkin kiertohakatykeistä kehitettiin perästä ladattaviksi jo 1500-luvulla.

Pääosin kiertohakatykkejä käytettiin lähinnä purjelaivoissa, joissa ne palvelivat lyhyen kantaman aseina vastustajan miehistöä vastaan. Lyhyen kantamansa, pienen kaliiperinsa ja heikohkon tehonsa vuoksi niitä ei käytetty laivojen vahingoittamiseen, mutta ihmisiä vastaan ne toimivat paremmin tai yhtä hyvin kuin musketit. Kiertohakatykki oli käyttökelpoinen myös vastustajan aluksen purjeiden rei'ittämiseksi. Purjeiden vahingoittaminen hidasti vastustajan laivaa, ja siitä tuli myös kömpelömpi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Swivel gun
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.