Ketjuvälitys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ketjuvälitys on tapa siirtää voimaa kahden akselin välillä ketjupyörien ja ketjujen avulla.

rullaketju ja ketjupyörä

Ketjupyörät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ketjupyörän muoto riippuu käytettävän ketjun tyypistä. Keskeinen tekijä ketjupyörän valinnassa on myös sen hammasluku.

Ketjut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rullaketjun rakenne

Rullaketju on ehkäpä tunnetuin ketjuvälityksessä käytettävä ketjutyyppi. Se on huomattavan yleinen polku- ja moottoripyörissä. Ketjun valintaan vaikuttavat tarvittava vetolujuus ja välityksen ketjunopeus.

Välityssuhde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ketjuvälityksen välityssuhde voidaan laskea jakamalla käytettävän ketjupyörän hammasluku käyttävän ketjupyörän hammasluvulla.

Monikulmiovaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ketjupyörät ovat geometrisesti monikulmioita. Tämän vuoksi ketjuvälityksen pyöriessä ketjun nopeus vaihtelee, mikä johtaa värähtelyjen syntymiseen. Värähtelytaajuus riippuu ketjupyörän hammasluvusta ja pyörimisnopeudesta. Värähtely tulee sitä voimakkaammin esille mitä pienempi ketjupyörä on kyseessä.

Ketjujen voitelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ketjuja voivat olla jatkuvassa öljykylvyssä, niitä voidaan voidella voitelulaitteen avulla tai niitden voitelu voidaan tehdä käsityönä määräajoin.

Hammaslukujen ja ketjun pituuden sovittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ketjuvälityksessä pitäisi pyrkiä siiheen että ketjun pituus ja minkään ketjupyörän hammasluku eivät olisi jaollisia keskenään. Tähän tulisi pyrkiä, jotta välityksen pyöriessä tietyt ketjulenkit eivät vastaisi toistuvasti ainoastaan samaan hampaaseen mikä johtaisi ketjun ja ketjupyörien epätasaiseen kulumiseen.