Keskustelu mallineesta:Tieteilijä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Voiko tiedemiesmallinetta käyttää myös tiedenaisiin? Miksi mallinetta ei ole nimetty esimerkiksi "Tieteilijä" tms.? Hämmentävä tapaus näin 2000-luvulla. Uvainio 8. huhtikuuta 2007 kello 22.27 (UTC)

Itse käytän mieluiten nimikettä tutkija. "Tieteilijä" kuulostaa korvissani sekä hiukan harrastelija, maalailija, lauleskelija -tyyppiseltä, että väkinäisen sukupuolineutraalilta (vrt. puhehenkilö - puheenjohtaja). Hassua kyllä, yhdyssana "Luonnontieteilijä" ei kuulosta niin kummalta, onkeohan vain tottunut siihen ? Eikä tähtitieteilijä. Sen sijaan kyllä meritieteilijä, kasvitieteilijä, ilmatieteilijä kuulostavat amatööreiltä. --Tappinen 5. toukokuuta 2007 kello 09.18 (UTC)

Miksi mallineessa on juuri nämä kohdat? Miksi siitä puuttuu esimerkiksi yliopistot, joissa tieteilijä on vaikuttanut? Ja mikä tämä "sukujuuret" oikein on? Lienee tieteilijästä olennaisempaa tietää mitä hän on tehnyt kuin missä päin maailmaa hänen vanhempansa ovat asuneet. Noin ensisilmäyksellä. --Uvainio 8. huhtikuuta 2007 kello 22.32 (UTC)

Siirsin. Tässä vaiheessa siirto oli helppo tehdä kun mallinetta ei juurikaan käytetä. Sukujuuret on kyllä hieman turha, Nobelin kohdalla ehkä tarpeellinen mutta monen monen muun kohdalla ei.. ihan sama vaikka ottais pois. --Anr 10. huhtikuuta 2007 kello 18.13 (UTC)
Jees. Hyvin toimittu. Muutan mallineen toimimaan siten, ettei siihen tule tyhjiä kohtia yms. piakkoin, jos saan sen toimimaan. Uvainio 10. huhtikuuta 2007 kello 19.23 (UTC)

Voisiko tuota kohtaa "alma mater" mitenkään kansantajuistaa. Onhan tämä sentään suomenkielinen wikipedia. Korkeakoulut tms. --Zxc 10. huhtikuuta 2007 kello 20.46 (UTC)

Olette oikeassa. En oikein osannut suomentaa sitä. Sillä tarkoitetaan siis niitä korkeakouluja, joista on valmistunut. Kysyin neuvoa tietävämmältä ja ehkä paras suomennos voisi olla tähän yhteyteen "Tutkinnot". Uvainio 10. huhtikuuta 2007 kello 21.00 (UTC)
Tuli kanssa mieleen tutkinnot. --Zxc 10. huhtikuuta 2007 kello 21.18 (UTC)
MOTin mukaan alma mater: yliopisto, jossa puheena oleva henkilö on opiskellut. Joten jos tarkkoja ollaan niin tutkinnot ei ole ihan sama asia, opiskella voi valmistumattakin. --Anr 10. huhtikuuta 2007 kello 21.30 (UTC)
Opiskeluyliopisto ei sekään oikein kuulosta hyvältä. Voitaneen kuitenkin olettaa, että tuohon mallineeseen kannattaisi laittaa vain tärkeimmät yliopistot ja näin ollen vain siis ne, joista kyseinen henkilö on valmistunut. Siispä mielestäni tutkinnot on kohtana hyvähkö. Ja tieteilijän tapauksessa yleensä henkilö lienee kuitenkin valmistunut jostain. Uvainio 11. huhtikuuta 2007 kello 04.19 (UTC)

Nimen kirjoitusasu[muokkaa wikitekstiä]

Olisi hyvä, jos mallineeseen voisi sisällyttää sekä tieteilijän nimen alkuperäisen kirjoitusasun että sen latinalaisen translitteraation. Mielestäni translitteraatio voisi olla ylempänä suuremmalla ja alkuperäinen alla pienemmällä – suurin osa lukijoista ei kuitenkaan ymmärrä alkuperäistä kirjoitusasua (ks. esim. artikkeli Abdus Salam). --Mystiko 2. toukokuuta 2007 kello 05.35 (UTC)

Lisäsin tällaisen kohdan mallineeseen. --Uvainio 2. kesäkuuta 2007 kello 10.07 (UTC)

Oppilaat ei näy[muokkaa wikitekstiä]

Oppilaat-kohtaa ei ole enää mallineessa, vaikka ohjeessa sellainen on. Onko se poistettu vahingossa vai tarkoituksella? Monissa artikkeleissa oppilaita on mainittu. Puuropyssy 30. heinäkuuta 2008 kello 15.17 (UTC)

Ilmeisesti allekirjoittaneella jäänyt pois, näitä sattuu, minulla ainakin. Lisätty takaisin. --George EsayasTM 30. heinäkuuta 2008 kello 16.07 (UTC)

Tarkennus tarpeen?[muokkaa wikitekstiä]

Huomasin, että tutkijan asuinpaikat ja instituutit voi laittaa mihin järjestykseen vain. Esim. vanhimmasta uusimpaan tai uusimmasta vanhimpaan. Ohje ei suosittele kumpi järjestys olisi suotavampi. Onko tällä mielestänne merkitystä vai laitetaanko suositus jommin kummin päin? Omasta mielestäni molemmat suunnat ovat jossain määrin luonnollisia. Uusin päällimmäisenä sopii jotenkin hyvin eläville henkilöille, kun näkee heti missä henkilö on nyt töissä, mutta kuolleille taas kronologinen järjestys tuntuu paremmalta. --Uvainio 5. lokakuuta 2008 kello 02.57 (EEST)[vastaa]

IMO vanhimmasta uusimpaan kaikilla. Lukijallehan ei kerrota asiasta mitään, joten voitaneen olettaan, että lukija olettaisi niiden olevan aikajärjestyksessä. Toisaalta ainahan voi muuttaa edes takaisin. Olisiko aakkosjärjestys ehkä sittenkin sopivin? -- Usp 5. lokakuuta 2008 kello 17.44 (EEST)[vastaa]
Joo. Ehkä se vanhimmasta uusimpaan on paras. Pitäisikö mainita se mallineessa? --Uvainio 5. lokakuuta 2008 kello 17.59 (EEST)[vastaa]
Lisäsin. --Usp 5. lokakuuta 2008 kello 19.43 (EEST)[vastaa]

Tunnetut työt = Saavutukset?[muokkaa wikitekstiä]

Eivätkö nämä ole kaksi eri asiaa? Esim. Turun murteen sanakirja Kummottis voi olla Mauno Kosken tunnettu työ, mutta sitä tuskin voi pitää saavutuksena, koska se tuskin on tekijänsä merkittävin tieteellinen meriitti. Eikö saavutus ole pikemminkin tunnustuksen synonyymi. Tuossa alempana lukee "Tunnettu", mutta miksi näkyviin tuleva teksti on epämääräinen ja epäneutraali "saavutukset"?--Urjanhai 30. toukokuuta 2009 kello 10.58 (EEST)[vastaa]

Tästä muokkauksestani, jossa korjasin ilmeisen typon: nyt pitäisi tietolaatikon otsikkona näkyä "tieteilijän nimi" -parametri, tai jos sitä ei ole annettu, sivun nimi. Aiemmin näkyi aina sivun nimi. --Alcedoatthis 16. huhtikuuta 2012 kello 05.44 (EEST)[vastaa]

Kansalaisuus – kansallisuus[muokkaa wikitekstiä]

Tietolaatikon parametri kansalaisuus tulostuu kansallisuutena. Sukujuuret-kohtaan tulee kuitenkin ohjeen mukaan ”kansallisuus tai etninen tausta (etnisen taustan voi mainita, jos se on erityisen tärkeää)”. Artikkelissa Niels Bohr merkitsin kuitenkin [[Tanskalaiset|tanskalainen]] ja kommentoin Sukujuuret-parametrit ”mallineessa virhe, kansalaisuus: tulostuu kansallisuus > tämä kohta tyhjäksi”. Malline olisi hyvä korjata, joko kansalaisuus tai kansallisuus. Korjauksen jälkeen pitäisi tarkastaa kyseinen tietolaatikon kohta. --Raid5 (keskustelu) 17. marraskuuta 2015 kello 15.34 (EET)[vastaa]

Kannatan tämän korjaamista. Pitää selkeästi valita ja määritellä mitä tietoa tässä tarkoitetaan. --Jmk (keskustelu) 12. heinäkuuta 2018 kello 08.09 (EEST)[vastaa]
Täällä on keskustelua aiheesta ja wikiprojekti. Teknisesti osaavia käyttäjiä on rajallinen määrä. Toivottavasti projekti etenee. ---​r​a​i​d​5 (keskustelu) 12. heinäkuuta 2018 kello 20.31 (EEST)[vastaa]