Keskustelu luokasta:Koirarodut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Asiasta heränneen keskustelun vuoksi olisi tarpeen pohtia luokan tulevaa alaluokkarakennetta. Koska tämä luokka ei koskaan tule paisumaan kovin suureksi, on jako alaluokkiin minusta tarpeetonta – vastaava linja on muissakin kieliversioissa. Pikemminkin luokan pirstominen haittaa tiedon löytymistä. Ajattelin kuitenkin, että jollekulle voisi olla hyötyä koirien luokittelusta käyttötarkoituksen mukaan, koska tällaista informaatiota ei luettelosta löydy eikä sitä sinne kannata tunkea. Tällainen luokittelu ei kuitenkaan ole yksiselitteistä (eri koiralla useampia käyttötarkoituksia, joillakin ei yhtään). Toisaalta on hämäävää, jos esimerkiksi luokkaan Työkoirat sekoitetaan artikkeleja tyyliin poliisikoira ja bokseri. Edellä mainituista syistä ehdotan seuraavaa:

  • kaikki rotuartikkelit pidetään luokassa Koirarodut
  • tämän lisäksi rotuartikkeleja voisi sijoittaa muutamiin harkinnanvaraisesti perustettaviin luokkiin, joista tiedonetsijälle voi kuvitella olevan hyötyä. Tällaisia olisivat ehkäpä Paimenkoirat, Rekikoirat, Metsästyskoirat, Taistelukoirat, Vinttikoirat ja muut vastaavat luokat.

Vastaavanlainen käytäntö on englanninkielisellä puolella (siellä asiaa on jopa mietitty). Sen sijaan alkuperämaa/-manner ei ole mielestäni järkevä luokitteluperuste, vaikka sitäkin en-wikistä löytyy. Luokka Työkoirat tulisi sijoittaa luokkaan Koirat, ei luokkaan Koirarodut, koska se sisältää muitakin kuin rotuartikkeleita. -Aslak 11. lokakuuta 2006 kello 14.10 (UTC)

Vaihtoehto 2 käy myös, mutta kolmas vaihtoehto olisi tehdä luettelot, joihin olisi linkit myös tämän sivun alussa. Ihan miten koiraihmiset haluavat. -Samulili 11. lokakuuta 2006 kello 14.13 (UTC)
Totta. -Aslak 11. lokakuuta 2006 kello 14.16 (UTC)
Mielestäni yksinkertaisinta olisi tehdä luettolo koiraroduista, koska aivan varmasti tulevaisuuden myötä tulee myös artikkeleita (esim. roduille ominaiset sairaudet jne.), jotka sopisivat luokkaan koirarodut ja tällöin luokassa on muitakin artikkeleita kuin vain eri koirarotuja käsitteleviä artikkeleita.--ELLusKa_86 11. lokakuuta 2006 kello 14.28 (UTC)
Ideana on juuri se, että Koirarodut-luokassa ei "määritelmän mukaan" pitäisi olla muita kuin rotuartikkeleja? Jos koirien sairauksista tulee juttua, niille tehtäneen oma luokka. -Aslak 11. lokakuuta 2006 kello 14.33 (UTC)
En ole ns. koiraihminen, mutta sanon silti. Minustakin koirat on hyvä esitellä ihan roduittain luokassa Koirarodut, mutta tosiaan voisi lisäksi olla harrastus- tms. pohjaisia ryhmiä, josta kiinnostunut voi katsella, mitä mihinkin kuuluu. Kuten aiemmassa keskustelussa tuolla jo esitinkin, on Kennelliiton sivujen FCI-ryhmittely toivoton suo tietoa etsivälle asiantuntemattomalle. Rotuartikkeleihin varmaan tulee kaikenlaista tietoa rodulle ominaisista asioista, kuten sairauksista, mutta yleisemmät artikkelit voi kai sitten tulla luokkaan Koirat, kuten nyt jo onkin. Ja paljon pitäisi olla uudelleenohjauksia. Koirien oikeista nimistä on niin paljon epäselvyyksiä: Schäfer/Saksanpaimenkoira/Saksan paimenkoira/Sakemanni/seefferi jnpp. --Ulrika 12. lokakuuta 2006 kello 08.14 (UTC)
Miten olisi sitten sellainen luokitellu, että jos koirarodut luokassa olisi alaluokat koirarodut aakkosjärjestyksessä ja koirarodut FCI-luokittelun perusteella. En ymmärrä miksei koirarotuja voisi luokitella FCI-luokituksen mukaan. Sehän on kuitenkin virallinen luokittelutapa...Ymmärrän, että joillekin se tuottaa ongelmia sekavuuden vuoksi, mutta ainakin ihmiset, jotka tosiaan haluavat lukea vain esim. paimenkoirista tai vesikoirista löytäisivät tiedon alaluokista. Ja edelliseen Ulrikan kommenttiin viitaten saksanpaimenkoiran nimityksiä ei taida olla seefferi vaan schäfer.--ELLusKa_86 12. lokakuuta 2006 kello 09.13 (UTC)
Kirjoitan tavallisen ihmisen näkökulmasta, mutta toki tiedän että oikea nimi on saksanpaimenkoira;) Luettelin vain ne vaihtoehdot joita olen nähnyt käytettävän, eli siksi pitäisi olla paljon uudelleenohjauksia. "Joillekin tuottaa ongelmia sekavuuden vuoksi", ja ne jotkut ovat juuri niitä jotka eivät tiedä luokitutksista ja oikeista nimistä, jotka taas koiraihmisille ovat ruisleipää. Mutta ehkä on hyvä ehdotus että Koirarodut-luokassa voisi olla molemmat. En nyt oikein osaa hahmottaa miten se menisi, mutta ehkä asia selviää tässä keskustelun kuluessa. --Ulrika 12. lokakuuta 2006 kello 09.23 (UTC)
Selitän siis vielä uudestaan =) Eli koirarodut luokkaa painamalla saa näkyviin kaksi alaluokkaa. Toisessa alaluokassa on KAIKKI koirarodut aakkosjärjestyksessä ja toisessa alaluokassa on FCI-lajittelun mukaan lajitellut koirarodut. Mielestäni tämä ajaisi sekä 'koiraihmisten' että tavaalisten ihmisten etua.--ELLusKa_86 12. lokakuuta 2006 kello 09.49 (UTC)
Niin, eli siis FCI-luokkaan tulisi alaluokat FCI:n mukaan. Mikä ettei se onnistu. Tai siis kyllä kai se teknisesti onnistuu siinä missä mikä tahansa luokitus. Kannatetaan. --Ulrika 12. lokakuuta 2006 kello 10.13 (UTC)
Onko jollain jotain vastaan tätä luokittelua vai aloitetaanko artikkelien uudelleenluokitus?--ELLusKa_86 12. lokakuuta 2006 kello 13.51 (UTC)

Ja haluaisin vielä huomauttaa siitä, että luokka voi tosiaan paisua melko suureksi, koska sieltä tälläkin hetkellä puuttuu koirarotuja ja kaiken lisäksi koirarotuja jalostetaan jatkuvasti lisää.--ELLusKa_86 12. lokakuuta 2006 kello 13.56 (UTC)

Tekniset tietoni Wikipediasta ovat vähäiset, mutta mietin että mitä haittaa siitä on että luokka on iso. Paljonko koirarotuja on? 300-400? Onhan siinä tietysti. Mutta kun ne luokassaan ryhmittyvät kuitenkin aakkosiin, niin onko siitä haittaa? suomalaisia kirjailijoita -luokassa on parisataa, Suomalaisia jalkapalloilijoita -luokassa 220, eikä tuo näytä hurjalta vielä. Saman verran päälle. Eikös muita kommentteja tule? --Ulrika 12. lokakuuta 2006 kello 14.52 (UTC)
Edellinen oli vain huomatus Aslakin kommentista: Koska tämä luokka ei koskaan tule paisumaan kovin suureksi, on jako alaluokkiin minusta tarpeetonta. Ei se itseäni haittaa vaikka luokka on iso, mutta sieltä on melko vaikea etsiä esim. tietoja paimenkoirista tms. Onko kenelläkään mitään sitä vastaan, jos tehtäisiin edellisen ehdoitukseni mukaisesti ja jaettaisiin koirarodut kahteen luokkaan: koirarodut aakkosjärjestyksessä ja koirarodut FCI-luokittelun mukaan?--ELLusKa_86 12. lokakuuta 2006 kello 21.03 (UTC)
Tuota, no vaikka se että ihan täsmälleen saman informaation saa artikkelista FCI-roturyhmä, jossa kaikki rodut näkyvät siististi roturyhmittäin. Luokittelu on siksi minusta ajan ja resurssien haaskausta. -Aslak 13. lokakuuta 2006 kello 19.15 (UTC)
Lisäksi vielä se minkä jo totesinkin, eli FCI-ryhmät ovat ymmärtääkseni jokseenkin mielivaltaisesti määritellyt: suurilla kennelliitoilla on kullakin vähän oma tapansa jaotella rodut ryhmiin. Esimerkiksi paimenkoirat ei ole sama asia kuin FCI:n roturyhmä 1. Luetteloa on myös yleisesti ottaen helpompi ylläpitää kuin luokkaa, koska mahdolliset muutokset kohdistuvat yhteen artikkeliin neljänsadan sijasta. Lisäksi olen edelleen sitä mieltä, että 400 koira-artikkelia yhdessä luokassa ei ole liikaa. -Aslak 13. lokakuuta 2006 kello 19.22 (UTC)
Sehän on kuitenkin virallinen luokittelutapa – joissakin maissa on, joissakin ei ole. Minusta voidaan ihan hyvin luoda luokka Vinttikoirat, joka on tietenkin oleellisesti sama asia kuin FCI:n ryhmä 10. Kuitenkin luokan nimi "Vinttikoirat" kertoo keskivertokansalaiselle paljon enemmän kuin luokan nimi "FCI:n roturyhmään 10 kuuluvat koirarodut" (tjsp.) ja on siksi paljon parempi. Jos tällaisia koiratyyppiluokkia halutaan alkaa perustaa, voitaisiin minusta tehdä samalla tavalla kuin englanninkielisessä Wikipediassa: pidetään Koirarodut-luokka koskemattomana ja tehdään erilaisille koiratyypeille oma yläluokka (vrt. en:Category:Dog types versus en:Category:Dog breeds). -Aslak 13. lokakuuta 2006 kello 19.29 (UTC)
En tarkoittanutkaan sitä, että luokat nimettäisiin ryhmä 1, ryhmä 2 jne. Vaan juuri kansantajuisemmin luokkiin vinttikoirat sekä lammas- ja vinttikoirat jne.--ELLusKa_86 13. lokakuuta 2006 kello 19.53 (UTC)
Ryhmien nimiä ovat mm. "Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat" sekä "Lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat)". Minusta tuo ei ole järkevää luokittelua. -Aslak 13. lokakuuta 2006 kello 19.57 (UTC)

Lisäsin luokkaan maininnan siitä, millaisia koirarotuluetteloita on tarjolla eli mistä rodut löytyvät FCI-roturyhmittäin. -Aslak 13. lokakuuta 2006 kello 19.33 (UTC)

Koiraroduissa on nyt yksi artikkeli joka ei oikein ehkä kuulu sinne: japanilaiset koirarodut. Muita maittaisia artikkeleita en huomannut. --Ulrika 13. lokakuuta 2006 kello 20.16 (UTC)

Siirsin luokkaan Koirat. Tuo artikkeli luotiin valottamaan japanilaisten pystykorvarotujen yhteistä taustaa. Esimerkiksi artikkelissa "Brittiläiset koirarodut" olisi huomattavasti vähemmän järkeä. -Aslak 13. lokakuuta 2006 kello 20.19 (UTC)