Keskustelu wikiprojektista:Rautatieliikenne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ratayhteydet[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan ratayhteyksien merkintään esimerkiksi alla olevassa kaaviossa näkyvää nuolisymbolia. Tällöin linkki johtaisi rataa käsittelevään artikkeliin ja linkin tekstinä olisi radan pääteasema tai seuraava merkittävä risteysasema. Mallina on katkelma Tampere–Haapamäki-radasta.


Asema Etäisyys (km) Lyhenne Lisätiedot
Haapamäki 113 Hpk Seinäjoki Jyväskylä Pori
Kolho 99 Klo
Vilppula 87 Vlp Mänttä
Lyly 71 Ly
Korkeakoski 61 Kas
Juupajoki 59 Jj
Hirsilä 53
Orivesi 42 Ov Jyväskylä
Suinula 20 Sui
Kangasala 13 Kg
Messukylä 5 Msk
Tampere 0 Tpe SeinäjokiHelsinkiPori

Kommentteja ja parannusehdotuksia? --Hippophaë 12. heinäkuuta 2006 kello 20.24 (UTC)

Mielestäni tuon ➨ -yhteystiedon voisi linkittää risteävää rataosaa käsittelevään artikkeliin tyyliin "➨ Tpe–Sk -radalle" (tai pelkästään Tpe–Sk). Se ei vie paljon tilaa, eikä tarvitse kirjoittaa kaikkia suuntia erikseen. --Tve4 19:20, 4 elokuu 2006 (UTC) Perun puheeni, esimerkissä oleva on parempi. --Tve4 19:39, 4 elokuu 2006 (UTC)
Lisäyksenä edelliseen: nuolen voisi sijoittaa on nyt lisätty mallineeseen {{rautatien merkkien selitykset}}. --Tve4 19:23, 4 elokuu 2006 (UTC)

Nuolimerkin yhteensopivuusongelma[muokkaa wikitekstiä]

Joillakin käyttäjillä tuo ➨ näkyy kysymysmerkkinä, joten viisainta lienee käyttää ► -merkkiä sen sijaan. Lisäys: Tätä varten on sitten olemassa {{ratayhteys}}, jotta nuolen vaihto käy jatkossakin helposti. --Tve4 6. elokuuta 2006 kello 14.52 (UTC)

Nuolimerkki on syytä upottaa Unicode-mallineeseen, jolloin sen pitäisi näkyä paremmin eri selaimissa. Siis näin: . Näkyykö? --Hippophaë 11. elokuuta 2006 kello 21.28 (UTC)
Kommentti satunnaiselta selaajalta: Minulla näkyvät kaikki nuo merkit ihan OK (sikäli mikäli tuon nuolimerkin on tarkoitus näyttää kellahtaneelta talolta, eikä nuolelta), mutta tuo kolmio on huomattavasti nuolta nätimmän näköinen. Suosittelen sen käyttöä. //Ephief 16. elokuuta 2007 kello 16.29 (UTC)

Rata-malline[muokkaa wikitekstiä]

{{Rata}}-malline on hyvä mutta myös tuo rata-mallineen alku ja loppu pitäisi saada mallinemuotoon (nythän ne ovat html-taulukkona). Alkuosan voisi kenties sulauttaa mallineeseen {{Rautatien merkkien selitykset}} ja lopetuksen voisi tehdä vaikka nimelle {{Rataosan loppu}}. --Tve4 13. heinäkuuta 2006 kello 20.41 (UTC)

Lisäys: mietin myös voisivatko sarakkeet olla seuraavassa järjestyksessä: Km – (rata) – Asema – Lyhenne – Lisätiedot. Nyt sarakkeeseen "Etäisyys (km)" jää mahdottomasti tyhjää tilaa ihan turhan takia. Km-sarake on ensimmäisenä mm. VR:n taskuaikataulussa, joten tämä ei olisi outo tapa ilmoittaa asia. --Tve4 13. heinäkuuta 2006 kello 20.43 (UTC)
Ehdinkin jo tehdä mallineen Rata alku, jonka ulkoasua pitänee vielä säätää. Jos on tarvetta kokeilla erilaisia sarakejärjestyksiä, mallinetta muuttamalla sen pitäisi onnistua. --Hippophaë 13. heinäkuuta 2006 kello 20.51 (UTC)
Mietin vain tuota sarakejärjestystä, että tyhjää tilaa jäisi mahdollisimman vähän. --Tve4 14. heinäkuuta 2006 kello 09.32 (UTC)
Sarakejärjestyksen muuttaminen ei kavenna taulukkoa, koska etäisyyssarakkeen leveyden määrää otsaketekstin pituus. Kokeilin Rata alku -mallineessa pienempää fonttia, jolloin teksti mahtuu pienempään tilaan. --Hippophaë 14. heinäkuuta 2006 kello 19.57 (UTC)
Uusi {{rata alku}} on ihan hyvä. Lyhensin (jo jokin aika sitten) tuon etäisyyssarakkeen pelkästään muotoon "Km", sillä siitä käy jo riittävästi ilmi, mitä sarake käsittelee. --Tve4 19:22, 4 elokuu 2006 (UTC)

Rautatieasemien ruotsinkieliset nimet[muokkaa wikitekstiä]

Suomen rautatieasemien ruotsinkielisiä nimiä vuoroin poistellaan ja lisätään, joten olisi hyvä sopia yhteisestä käytännöstä turhan muokkailun välttämiseksi. Itse en näe ongelmaa siinä, että ruotsinkielinen nimi mainitaan sulkeissa suomenkielisen nimen perässä. Muiden maiden tapauksessa toimitaan vastaavasti kertomalla aseman nimi maan virallisilla tai muuten tarkoituksen mukaisilla kielillä. --Hippophaë 11. syyskuuta 2006 kello 19.02 (UTC)

Rataverkko tarkoittaa rautateiden, asemien, seisakkeiden, vaihteiden ym. rautatieinfrastruktuurin muodostamaa liikenneverkkoa. Tämä on huomioitava Wikipedia luokittelujärjestelmässä siten, että luokitteluhierarkia muodostuu seuraavanlaiseksi:

  • Suomen rataverkko
    • Suomen rautatiet
    • Suomen rautatieasemat
    • Suomen jne.

Asiaa on tarpeen selkiinnyttää nyt tässä vaiheessa, kun luokittelu on muodostunut kirjavaksi eri maiden osalta. --Hippophaë 14. syyskuuta 2006 kello 20.08 (UTC)

Tulisikohan tuon järjestelmä-kohdan tarkoitus paremmin selville, jos se olisi vaikkapa rataosuus ? Ja jos ei, niin eikös rataosuudellekin kuuluisi siellä oma kohtansa? --kirvesAxe 9. toukokuuta 2007 kello 22.02 (UTC)

Meikäläinen tulee mielellään mukaan, jos es huolitte. — olli (kerro) 6. elokuuta 2007 kello 09.12 (UTC)

Rautatieasemien/-liikennepaikkojen luokittelu[muokkaa wikitekstiä]

Tein jonkin aikaa sitten luokan Luokka:Helsingin rautatieasemat, joka oli alaluokkana mm. luokassa Luokka:Suomen rautatieasemat. Sittemmin kuitenkin jälkimmäinen luokka muutettiin luokaksi Luokka:Suomen rautatieliikennepaikat, ja samassa rytäkässä tekemäni alaluokka poistettiin korvauksetta. Kysynkin nyt teiltä rautatie-asiantuntijoilta, että eikö noita alaluokkia kuitenkin olisi järkevä tehdä? Miksi tekemääni luokkaa ei korvattu luokalla Luokka:Helsingin rautatieliikennepaikat? Artikkeleita on sentään 15, joten alaluokka selkeyttäisi asioita, varsinkin kun kaikkien näiden artikkelien tulisi myös olla luokissa Luokka:Helsingin rakennukset ja rakennelmat sekä Luokka:Helsingin liikenne (mitä ne viimeaikaisen uudistuksen jälkeen eivät enää ole). --Mb 9. elokuuta 2007 kello 09.45 (UTC)

Rautatieliikenteen näkökulmasta kuntakohtainen luokittelu ei ole järkevää, koska liikennepaikkoja on kuitenkin suhteellisen vähän kuntaa kohden. --Hippophaë 10. elokuuta 2007 kello 23.08 (UTC)
Riippuu kunnasta – Helsingin kohdalla artikkeleita on 15 ja esim. Vantaankin kohdalla sentään 9. Sivulla Wikipedia:Luokittelu pidetään 1-2 artikkelin luokkia turhina, mutta tämä raja ylittyy kevyesti useankin kunnan kohdalla. Lisäksi pitää ottaa huomioon, että tämä vaikuttaa myös kyseisten kuntien omiin luokkiin. Esim. Luokka:Helsingin rakennukset ja rakennelmat on jo nyt varsin laaja, niin että 15 rautatieaseman laittaminen siististi omaan alaluokkaansa olisi huomattavasti selkeämpää kuin niiden laittaminen pääluokkaan. Ei kai kukaan sentään kiistä sitä, että rautatieasema-artikkelit pitää luokitella myös ko. kunnan "rakennukset ja rakennelmat" ja "liikenne" -luokkiin? --Mb 11. elokuuta 2007 kello 10.13 (UTC)
Tässä tapauksessa voisi olla järkevää luokitella Helsingin rautatieliikennepaikat sekä Suomen että Helsingin rautatieliikennepaikkojen luokkaan, joista jälkimmäinen toimisi vain Helsinkiin liittyvien luokkien alaluokkana, ja Suomen rautatieliikennepaikkojen luokka pysyisi alaluokattomana kuten tähänkin asti. --Hippophaë 11. elokuuta 2007 kello 23.44 (UTC)
Hmm, omasta mielestäni luokkarakenne olisi selkeämpi, jos Luokka:Helsingin rautatieliikennepaikat (jonka nyt luon) olisi alaluokkana myös Suomen rautatieliikennepaikkojen luokassa, mutta tyydyn nyt kuitenkin ehdottamaasi ratkaisuun. --Mb 14. elokuuta 2007 kello 09.41 (UTC)

Taas luokituksesta: Berliinin S-Bahn-asemat[muokkaa wikitekstiä]

Lisään tänne vielä yhden luokitusaiheisen kysymyksen, sillä nyt on pantu myös Berliinin rataliikenteeseen liittyviä luokkia uusiksi. Luokka:Berliinin S-Bahn-asemat on poistettu ja tarkoitus on ilmeisesti pärjätä luokalla Luokka:Berliinin rautatieasemat. Nyt on kuitenkin niin, että Berliinin S-Bahn ei ole osa tavallista rataverkkoa, vaan siitä erillinen järjestelmä, samaan tapaan kuin U-Bahn eli metro. Berliinin S-Bahn ei siis vertaudu Suomen lähijuniin (niitä vastaisi pikemminkin RegionalBahn). S-Bahn-asemat eivät ole "tavallisia" rautatieasemia yhtään sen enempää kuin metroasematkaan. Aiemmin käytössä ollut luokitussysteemi oli sama kuin saksankielisessä Wikipediassa (pääluokka "Berliinin asemat", jolla kaksi alaluokkaa: Berliinin S-Bahn-asemat ja Berliinin metroasemat [1]). Ehdotan, että luokka "Berliinin rautatieasemat" varataan "oikealle" rautatielle (siis lähi- ja kaukojunien asemat), ja että S-Bahn-asemia varten otetaan uudestaan käyttöön luokka "Berliinin S-Bahn-asemat". --Mb 14. elokuuta 2007 kello 10.14 (UTC)

Ratakartta-ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Junafanin ehdotus siirretty sivulta Keskustelu mallineesta:Rata

Päähäni pälkähti, että tätä mallinetta voisi yhdenmukaistaa en-wikin (esim.) ja de-wikin (esim.) kaltaiseksi. En-wikistä vielä se juttu, että esimerkin tyyliin mallineet olisivat ratakohtaisia. --junafani (ʋαłıтƣ) 16. elokuuta 2007 kello 15.33 (UTC)

Miettinyt samaa, mutta nuo symboliselitykset sellaisenaan eivät oikein houkuttele (tarjolla vain suuri asema, seisake ja tavaraliikenteen asema, liikenteenhoidollisen paikan symbolia ei ole). --Tve4 16. elokuuta 2007 kello 15.34 (UTC)
Niin, ja en- ja de-wikien nykyiseen formaattiin verrattuna meillä nuo pitäisi kai asemoida vasempaan reunaan, sillä kaikki artikkelit on rakennettu siltä pohjalta, että malline(et) on vasemmalla. --Tve4 16. elokuuta 2007 kello 15.36 (UTC)

Malline-ehdotuksena vielä: ehdotan, että rataosa-artikkeleihin tehdään mahdollisimman tarkat kartat asemineen, siltoineen, tunneleineen jne. Lisäksi asema-artikkeleissa käytettäviksi tehtäisiin kapeat navigointimallineet, joissa on vain linjan kuvaus sekä asemien nimet linkkeineen, eikä mitään muuta. Rataosa-artikkeleissa olevat mallineet nimittäin ovat aika leveitä kaikkine tietoineen, ja asema-artikkeleissa kapeampi navigointimalline pelkkien (käytössä olevien?) asematietojen kera välttäisi. Suuremmille risteysasemille sitten tehtäisiin mallineet, jossa olisi vain seuraavat asemat, ettei tarvitsisi useita rataosamallineita laittaa. --Tve4 16. elokuuta 2007 kello 16.25 (UTC)

Lisäsin eilen mainitsemasi symbolin commonsiin. --junafani (ʋαłıтƣ) 17. elokuuta 2007 kello 20.00 (UTC)
Asema-mallineen asemesta voitaisiin käyttää tällaista kapeaa ratakaaviota. Rautatieliikennepaikka muu.png pitäisi tallentaa SVG-muotoisena, koska se skaalautuu toisin kuin PNG. --Hippophaë 18. elokuuta 2007 kello 02.05 (UTC)
Rautatieliikennepaikka muu -merkki pitää ensinnäkin tallentaa SVG-muodossa ja toisekseen samassa nimistandardissa kuin Commonsissa jo olevat rautatiesymboli-SVG-kuvat, jotta sitä voi käyttää myös BS-ratamallineissa. Kuvan nimen on siis oltava muotoa Image:BSicon_xxxx.svg ja varsinaisesta nimestä voi ottaa selkoa saksankielisen wikipedian symbolien nimeämisstandardin mukaan. Keltainen väri ei ole hyvä, sillä se pistää liikaa silmään. mieluummin sama kuin esim. Kuva:BSicon_DST.svg, mutta pienemmällä pallolla ja valkoisen keskustan sijaan vaikka sama värinen kuin tämä. --Tve4 18. elokuuta 2007 kello 12.24 (UTC)
Mainitsemani DST-symboli tosin on tarkoitettu dienststationeja sekä betriebsbahnhofeja varten. Nämä lienevät apu- ja tehdasasemia/ratapihoja. --Tve4 18. elokuuta 2007 kello 12.37 (UTC)

Seisakeluetteloiden selitykset[muokkaa wikitekstiä]

Tein artikkeliin Luettelo Joensuun–Kontiomäen rautatien entisistä seisakkeista merkintöjen selityslaatikon. Tulisiko siitä tehdä ihan malline ja lisätä muihinkin seisakeluetteloihin? //Ephief 7. syyskuuta 2007 kello 17.39 (UTC)

Tällaisia erillisiä rataosakohtaisia luetteloja ei tarvita, koska samat tiedot ovat ratakartoissa. --Hippophaë 7. syyskuuta 2007 kello 21.20 (UTC)
Öh, nyt en kyllä ihan käsitä. 1) Tarkoitatko, että tässä ratakartassa on sama tietosisältö kuin tässä luettelossa? 2) Kysymykseni ei edes liittynyt siihen. Kysyin, että onko tuolle Merkintöjen selitykset -laatikolle tarvetta, ja tulisiko siitä tehdä malline vai ei. Minusta se selkeyttää luetteloita ja tekee niistä rata-artikkelien kanssa yhtenäisempiä. //Ephief 7. syyskuuta 2007 kello 23.02 (UTC)
Tarkoitan nimenomaan sitä, että ratakartat sisältävät tiedot kaikista liikennepaikoista – nykyisistä ja entisistä. Jos näin ei ole, on ratakarttaa täydennettävä. Tällöin ei tarvita erillisiä luetteloja seisakkeista eikä myöskään niitä varten tehtyjä mallineita. --Hippophaë 8. syyskuuta 2007 kello 08.10 (UTC)

Uuden asemanavigaatioelementin hahmotelma[muokkaa wikitekstiä]

Hahmottelin ehdotuksen uudeksi ratakartta-navigaatioelementiksi. Malline {{Humppila-Jokioinen}} on koekäytössä Jokioisten Museorautatiestä ja sen asemista kertovissa artikkeleissa. Malline on upotettu mallineiden {{Rautatieasema}} ja {{Rataosa}} alareunaan ja se on avattava. Tarkoituksena olisi, että tämän kaltaiset mallineet jopa korvaisivat vanhan navigaatioelemetin {{Asema}}. Mielipiteitä? --Tve4 8. syyskuuta 2007 kello 11.25 (UTC)

Vaikuttaa hyvältä, mutta tuossa nuo valkoiset pätkät hieman häiritsevät. Kehitysehdotuksena voisin laittaa että nämä voisivat muistuttaa enemmän en-wikin vastaavia (vrt. mallineita luokassa en:Category:Templates for railway lines in Finland). --junafani (pistäydy kupposella) 9. syyskuuta 2007 kello 15.03 (UTC)
Mielestäni kaikkea ei tarvi apinoida en-wikipediasta. Me voimme kehittää oman järjestelmämme näitä varten. Kyseessä on koemalline. Taulukkokoodissa oli rivinvaihtoja, poistin ne, näkyykö vielä pätkiksiä? --Tve4 9. syyskuuta 2007 kello 15.07 (UTC)
Hmm, IE näyttää välit mutta FF ei... noh, kai niistäkin eroon päästään. --Tve4 9. syyskuuta 2007 kello 15.11 (UTC)

Tämä on nyt näköjään jäänyt pariksi kuukaudeksi hautomaan, että mikä tämän ratakartta-ehdotuksen tilanne on? --junafani (pistäydy kupposella) 3. marraskuuta 2007 kello 20.59 (UTC)

No taitaa hautumassa olla edelleen. :-) Pitäisi saada kasattua viitseliäisyyttä noutaa esim. en-wikipediasta kaikki BS-mallineet (BahnStrecke, ei siis BullS**t). --Tve4 6. marraskuuta 2007 kello 15.35 (UTC)
Lisäys: itse siis ehdottaisin, että tuo navigaatioelementti sijoitettaisiin rataosamallineen yhteyteen, kuten JMR-artikkeleissa jo on. Tällä tavoin se toivottavasti on vähiten haitolla. Lisäksi ehdotan, että mallineet luodaan siten, että kun mallineen avaa näkyviin tulevat käytössä olevat liikennepaikat, ja lakkautetut ovat piilotettuina. --Tve4 6. marraskuuta 2007 kello 15.40 (UTC)
Rantarata kantaa tällä hetkellä eräänlaista avattavaa karttaa. Mielestäni se ei ole selkeä, mutta tuo ensimmäinen Tve4:n ehdotuksen tapainen olisi ihan hyvä. Toisaalta kyllä tuossa nykyisessäkin käytössä olevassa on parantamisen varaa. Ollli-tajua 10. joulukuuta 2007 kello 15.04 (UTC)

Noniin, nyt ei IE:llä katsoessa pitäsi näkyä välejä kokeilumallineessa. Mikäli tämänkaltainen malline kelpaa, voidaan siinä käyttää Commonsissa olevia symboleja. Symboleja on sen verran moneen lähtöön, että niillä voidaan korvata nykyiset yms. symbolit, ja samalla saada ehkäpä selkeämpi lopputulos ratakarttojen suhteen (esim. ratojen haarautumiskohdat voidaan esittää todellisissa muodoissaan, ja symbolit tukevat myös monimutkaisempia tapauksia).--Tve4 14. joulukuuta 2007 kello 09.13 (UTC)

Vaikuttaisi aika hyvältä... Pitäisikö tehdä jokunen kokeilumalline vielä vähän monimutkaisemmalle rataosuudelle ja katsoa miltä näyttää? --kirvesAxe 17. joulukuuta 2007 kello 13.41 (UTC)
Voisin toki noita muutaman tehtailla kokeeksi, ennen kuin otetaan mallineet laajempaan käyttöön. Lopullinen tarkoitus olisi tosiaan korvata noilla nykyiset kartat. Onko ehdotuksia monimutkaisemmasta osuudesta? Loppujen lopuksi aika suoraviivaisia ovat Suomen rataverkon osat, kun risteämiä on vähän. Oulu–Kontiomäki olisi yksi, molemmissa päissä tavallaan erikoisjärjestely risteämien suhteen. --Tve4 17. joulukuuta 2007 kello 13.47 (UTC)--Tve4 17. joulukuuta 2007 kello 13.47 (UTC)
Eli {{Oulu-Kontiomäki}} on nyt lisätty rataosan Oulu–Kontiomäki asema-artikkeleihin ja rataosa-artikkeliin (lukuun ottamatta Oulun ja Kontiomäen asemista kertovia artikkeleita). Mukaan on mahdutettu myös lyhenteet, ja jossain vaiheessa olisi tarkoitus tehdä merkkienselityssivu/malline. --Tve4 17. joulukuuta 2007 kello 15.09 (UTC)
Tiedonanti heikkeni lievästi, sillä uudesta kartasta ei käy ilmi SELVÄSTI mitkä liikennepaikat ovat tavaraliikennepaikkoja ja kohtauspaikkoja. VR-76 11. tammikuuta 2008 kello 13.46 (UTC)
Se selviää asema-artikkelista, mikäli asema-artikkeli on huolella laadittu. Päivitystarve vähenee kun tietoa ei tarvi esittää monessa paikassa. --Tve4 11. tammikuuta 2008 kello 13.48 (UTC)
Vuonoksen radallakin on kulta-aikoina ollut kolmioraide Luikonlahden suuntaan. Itse en osaa keplotella siihen oikeanlaista puretun kolmioraiteen symbolia. VR-76 12. tammikuuta 2008 kello 10.21 (UTC) Öh, sainhan tuota sen paikoilleen. VR-76 12. tammikuuta 2008 kello 10.28 (UTC)

http://dy.fi/d7p takaa on sen Kommilan erkanemisvaihteen paikka kartalla. Etelästä tuleva rata tulee Huutokoskelta. Tuo oikealle kaartuva johtaa asemalle ja edelleen Joensuuhun. Erkanemisvaihteelta pohjoiseen menevä raide johtaa Kommilaan. http://dy.fi/e9 on suorempi raide Kommilaan. Se on kuitenkin aina palvellut varrellansa olevaa teollisuutta. Raide on seis-levyillä suljettu, ja sillä liikennöinti on sallittua vain erikoisluvalla eli on liikennöintikiellossa. http://dy.fi/ioa on Kommilan pään kolmiovaihteen kohta, jossa liikennöintikiellossa oleva oikeanpuoleinen raide on yhdistetty vuonna 1986 Hurusrataan. Selvensikö? VR-76 12. tammikuuta 2008 kello 10.48 (UTC)

Malline vetureiden perustietojen esittämiseen[muokkaa wikitekstiä]

Onko jollakulla tekeillä jonkinlainen infobox-malline veturien tietoja esittelevien sivujen yhteenvetojen esittämiseen? Nyt eri veturisarjojen tietoja käsittelevissä sivuissa on sangen kirjavaa käytäntöä näkyvissä. Muutamilla sivuilla on jo perustiedot kasattukin tiivistelmäksi, mutta mitään yhteistä mallinetta ei ole käytetty. Kommentin jätti Sjlain (keskustelu – muokkaukset).

Kelpaisiko malline {{Veturi}}? --Tve4 7. tammikuuta 2008 kello 15.36 (UTC)
Onkohan tahan asiaan tullut ratkaisua? En sinallaan odota itse veturi infoboxia, mutta ehdottaisin vain sita koodaavalle, etta kannattaa ottaa huomioon muutkin kuin ihan perus veturit ja tiedot. Esimerkkeina:
  • levea/std/kapearaide
  • hoyry/diesel/sahko/bensa
  • rebuilt ajankohta (esimerkkina Jokioisten Museorautatien vaihtoveturi Schöma CFL 60-DC, lisatietoja artikkelissa Nokian tehdasrata)
  • Valmistaja/rebuittaaja
  • kotipaikat ajankohtineen(?)
Infoboxissahan jaa kayttamattomien tietojen otsikot piiloon anyway, niin ei haittaa vaikka olisi vahan useampikin tietokentta siina..? Ihan ehdotuksena vain.
Baldwin040 19. heinäkuuta 2009 kello 13.57 (EEST)[vastaa]

Raideleveys sivu[muokkaa wikitekstiä]

Onkohan tama keskustelu sivu edelleen aktiivinen (paivamaarista paatellen)..? Projektinne ulkopuolisena kuitenkin ehdottaisin etta Rautatieliikenteen kategoria -sivulla voisi olla linkki myos sivulle Raideleveys. En viitsi itse menna sotkemaan, kun en tieda projektinne kaytantoa linkkien lisaamisessa.

Baldwin040 19. heinäkuuta 2009 kello 13.44 (EEST)[vastaa]

Nayttaa olevan kategoriassa Luokka:Rautatietekniikka. Baldwin040 3. joulukuuta 2009 kello 05.04 (EET)[vastaa]

Mantan-Vilppulan rautatie (levea vs. kapea)[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa Mäntän rata kohdassa Mäntän rata#Kapearaiteisen rautatien kausi oleva teksti pitaisi lyhentaa ja laittaa {{paa artikkeli}} template sille ja lisata deletoidut asiat artikkeliin Mäntän-Vilppulan rautatie joka kertoo pelkastaan siella olleesta kapearaiteisesta radasta. Baldwin040 3. joulukuuta 2009 kello 05.14 (EET)[vastaa]

Luokka:Rautatietekniikka[muokkaa wikitekstiä]

Tuohon Luokka:Rautatietekniikka voisi tehda ainakin Luokka:Veturin osat (en:Category:Locomotive parts). Lisaksi radasta, signaleista, etc, voisi olla oma luokka. Baldwin040 2. maaliskuuta 2010 kello 13.59 (EET)[vastaa]

Kiskobussi - junayksikkö - moottorivaunu - (moottorijuna) (Yhteenkö?)[muokkaa wikitekstiä]

Otsikon mukaiset kolme artikkelia käsittelevät hieman saman sisältöisiä asioita. (Sulutettu moottorijuna on uudelleenohjaus.) Pitäisikö näistä tehdä yksi tai kaksi artikkelia? Pertti Perusihminen ei oikein keksi mitä eroa on kiskobussilla ja moottorivaunulla. Niin ikään moottorijunan ja junayksikön ero on hämärä. Moottorijuna eroaa -vaunusta tietenkin siinä, että junassa on enemmän kuin yksi omalla moottorilla varustettu vaunu. Mutta miten kiskobussi eroaa moottorivaunusta? --EsaL-74 (keskustelu) 15. huhtikuuta 2012 kello 20.40 (EEST)[vastaa]

Termien selitystä:
* Moottorivaunu on mikä tahansa vaunu, jossa on moottorit sekä kuljetuskapasiteettia, tyypillisesti matkustajia. Se voi olla yksittäinen tai puolikiinteästi kytketty muihin moottorivaunuihin tai moottorittomiin vaunuihin. Ylämääre monelle muulle. Esimerkkejä: Dm7 "Lättähattu", Dm12, Sm1-yksikön moottorivaunu, Sm4-yksikön molemmat vaunut. Kuusivaunuisen Pendolinoyksikön vaunut 1, 2, 5 ja 6.
* Junayksikkö on käytännössä useammasta puolikiinteästi (tai kiinteästi: Sm5) yhteenkytketyistä vaunuista koostuva kokonaisuus, jossa vähintään osa vaunuista on moottorivaunuja. Näitä junayksiköitä voi usein liittää useammankin yhteen. Teoriassa yksin kulkemaan suunniteltua yksittäistä moottorivaunua voinee myös kutsua (yksivaunuiseksi) junayksiköksi, mutta yleensä käytetään muita nimityksiä. Lyhennetään usein muotoon juna, etenkin pidemmissä yhdyssanoissa, mutta lyhentäminen ei liene suositeltavaa, sillä sanalla juna on muitakin merkityksiä: sähköjunayksikkö -> sähköjuna. Esimerkkejä: kaksivaunuinen Sm4-yksikkö, seitsemänvaunuinen Sm6-yksikkö, kiinteästi yhteenkytketty nelivaunuinen Sm5-yksikkö.
* Kiskobussi on yksittäinen moottorivaunu, joka voidaan tarvittaessa kytkeä muihin yhteensopiviin vaunuihin. Kiskobussi on siis aina myös moottorivaunu sekä periaatteessa myös junayksikkö, mutta nimitystä käytetään vain yhden vaunun mittaisista kokonaisuuksista, kun taas moottorivaunu voi olla osa useamman vaunun yksikköä. Esimerkkejä: Dm7, Dm12.
Moottorijuna on ehkä hieman vanhentunut nimitys useampivaunuisesta junayksiköstä.
88.112.61.12 17. syyskuuta 2014 kello 00.25 (EEST)[vastaa]

Ratakilometrit[muokkaa wikitekstiä]

Rautatieliikennepaikka-artikkeleihin on lisätty ratakilometrilukuja. Mielestäni kyseessä on sellainen tieto, joka voisi olla esimerkiksi tietolaatikossa sopivasti muotoiltuna. Nyt sen muotoilu sujuvaksi ilmaukseksi tekstiin vähän ontuu ja töksähtää. Mielipiteitä? -Htm (keskustelu) 14. lokakuuta 2014 kello 19.30 (EEST)[vastaa]

Veturiartikkeleiden määritelmävirkkeet[muokkaa wikitekstiä]

Monissa vetureita käsittelevien artikkeleiden määritelmävirkkeen (ensimmäisen virkkeen) lauserakenne on muotoa "X on VR:n antama sarjatunnus käyttämälleen sähköveturille", esimerkiksi artikkelissa Sr2: "Sr2 on VR:n antama sarjatunnus käyttämälleen sähköveturille". Miksi ei kirjoiteta yksinkertaisesti "Sr2 on VR:n käyttämä sähköveturi"? Asiaa koskevan ohjeen mukaanhan "[määritelmäv]irkkeen tulisi vastata itsessään kysymykseen, mikä artikkelin aiheena oleva asia on ja mihin se liittyy". Artikkelithan kuitenkin käsittelevät nimenomaan kyseistä veturityyppiä eivätkä sarjatunnusta. ––Apalsola km 4. lokakuuta 2016 kello 18.45 (EEST)[vastaa]