Keskustelu Wikipediasta:Malline/arkisto1

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua.

Aliakset / Makrot

En tiedä miksi näitä pitäisi kutsua, mutta en.wikipediassa voi, esim, lisätessään sivun poistettavien listalle, lisätä kohdesivuun lyhyen { aaltosulkein } merkityn tekstin, joka automaattisesti muuttuu sivulla kursiivitekstiksi tyyliin "tämä sivu on lisätty poistettavien listalle", linkkeineen. En löytänyt noita tuolta suomenkielisestä editointiohjeesta. Onko niitä?

En ole tästä ihan varma, mutta nämä tekstit ovat ilmeisesti tavallisia sivuja, vaikkapa Template:tynkä. Niitä voi käyttää makroina tyyliin {{msg:tynkä}} tai {{subst:tynkä}}. Enemmän tietoa metassa. -- Jniemenmaa 14:25 helmi 16, 2004 (UTC)

Joitain olemassaolevia makroja: {{msg:tynkä}}, {{msg:EU-maat}}, {{msg:Suomen_historia}}, {{msg:test}}/{{msg:test2}} (vandaaleille), (lisää tähän mikäli tiedät hyödyllisiä)

MediaWiki

Lisäsin sivulle Wikipedia:MediaWiki kaikki nämä "makrot" jotka minulla tällä hetkellä tulivat mieleen. Jonnekkin kai olisi hyvä kasata nämä kaikki, etteivät pääse unohtumaan. -- Jniemenmaa 17:51 huhti 5, 2004 (UTC)

Täsmennyssivun käyttö

Mitäs mieltä olette, kun itse olen viljellyt msg:täsmennyssivua sivujen *alussa*, enkä lopussa? Sehän on kätevää että kerrotaan heti lukijalle, että nyt et näekään todellista artikkelia vaan pelkän täsmennyssivun. Vai olisiko toisinpäin parempi?--Lussmu 19:49 touko 25, 2004 (UTC)

Minusta on hyvä lähteä siitä periaatteesta, että olennainen informaatio on ensin. Kun käyttäjä saapuu täsmennyssivulle, hän on etsimässä tietoa kyseisestä aiheesta, joten itse täsmennysosuus (sanalla plää on useita merkityksiä jne jne jne) kuuluu alkuun. Tieto siitä, että kyseessä on täsmennyssivu, ei ole niin olennainen, että sille kuuluisi paraatipaikka; se on lähinnä selventämässä mistä on kysymys. Täsmennyssivut ovat harvoin niin isoja, että msg:täsmennyssivu ei mahtuisi ruudulle. Ajk 06:30 kesä 2, 2004 (UTC)

Vandaalit - valmis viesti?

Olisiko mitään ideaa tehdä jonkinlainen Malline:Vandalisointi -viesti, jossa lukisi valmiina, että älä viitsi, käy hiekkalaatikolla, blokkaamme jos jatkat?--Lussmu 12:10 kesä 13, 2004 (UTC)

{{msg:test}} ja {{msg:test2}}. Voisi noille olla vähän paremmatkin nimet. -- TJ 18:05 kesä 13, 2004 (UTC)
Eli kyseiset sivut ovat test:
Tervetuloa Wikipediaan! Huomasin, että olit kokeillut Wikipedian muokkaamista{{subst:#if: | sivulla [[{{{1}}}]]}}. Kokeilusi on nyt kumottu, poistettu tai merkitty poistettavaksi välittömästi. Jos haluat harjoitella lisää, käytä muiden sivujen sijaan Hiekkalaatikkoa, jottei muiden tarvitse siivota jälkiäsi. Lisää tietoa Wikipediasta ja sen muokkaamisesta löydät ohjesivuilta. Terveisin
sekä test2:
Lopetathan asiattomat muokkaukset{{subst:#if: |, joita teit sivuun [[{{{1}}}]]}}. Asiattomia muutoksia pidetään vandalismina, ja ne johtavat toistuessaan muokkausoikeuden menettämiseen. Voit kokeilla muokkaamista rauhassa Wikipedian hiekkalaatikossa.
ja kaipa nuo voi nimetä uusiksikin? mitä mieltä muut on? --Lussmu 19:54 kesä 13, 2004 (UTC)
Kaikki Template-sivut pitäisi olla listattuna sivulla Wikipedia:Template. Joku skripti kävi siirtämässä kaikki nämä käyttäjien luomat MediaWiki-sivut uuteen Template-nimiavaruuteen. Nyt voikin kirjoittaa vaan {{subst:test}}.
Minusta nämä {{subst:test}}-viestit ovat ihan hyviä, nehän eivät ole tarkoitettu vandaaleille, vain uusille käyttäjille jotka testailevat systeemiä eivätkä ehkä tajua mistä on kyse. Eli minusta {{vandaali}} voisi olla ihan käyttökelpoinen. Täytyy vain muistaa ettei aloittelijoita heti leimata vandaaleiksi, eli "Please do not bite the newcomers". -- Jniemenmaa 09:14 kesä 14, 2004 (UTC)

Suurin osa vandalismista näyttää syntyvän ihan tilaisuus tekee varkaan tyylisistä jutuista, kun käyttäjä eksyy sivulle jota ei vielä ole. Mielestäni olisi nykyistä parempi idea pikemminkin näyttää vain tätä sivua ei vielä ole olemassa -viesti ja ehkä vielä selkeä eroteltu linkki luo se tästä. Tämä tietysti vaatisi muutoksia wikimedia-softaan. Kommentteja? --Lussmu 11:17 kesä 14, 2004 (UTC)

Olen huomannut, että {{subst:test2}} on ainoa, joka soveltuu muille kuin ylläpitäjille. Miten voin kirjoittaa, että "viestisi on poistettu", jos en ole voinut poistaa sitä? Toisaalta, kun merkitsen roskaksi, niin voisin samantien laittaa huomautuksen. —Lemmikkipuu 8. kesäkuuta 2005 kello 23:41:25 (UTC)

Voisiko noita {{subst:test}}-mallineitten eri inkarnaatioita nimetä hieman informatiivisemmin, tai ainakin nimetä muokkauslomakkeelle paremmin? Vandaaleille ja muille häiriköille viestiä laittaessani joudun aina arpomaan mikä huomautus tähän tilanteeseen olisi paras. Tuskin se nimeäminen olisi niin kovin vaikeata verrattuna saatavaan hyötyyn? --Myrtti 30. syyskuuta 2005 kello 06:59:32 (UTC)

Jos olet sallinut JavaScriptin (muistaakseni), muokkausruudun alareunassa on nappeja T1, T2, ..., T5. Näiden nappien vihjeinä saa lyhyen kuvauksen mallineesta. Kannatan kyllä silti uudelleennimeämistä. --Tynkänen 30. syyskuuta 2005 kello 07:07:40 (UTC)

Muuta

Olen suomentanut tuollaisen templaten en-wikistä kuin en:Template:Infobox Biography mutten ole keksinyt hyvää suomenkielistä nimeä sille. Template on toistaiseksi samalla nimellä, Template:Infobox Biography. --mikko 14:31 loka 11, 2004 (UTC)

Ehdotuksia saa edelleen tulla :) Minusta tuollainen on ihan näppärä malline kaikkiin elämänkertoihin. --mikko 21. joulukuuta 2004 kello 22:04 (UTC)

Vastustuksen puuttuessa nimesin sen Elämänkerta tietolootaksi. --mikko 31. joulukuuta 2004 kello 13:01 (UTC)

Ei se voi tuolla nimellä olla, siinähän on yhdyssanavirhe. Pitäisi olla elämäkertaloota, elämäkertatietoloota, henkilöloota tai jotain näitä vakavamman kuuloista. Template:Henkilö? -Jean d'Arc 5. maaliskuuta 2005 kello 20:40 (UTC)
Nyt olen samaa mielta Jean d'Arcin kanssa. Template:Henkilö vaikuttaa hyvältä. Höyhens 7. huhtikuuta 2005 kello 15:17:23 (UTC)
Siitä vaan korjaamaan nimi ja artikkeleissa olevat viittaukset. –mikko (habla) 7. huhtikuuta 2005 kello 16:30:48 (UTC)
Ei tarvitse heti korjata viittauksia, redirect ohjaa yhdys sana vammaiset viittaukset oikeaan mallineeseen. Mutta parempi korjata mallineen nimi, ettei jatkossa tehdä lisää vääriä viittauksia. —MikkoM () 7. huhtikuuta 2005 kello 16:54:08 (UTC)

Tervetuloa template

Pitäisikö olla myös positiivinen tervetuloa template

{{Tervetuloa/{{{1}}}|1|left}} {{Tervetuloa/{{{2}}}|2|left}}

{{Tervetuloa/{{{3}}}|3|right}}

joka voisi esim. sisältää saman tekstin kuin http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_käyttäjästä:84.248.214.216

Tuota tarkempaa muotoilua voisi vielä miettiä. --- Ism 19:41 loka 21, 2004 (UTC)

Olen käyttänyt tätä: Käyttäjä:Farside/Tervetuloa silloin kun uusi käyttäjä on "mokannut" jotain mutta selkeästi ei ole pahantahtoisuuttaan sitä tehnyt tai on heti korjannut. Tuosta voisi kyllä tehdä yleisenkin templaten. --Farside 19:48 loka 21, 2004 (UTC)

Uusi tekijänoikeusmalline

Suomen tekijänoikeuslain mukaan "julkistetusta teoksesta on lupa hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa." Tällä oikeudella käytettäviin kuviin on saatava oma malline. Miten olisi seuraavanlainen teksti: "Tätä kuvaa käytetään Wikipediassa Suomen tekijänoikeuslain 22 §. (24.3.1995/446) sallimalla tavalla. Laki sallii lainausten ottamisen julkistetusta teoksesta hyvän tavan mukaisesti tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. Alla esitän perustelut siihen, miksi teoksen käyttö mainitsemassani asiayhteydessä on tämän ns. sitaattioikeuden mukaista."

Jos lataaja tai kukaan muu ei kirjoita perusteluja, niin kuvan voisi laittaa poistettaviin kuviin. Luotan siihen, että sitaattioikeus ei ole miltään osin laajempi kuin yhdysvaltalainen fair use -oikeus, jolloin kuvan käyttöä enää tarvitse perustella englanniksi Yhdysvaltain lainsäädäntöön vedoten. -Jean d'Arc 5. maaliskuuta 2005 kello 20:40 (UTC)

Minua kiinnostaisi tietää, kattaako tällainen oikeus esimerkiksi kohtuullisen kokoisen yksityiskohdan käyttämisen tekijänoikeudellisesta kuvasta tai noin 30 sekunnin musiikkinäytteen jonkun säveltäjän teoksesta. Sekin on ainakin minulle hieman epäselvää, millainen perustelu olisi tässä tapauksessa kelvollinen. Tokihan tuota lakia kannattaa käyttää hyväksi, kunhan se ei vain karkaa käsistä (joku luulee, että nyt saa mitä tahansa tallentaa Wikipediaan). vzb83 5. maaliskuuta 2005 kello 21:03 (UTC)
Ja jos perustelut eivät ole uskottavia, niin tiedoton poistoa voi siloinkin ehdottaa. -Jean d'Arc 5. maaliskuuta 2005 kello 21:24 (UTC)
En missään nimessä kannata. Jukka Korpelan tekijänoikeusfakki [1] kertoo asiasta seuraavaa (tämä on oikeaoppinen lainaus):
Tavallisimmin sitaatti on kieliasuinen, siis tekstisitaatti. Periaatteessa siteerausoikeus on yleinen, kaikkia teoslajeja koskeva. Esimerkiksi kuvan käyttö tämän nojalla, ilman tekijän lupaakin, on siis periaatteessa ajateltavissa, jos kuvan käyttö täyttää ns. vetoamisfunktion. Luonnollista olisi ajatella, että esim. kuvataiteen teoksen arvostelussa olisi kuvan käyttö sitaattioikeuden nojalla sallittua. Asiasta on ilmeisesti aika vähän oikeuskäytäntöä, joten on syytä olla varovainen sitaattioikeuden käytössä kuvien, äänien, liikkuvan kuvan yms. suhteen. Esimerkiksi tekijänoikeusneuvoston lausunnossa 1997:9 otettiin se kanta, että elämäkerralliseen multimediaan ei voi sitaattioikeuden nojalla ottaa lyhyitä musiikkinäytteitä. Lausunnossa 2002:16 suhtaudutaan myös pidättyvästi, joskaan ei ehdottoman kielteisesti, kuvien käyttöön sitaatteina ja esitetään, että elokuvista voivat yleensä tulla kyseeseen vain muutamien sekuntien mittaiset sitaatit. Kuitenkin voitaneen pitää hyväksyttävänä esimerkiksi tietokoneohjelman käyttöliittymään sisältyvien kuvien käyttöä ("ruutukaappausten" muodossa) artikkelissa, jossa arvioidaan kyseistä ohjelmaa.
(korostus minun). Tässä liikutaan niin harmaalla vyöhykkeellä, että helposti mennään lain väärälle puolelle. Pitää myös huomata, että {{Taideteos}}-malline on jo olemassa.
Sitaattioikeus ei siis ole fair usea laajempi vaan huomattavan paljon tiukempi. --Samulili 5. maaliskuuta 2005 kello 23:39 (UTC)
Kirjoitin sen olevan suppeampi, ymmärsit väärin. Mutta kun Wikipediasa todellisuudessa on jo käytössä sitaatioikeuteen perustuvaa materiaalia: kirjankansia ja sellaista. Ja malline helpottaisi niiden havaitsemista ja käytön oikeellisuuden analysointia. Tuolla malliineella voidaan varustaa myös kuvat yritysten ja järjestöjen logoista, niitä tulee varmasti tulevaisuudessa huomattava määrä Wikipediaan. Ne ovat taatusti sitaattioikeuden alaisia, joten olisi hullua jättää niitä pois. Vai pitääkö sitaattioikeudella käytettävien materiaalien eri tyypeille tehdä omat mallineet? Siinä tapuksesa ehdotan heti logomallinetta. Suoraan sanoen se olikin syy, miksi olin suunnittelemassa sitaattimallineen käyttöönottoa.-Jean d'Arc 6. maaliskuuta 2005 kello 00:07 (UTC)
Fi-Wikipediassa ei ole mitään yleisiä fair use -mallineita juuri siitä syystä, että yleensä ihmiset kuvittelevat sitaattioikeuden liian laajaksi ja sellainen malline olisi omiaan edistämään väärinkäsityksiä. Mallineita on yksittäisille tapauksille; kuvakaappaus-malline kuvakaappauksille ja taideteos-malline taideteoksille. Logoille ja kirjankansille taitaa olla en-wikissäkin omat mallineet joten sellaiset voi tännekin tehdä. --MikkoM () 6. maaliskuuta 2005 kello 00:23 (UTC)
Kirjankansiin voi käyttää {{taideteos}}-mallinetta kuten levyn kansiinkin. Mikä tarkemmin ottaen on logojen asema? Miksi olisi itsestään selvää, että ne kuuluvat sitaattioikeuden piiriin? --Samulili 6. maaliskuuta 2005 kello 00:30 (UTC)
Niitähän on yrityksiä ja järjestöja koskevissa uutisissa ja lehtijutuissa pilvin pimein. Eikä jutuissa ikinä lue, että logoa on käytetty yrityksen luvalla tai muuta selittelevää. -Jean d'Arc 6. maaliskuuta 2005 kello 00:48 (UTC)

Toinen uusi tekijänoikeusmalline

Uusi tekijänoikeusmalline, joka mielestäni tarvittaisiin, on {{lehdistö}}. Monet sivut antavat kuviaan lehdistön käyttöön ja tällaiset kuvat on Wikipediassa tähän mennessä merkitty joko {{Ei-kaupallinen|Omistaja}} tai {{Lupa|Omistaja}} mallineilla, mikä ei ole aivan tyydyttävä ratkaisu. Tietenkin pitää kysyä, onko Wikipedia rinnastettavissa lehdistöön. Itse vastaan tähän, että on. --Samulili 6. maaliskuuta 2005 kello 09:10 (UTC)

Kielimallineet?

Tällä hetkellä, kun näemme Wikipedian ulkopuolisen linkin, niin emme voi olla varmoja minkä kielinen sivusto on. Sivustolla siis usein käydään (turhaan) ja palataan takaisin Wikipediaan. Käyttäjäystävällisyyttä ajatellen asiaan toisivat apua seuraavanlaiset mallineet:

{{en}} (jne.)

Englanninkielinen sivusto Saksankielinen sivusto Espanjankielinen sivusto Ranskankielinen sivusto Italiankielinen sivusto Japaninkielinen sivusto

Tässä on vielä kehittämistä, mutta mielestäni ei yhtään hullumpi ajatus. Vielä mallineiden käytöstä:

Esimerkkisivu

Ei vaikuta mitenkään huonommalta idealta. --Samulili 15. toukokuuta 2005 kello 15:50:35 (UTC)
Sopii varmaan niihin linkkeihin, jotka osoittavat muihin kuin englanninkielisiin sivuihin. Sellaisia linkkejähän ei yleensä tosin luoda kuin pakkotilanteessa. —MikkoM () 17. toukokuuta 2005 kello 11:16:29 (UTC)
Nättejä ovat, mutta nuo luovat ainakin minulle mielikuvan puhutusta artikkelista, kaksi sulkua molemmilla puolilla vaikuttaa ikäänkuin eteneviltä aalloilta. --Rdnk 18. toukokuuta 2005 kello 15:05:29 (UTC)
Törmäsin noihin ensimmäistä kertaa ja kieltämättä vähän aikaa ihmettelin onko kyseessä äänilinkki. --Ekeb 17. syyskuuta 2005 kello 11:36:07 (UTC)
Tuo on ihan hyvä idea, mutta kuva mallineessa on turha ja hämäävä. Kuvaa klikkaamalla pääsee vain kuvasivulle. Eikö saman tekstin voisi laittaa tekstinä:
  • ((en))
  • ((es))
--Mikko Paananen 17. syyskuuta 2005 kello 11:45:26 (UTC)
Itse katsoisin tuon Paanasen ehdotuksen olevan oikein hyva. Mallinteeksi vain nuo, jos ei vastusta ole ja aletaan lyomaan vikkelaan niita ;)--Ningyou 29. syyskuuta 2005 kello 01:30:34 (UTC)

Babel-kielimallineet

Mitä olette mieltä näistä? Aika siistejä...tallensin muutamia tänne soomen puolelle myös. Niitä voi lisäillä omille sivuilleen kunhan käy kopsaamassa enkkupuolelta ensin sopivat. Tai sitten lisäilen niitä joka puolelle ilman lupaa :). --Neofelis Nebulosa 17. toukokuuta 2005 kello 09:04:58 (UTC)

Noi on ihan hyödyllisiä ja helppoja sekä suomalaisille käyttäjille että niille ulkolaisille, jotka tekee tänne käyttäjäsivunsa. Mutta mä noita commonsista kopioidessani huomasin, että muualla niiden nimet on "User:"-alkuisia, mutta täällä ekat oli ilman. Pitäisikö ottaa yhteinen käytäntö muiden wikipedioiden kanssa? --Samulili 17. toukokuuta 2005 kello 09:22:32 (UTC)
Joo, ehdottomasti. --Neofelis Nebulosa 17. toukokuuta 2005 kello 11:06:38 (UTC)
Yksi ajatus vielä: En ole kovin vakuuttunut siitä, että mallineiden väreissä yritettäisiin jäljitellä maiden lippujen värejä. Usein se on vaikeaa, monesti mahdollisesti sotkuisen näköistä. --Samulili 17. toukokuuta 2005 kello 10:42:32 (UTC)
Minusta ihan kiva ajatus, jos valitsee värit hyvin. Toisaalta kaikkiin kieliin ei liity mikään valtio erityisesti. --Aslak 17. toukokuuta 2005 kello 10:46:08 (UTC)
Niin tämäkin ongelma vielä: Flag as a symbol of language - stupidity or insult? --Samulili 17. toukokuuta 2005 kello 10:53:08 (UTC)
Mielestäni mallineisiin ei kannatta änkeä lippujen värejä - kuten Samulili jo totesikin - ne tekevät helposti mallineista sotkuisen näköisiä (mielestäni liian tummia sekä kirjavia). Yksinkertaisuus on kaunista. – Hartz 17. toukokuuta 2005 kello 10:59:28 (UTC)
No joo, ei tossa artikkelissa nyt ollut mitään mitä en olisi jo tiennyt. Oli artikkelin kirjoittaja mitä mieltä tahansa, hän on selvästi vähemmistössä. Myytävissä kielikursseissa on hyvin usein lippuja kansissa, puhumattakaan verkosta. Ja tottakai tajuan, ettei templateista tule tehdä sekavia vaan käyttää sopivia värejä. Vaihdoin enkkupuolelle suomimallineeseen värit, en muuta. Vaikea kuvitella jollain olevan jotain tuota vastaan. --Neofelis Nebulosa 17. toukokuuta 2005 kello 11:12:06 (UTC)
Tsekkasin n. 30+ kirjaa ja CD-tä Amazon.comista: kahdessa oli Espanjan lippu, parissa oli selvästi puna-keltainen väritys, yhdessä oli Meksiko ja kahdessa Amerikan manner. Suomalaisille tehdyissä espanjan kirjoissa voi hyvinkin olla Espanjan lippu (minun kirjassani ei ollut), mutta nämä mallineet on suunnattu kaikille espanjaa osaaville. --Samulili 17. toukokuuta 2005 kello 12:07:39 (UTC)x
Kaikille espanjaa osaaville suomiwikiläisille siis. Mutta Suomen lipun värit kävit kuitenkin korjaamassa? Eli se on ok, mutta muut ei? En vain tajua tätä logiikkaa. Espanjaa äidinkielenään puhuvia fi-wikissä, montakohan lienee....? Mutta sitä ei saa vaihtaa. Suomen saa. --Neofelis Nebulosa 17. toukokuuta 2005 kello 16:18:01 (UTC)
Arvaukseni Samulilin toiminnan syistä on, ettei hän vain jaksanut käydä kaikkia mallineita läpi. Jos nyt lukisit hänen tänne kirjoittamansa asiat hänen näkemyksinään etkä yrittäisi arvailla niitä hänen toiminnastaan. -Jean d'Arc 17. toukokuuta 2005 kello 16:32:19 (UTC)
Jotta kaikille tulisi selväksi: kun koskin suomen mallinen väriin sitä oli jo muutettu niin, että sinistä edusti väri #0000ff. Tämän muutin suomen lipun väriä vastaavaksi siniseksi. Lisäksi kirjoitin kommenttiin, että jos mallineilla on värejä, niiden olisi oltava oikeita (vrt. Aslakin kommentti yllä). Minusta ei ole sopimatonta korjata väriä muuttamatta ideaa, vaikka keskustelu olisi käynnissä. Erotan siis tämän tilanteesta, jossa luodaan uusia värimaailmoja mallinteille.
Lisäksi haluan selventää mielipidettäni siitä, keille mallineet on tarkoitettu. Suomalaiset toki panevat niitä käyttäjäsivuilleen, mutta minun mielestäni ne pannaan sinne (esim.) espanjakielisiä varten. Ja vielä haluan huomattaa, että espanjan, ukrainan ja suomen kielen lisäksi muokautuilla väreillä on ollut portugalin malline, jonka jälkeen aloitin tämän keskustelun. (Ja portugalin kielimalline lienee yhä Portugalin väreissä, koska en ole sitä palauttanut keskustelun ollessa käynnissä.) --Samulili 17. toukokuuta 2005 kello 23:39:36 (UTC)
Niinpä lienee ja toivottavasti et palautakaan. Se on nimittäin käsittääkseni koko wikiuniversumissa ainoastaan omalla sivullani täällä Suomen puolella. Eli nyt vaan odotellaan milloin ensimmäinen brasilialainen suomiwiki-vierailija (niitähän riittää) raivostuu siitä, että portugalimallineessa on pienessä Suomessa 1/3 tilasta punaista väriä, mitä ei esiinny Brasilian lipussa tai vaihtoehtoisesti angolalainen sissi tappaa minut koska mallineessani on liikaa vihreää. Mutta ei se mitään, kiusa se on pienikin kiusa ja tämäkin keskustelu on oikein mukava: Ei mene aikaa hukkaan oikeasti hyödyllisiin asioihin.--Neofelis Nebulosa 18. toukokuuta 2005 kello 09:41:11 (UTC)
Kun Wikipedioissa on muutenkin tapana painottaa, että Wikipediat on jaettu kielten eikä maiden mukaan, ei lippujen väreihin pitäisi viitata kielistä puhuttaessa. Eli en kannata lippujen värien käyttöä. --Hasdrubal 17. toukokuuta 2005 kello 12:11:46 (UTC)
Englanninkielisessä Wikipediassa ja Meta-wikissä on vain kahdenvärisiä kielimallineita: kieltä äidinkielennään puhuville ja muille. Tämä jako on järkevä, tosin värisävyjä voisi miettiä uudestaan, sillä siellä käytetty vihreän sävy on minusta tympeä. Lippuajatus on sikäli onneton, että joissakin valtiossa on useita kieliä ja joillakin kielillä ei ole lippua. Ja joitakin kieliä puhutaan useassa valtiossa. Olisi erittäin tökeröä pakottaa vaikka sveitsiläistä ranskaa äidinkielenään puhuvaa henkilöä käyttämään kielimallineessaan ranskan lipun värejä.-Jean d'Arc 17. toukokuuta 2005 kello 12:47:48 (UTC)
En ole pakottanut. Joten puutut ihan turhaan kun mitään en ole sieltä muuttanut paitsi suomen. Ja olet kaiken lisäksi väärässä, koska ukrainan kielimallineet ovat sinikeltaiset. --Neofelis Nebulosa 17. toukokuuta 2005 kello 16:18:01 (UTC)
Yritin olla mainitsematta osuuttasi tässä, koska en haluaisi sekoitaa toisiinsa eri henkilöiden tekemistä eri Wikipedioissa. Kyse on yleisistä periaatteista. -Jean d'Arc 17. toukokuuta 2005 kello 16:32:19 (UTC)
Ja portugalin kieli. Jos en ole erehtynyt muokkaajasta, mikä sekin on mahdollista. --Samulili 17. toukokuuta 2005 kello 23:39:36 (UTC)
Lisäys: ne olivat vielä eilen tuollaisia, mutta nyt osalle niistä on lisäilty lippujen värejä. Aiheesta ei ole käyty minkäänlaista keskustelua mallineitten keskussivulla, joten muutosten hyväksyntä on kyseenalainen. -Jean d'Arc 17. toukokuuta 2005 kello 14:55:07 (UTC)
Mielestäsi hiljaisuus siis on protestoinnin eikä myöntymisen merkki? Mielenkiintoinen näkemys. --Neofelis Nebulosa 17. toukokuuta 2005 kello 16:18:01 (UTC)
Asiasta olisi pitänyt kysyä ennen noin merkittävien muutosten tekoa. Sitä paitsi muutokset tapahtuivat vasta pari päivää sitten, joten kukaan ei ehkä ollut vielä huomannut niitä. Nyt siellä on kuitenkin keskustelua, kun aloitin sen. Espanjankielisessä wikipediassa on ollut myös aiheesta keskustelua, ja siellä idea tyrmättiin. Keskustelu kantautui myös Meta-wikiin. -Jean d'Arc 17. toukokuuta 2005 kello 16:32:19 (UTC)
Lippuväritys ei mitenkään voi toimia kaikille kielille, mutta voisiko noista saada jotenkin muuten iloisemman näköisiä? --Aslak 17. toukokuuta 2005 kello 12:55:37 (UTC)
Käyttäjäsivu on sen verran henkilökohtainen paikka, että sitä ei voi yhteisiä mallineita värittämällä pakottaa iloisen näköiseksi. Pirteän näköisen käyttäjäsivun haluava voi aivan hyvin lisäillä sinne kuvia, tehdä omia pirteänvärisiä taulukoita jne. Neutraalinväriset mallineet ovat parempia. -Jean d'Arc 17. toukokuuta 2005 kello 14:55:07 (UTC)
En tarkoittanutkaan, että koristellaan baabelilaatikot turkooseilla palloilla ja läiskäistään ne vielä keltaiselle pohjalle, mutta nykyinen väri tuo lähinnä mieleen sairaalan - tympeä, kuten itsekin huomautit. Ilmeisesti tällä hetkellä italia, ukraina, suomi ja esperanto saavat rauhassa tehdä poikkeuksen, koska niitä pääasiassa puhutaan vain yhdessä maassa (tai esperanton tapauksessa lippu on nimenomaan kielen symboli)? Ja entä portugali? --Aslak 17. toukokuuta 2005 kello 17:44:50 (UTC)
Suomen lipun värien käyttö suomen kielen mallineessa antaa ymmärtää, etä suomenruotsalaiset eivät ole suomalaisia. Portugalia puhutan myös Brasiliassa. Unkaria puhutaan myös sen naapurimaissa jne. Kielimallineiden pitää olla säännönmukaisia. En ole viitsinyt räplätä niiden kanssa, kun pitäisi keksiä ensin paremmat värit. Laitan tänne ehdotukseni, kun olen saanut jotain kunnollista aikaan. Mikään ei toki estä myös muita ehdottamasta parempia värejä. -Jean d'Arc 17. toukokuuta 2005 kello 19:12:47 (UTC)
Ai antaa ymmärtää? Mitenköhän? Voisihan sen ymmärtää vaikka että siinä väitetään kaikkien kreikkalaisten olevan suomenkielisiä. Ihan miten asiat haluaa ymmärtää, kyllä ne voi noinkin tahallaan ymmärttää väärin niin kuin tässä demonstroit. Mutta siitä vaan haastamaan samantien firmojakin oikeuteen hei, tässähän olisi Otava ja Södikka saman tien tulilinjalla: Nopeasti vilkaistuna löytyy puna-valko-vihreä italia-suomi, puna-kelta-valkoinen espanja-suomi-espanja sekä sini-puna-valkoiset ranskan ja englannin sanaiset kirjat. Mutta joo, ei tämä keskustelu ole kovin hedelmällinen. Teen uudet mallineet niin saatte nukkua yönne rauhassa. Wikipedia - vapaasti muokattava ensyklopedia! Heeh. Puolet tähänkään keskusteluun osallistuneista ei ole edes pistänyt noita mallineita itselleen mutta aina on oltava näköjään mielipide. Joka asiasta. --Neofelis Nebulosa 18. toukokuuta 2005 kello 09:51:26 (UTC)
Mistä ihmeestä keksit tuon oikeuteen haastamisen? Lisäisin vielä, että suomi on Ruotsissa perinteinen vähemmistökieli alkaen sinne 1500-luvulla muuttaneista metsäsuomalaisista. Lippujen mukaan väritetyissä mllineissa on vielä se ongelma, että jos ne sallitaan, niin niitä aletaan pikku hiljaa tehdä yhä lisää, ja mahdollisesti samalle kielelle useita eri värisiä mallineita. Siitä seuraa lisää työtä, kun pitää korjailla sanamuotoja kaikkiin saman kielen mallineisiin. Minulla on mallineet käyttäjäsivullani englanninkielisessä Wikipediassa ja Meta-wikissä. Täällä en niitä vielä käytä, koska ne ovat kesken. -Jean d'Arc 18. toukokuuta 2005 kello 12:51:19 (UTC)
Keksin sen ihan mielikuvituksestani. Kaikkea ei ole tarkoitus ottaa sanatarkasti. Aika mielenkiintoista kyllä tämä miten syyt vaihtuvat: Mallineita ei tule sallia väritettävän, koska käyttäjät alkaisivat silloin tehdä niitä lisää eli niille olisi kysyntää. Kuitenkin äsken perusteena oli juuri päinvastainen eli se, että niitä vastustetaan/tullaan vastustamaan. Mutta edelleen, asia on nyt OK; oma sivuni näyttää siltä miltä halusinkin ja teilläkin on käsittääkseni kaikki mallinteet tylsästi samanvärisiä kuten halusittekin. Joten rauha maassa. --Neofelis Nebulosa 18. toukokuuta 2005 kello 13:51:31 (UTC)
Kylläpä vääntelet argumenttejani tunnistamattoman muotoon. En ole ollut kiinnostunut eri mallien suosiosta vaan niiden oikeutuksesta. Asia voi muuten olla yhtä aikaa monien ihmisten käyttämä ja silti kiistanalainen. -Jean d'Arc 18. toukokuuta 2005 kello 14:17:13 (UTC)
Mistä ihmeestä täällä edes keskustellaan? Siitäkö, edustavatko valtioiden liput kieliä? Säästän aikaanne: eivät edusta. Ja kun kerran lippujen värit eivät edusta kieliä, ainoa syy värien käytölle voi olla karnevaalimeininki, ja sellainen nyt ei ole tarkoituksenmukaista. Jos joku haluaa värjätä käyttäjäsivunsa sinivalkoiseksi (mikä ei muuten sano mitään kenellekään ulkomaiselle), siitä vaan, mutta ei sotketa nyt informaatiomallineita tähän. —MikkoM () 17. toukokuuta 2005 kello 16:32:15 (UTC)

Kielimallineiden väritysideoita

Mukavan rauhalliset mallineet

Näiden mallineiden ei pitäisi ärsyttää ketään. Koen ne silti ihan esteettisen värisiksi toisin kuin alkuperäiset mallineet. Muutin vain vihreä väriä. Noista kaksi ylintä ovat minusta parhaat.

Raikas
fi Tämä käyttäjä puhuu suomea äidinkielenään.
sv-1 Denna användare har baskunskaper i svenska.
Matta
fi Tämä käyttäjä puhuu suomea äidinkielenään.
sv-1 Denna användare har baskunskaper i svenska.
Sinivihreä
fi Tämä käyttäjä puhuu suomea äidinkielenään.
sv-1 Denna användare har baskunskaper i svenska.

Kokeilua

Tein värejä tutkiessani vahingossa kirjoitusvirheen, jonka takia mallineesta tuli violetti. Sen innostamana päätin tehdä kokeilun. Tämä hyppää mielestäni liikaa silmään, ja siksi rajoittaa liiaksi käyttäjäsivun omia värityksiä. Laitoin ne silti esille, koska halusin näyttää, että asiat voi tehdä toisinkin.

Violetti
fi Tämä käyttäjä puhuu suomea äidinkielenään.
sv-1 Denna användare har baskunskaper i svenska.

Tein vielä tarkoituksella pirtsakan vihreän mallineen, jota ainakin minun olisi ärsyttävää katsella käyttäjäsivullani. Mutta on jälleen todistettava, että asiat voisi tehdä toisinkin.

<;center>Pääsiäinen
fi Tämä käyttäjä puhuu suomea äidinkielenään.
sv-1 Denna användare har baskunskaper i svenska.

Lisäys: on myös teknisesti mahdollista toteuttaa sellainen malline, jonka värit ovat käyttäjän itsensä päätettävissä. Olisiko tästä useiden maakohtaisten lippumallineiden korvaajaksi, jos käyttäjälle samalla selitettäisiin, mitkä värit ovat hänen ajattelemassaan lipussa? -Jean d'Arc 19. toukokuuta 2005 kello 11:54:39 (UTC)

Mielestäni yksi, suurimman kannatuksen saanut malline tulisi riittää. Itse en pidä "col"-ideasta, mallineen värit voi kyllä muuttaa omalla sivullaan (kuten MikkoM teki). Pidetään kiinni sinertävistä, silmille mukavista mallineista. Native-mallinekin saisi mielestäni olla se alkuperäinen vihertävä. Se ja sinertävä sopivat yhteen. Uudet värivaihtoehdot tummuvat mielestäni liikaa, lipunvärit taas ovat liian räikeitä. -- Hartz 19. toukokuuta 2005 kello 12:12:36 (UTC)
Voin tehdä jossain välissä vaaleampiakin malline-ehdokkaita. Itse en havaitse valittamaasi tummuutta. Onko jommallakummalla meistä näytön asetukset väärin? -Jean d'Arc 19. toukokuuta 2005 kello 12:27:08 (UTC)

Mediatiedostojen tekijän- ja levitysoikeusmallineet tiedostojen tallentajille

Ehdottaisin, että tiedostojen tallennuksen yhteydessä annettaisiin viite suppeampaan luetteloon mallineista, eikä tähän taulukkoon. Tässä on ehdotelma, jota varten on otettu mallia sivuilta [2] ja [3] (vaakaviivojen välissä):


Vapaasti levitettävät mediatiedostot (näitä saa ja tulisi tallentaa Wikipedian sijaan Wikimedia Commonsiin):

  • tekijänoikeuksista vapaat mediatiedostot:
    • {{PD/USA}} — mediatiedosto on lähteestä, jonka tehnyt Amerikan Yhdysvaltain liittovaltion hallitus, virasto tai työntekijä virkatoimessaan
    • {{PD/Luopunut}} — mediatiedoston tekijänoikeuksien omistaja on luopunut tekijänoikeuksistaan siihen
    • {{PD/Oma}} — mediatiedoston tallentaja on sen tekijänoikeuksien omistaja ja vapauttaa tiedoston tallennuksen yhteydessä tekijänoikeuksista
    • {{Vanha}} — mediatiedoston tekijänoikeus on vanhentunut sekä Suomen että Yhdysvaltain tekijänoikeuslain mukaan
    • {{PD/Oikeudeton}} — kuva, joka ei ole valokuva, eikä ylitä teoskynnystä
  • {{GFDL}}GNU Free Documentation Licensen version 1.2 (tai uudemman) mukaisesti vapaasti kopioitavat, muokattavat ja levitettävät mediatiedostot
    • {{GFDL/Oma}} — mediatiedoston tallentaja omistaa tekijänoikeudet ja vapauttaa tiedoston tallennuksen yhteydessä kyseisen lisenssin alaiseksi
  • {{Cc-by-2.0}}Creative Commonsin version 2.0 mukaisesti vapaasti kopioitavat ja levitettävät mediatiedostot, joista saa valmistaa jälkiperäisiä töitä, mutta alkuperäisen tekijän nimi on ilmoitettava
    • {{Cc-by-sa-2.0}} — sama kuin edellinen, mutta jälkiperäisten töiden levitysoikeuden on oltava sama
  • {{Cc-by-1.0}}Creative Commonsin (nykyään syrjäytetyn) version 1.0 mukaisesti vapaasti kopioitavat ja levitettävät mediatiedostot, joista saa valmistaa jälkiperäisiä töitä, mutta alkuperäisen tekijän nimi on ilmoitettava
    • {{Cc-by-sa-1.0}} — sama kuin edellinen, mutta jälkiperäisten töiden levitysoikeuden on oltava sama
  • {{CeCILL}}CeCILL-lisenssin mukaisesti vapaasti levitettävät mediatiedostot

Tekijänoikeuden suojaamat mediatiedostot, joiden esittäminen Wikipediassa on sallittua sekä Yhdysvaltain tekijänoikeuslain fair use -oikeuden että Suomen tekijänoikeuslain sitaattioikeuden nojalla:

  • {{Logo}} — kuva yrityksen tai yhteisön logosta
  • {{Kansikuva}} — kansikuva kirjasta, pakkauskotelosta tai vastaavasta
  • {{Kuvakaappaus}} — kuvakaappaus tietokoneohjelmasta, elokuvasta, televisio-ohjelmasta tai vastaavasta
  • {{Taideteos}} — kuva taideteoksesta

Tässä luettelossa on kaikki Jimbon postituslistaviestin [4] mukaan luvalliset mallineet, jotka nykyään ovat suomenkielisessä Wikipediassa. Kyseisen viestin mukaan Wikipediaan ei enää saa tallentaa esimerkiksi vain Wikipedian käyttöön tai ei-kaupallisesti levitettäviä kuvia.

Lisäksi ehdottaisin edelliseen viestiin viitaten uuden mallineen käyttöön ottoa. Sen sisältö olisi seuraavan kaltainen:

Tämä mediatiedosto on tallennettu suomenkieliseen Wikipediaan 25.5.2005 jälkeen ilman tietoa siitä, että tiedosto olisi vapaasti levitettävä tai sitaattioikeuden nojalla suomenkielisessä Wikipediassa esitettävä. Jos tiedoston tekijän- ja levitysoikeus ei selviä lyhyessä ajassa, se poistetaan.

Tuo malline lätkäistäisiin välittömästi kaikkiin uusiin kuviin, jotka eivät sisältäisi mallinetta edellisestä luettelosta. Kuva sitten poistettaisiin vaikkapa viikon kuluttua. --Hautala 25. toukokuuta 2005 kello 15:22:27 (UTC)


Näppärä tuo mallinne boksi tuossa muokkaustilassa. Onko mahdollista saada sinne uudelleenohjauksen ja jonkun perustaulukon? --PV 5. kesäkuuta 2005 kello 11:54:46 (UTC)

Loin sen boksin vähän niin kuin testikäyttöön ja siellä ei vielä ole kaikkea mitä siellä voisi olla. Toisaalta uudelleenohjaukset ja taulukot eivät ole mallineita ja niiden ohjeet löytyvät jo muokkausohjeista, mutta ideaahan voi toki hautoa eteenpäin. —MikkoM () 5. kesäkuuta 2005 kello 18:33:21 (UTC)

Lääketieteellisistä artikkeleista varoittava malline

Ainakin artikkelissa ravinto on lopussa teksti, jossa varoitetaan lukijaa että suurin osa wikipediaaneista ei ole lääketieteen ammattilaisia. Teksti on sinänsä hyvä, mutta minusta sen voisi pompauttaa vähän paremmin näkyville. Sama teksti olisi varmaankin hyvä lisätä kaikkiin(?) terveydenhuoltoa tai itsehoitoa käsitteleviin artikkeleihin. Tein ehdotuksen, kävisikö tämä: Malline:Lääketiede? --.janneok 13. kesäkuuta 2005 kello 06:06:51 (UTC)

Toi on hyvä. Ensiapumerkin sijaan lääkärimerkki olisi mielestäni parempi. Vielä parempi voisi olla kieltomerkki, jossa olisi lääkärimerkki. Punanen ympyrä, jossa on se henkseli ja sen alla lääkärimerkki. Lääkärimerkkihän on se mato, joka on kiedottu tikun ympärille.—Lemmikkipuu 13. kesäkuuta 2005 kello 09:06:42 (UTC)
Malline on kaunis, mutta tarpeeton. Ensinnäkin sama varoitus on jo Wikipedia:Vastuuvapaus-sivulla. Toisekseen, valtaosassa artikkeleista ei oikeata vaaraa misinformaatiosta (vai oletitteko että joku aloittaa dieetin Wikipedian ohjeiden mukaan ja kuolee 30 vuoden päästä sydäntulppaan ja haastaa Jimbon oikeuteen?). Kolmanneksi, jos joku on niin pösilö tietämätön, että hakee lääkärinapua netistä, Wikipedian tiedot ovat parempia kuin valtaosalla sivuista, joilla varoituksia ei löydy välttämättä ollenkaan. —MikkoM () 13. kesäkuuta 2005 kello 09:14:26 (UTC)
Ajatus ei ollut oikeuteen vetämisestä, lähinnä vain muistuttamisesta, että artikkelissa mahdollisesti annetut ohjeet saattavat millä ajan hetkellä hyvänsä olla vääriä ja/tai haitallisia. Itsehoito on yleistynyt, joten minusta tuollaisen muistutuksen laittaminen selkeästi näkyville ei olisi wikipedialle haitallista. Malline taas tekee muistutuksesta yhdenmukaisen ja "ammattimaisemman" näköisen. Kävin huvikseni katsomassa, niin ainakin en:Choking sivulla on myös vastaava muistutus. Arvaan, että vastuuvapaus-sivua tuskin moni lukee - toki se on hyvä olla olemassa mahdollisia oikeudellisia seuraamuksia varten. Mielipiteitä mallineen käyttämisestä tai käyttämättä jättämisestä otetaan mielellään vastaan. --.janneok 13. kesäkuuta 2005 kello 09:43:48 (UTC)
Missä tahansa artikkelissa olevat tiedot voivat olla millä ajan hetkellä hyvänsä vääriä — siitähän Wikipediassa on kysymys. Ja tuon mallineen voi vandaali poistaa aivan milloin tahansa, joten sekään ei ole tae millekään. Esimerkiksi tukehtumisen ensiavussa pitää toki mainita varotoimet, mutta on täysin tarpeetonta kertoa siitä, miten oikeasti artikkelissa voi lukea aivan mitä vaan ja että tieto voi olla puutaheinää — varsinkin kun se luo paradoksin (jos artikkeliin ei voi luottaa, voiko varoitukseen luottaa?). —MikkoM () 13. kesäkuuta 2005 kello 13:22:39 (UTC)
En näe erityisen suurta tarvetta sellaiselle mallineelle, joka on varoituksena jokaisessa lääketieteellisessä artikkelissa. Kaikki artikkelithan meillä voivat väärin käytettynä olla hengenvaarallisia ("Do not use orally." -- On a toilet bowl cleaning brush). Mallineen - jos sellainen on - pitäisi minusta koskea vain niitä lääketieteen artikkeleita, joissa annetaan neuvoja (kuten tuo "choking"), mutta toisaalta tällainen tieto minun mielestäni harvoin kuulu Wikipediaan. --Samulili 13. kesäkuuta 2005 kello 09:58:25 (UTC)
Ok, en ala asiasta kinaamaan – edellä mainitut argumentit ovat sinänsä ihan hyviä. Minusta ajatus oli kuitenkin hyvä :-). Satunnainen Googlaaja ei tunne Wikipedian vastuuvapauslausekkeita. Tämän voi siis tulkita niin, että esim. artikkelista ravinto kannattaa jonkun sinne aikanaan lisäämä varoitus poistaa, koska sillä ei ole mitään funktiota. --.janneok 13. kesäkuuta 2005 kello 16:46:07 (UTC)

Yrittäkää nyt päättää - käytetäänkö vai ei? Vai poistetaanko koko malline? --Aulis Eskola 1. maaliskuuta 2006 kello 20.52 (UTC)

Kaupunki-mallinne

Sellainen mallinne kaupunkien perustiedoille olisi hyvä. Eli kuten valtioilla, missä on vaakunat ja sen sellaiset. Mitenhän tuollaisen saisi aikaan? -thule 30. kesäkuuta 2005 kello 19:06:18 (UTC)

Äh, onhan sopiva boksi jo ennestäänkin. -thule 30. kesäkuuta 2005 kello 19:11:10 (UTC)

Voisiko tästä ottaa mallia?


Mallineet avattaviksi ja piilotettaviksi?

Saksan Wikipediassa mallineet (esimerkki) ovat ns. avattavissa ja piilotettavissa artikkelisivulla ja mallineiden sivulla, tarvetta olisi apinoida tuo toiminto myös tänne (katso esim. Länsi-Suomen läänin kunnat-mallinetta). Joskut ellei monet mallineet ovat turhan pitkiä ja vaikka ovat pääosin artikkelin lopussa, olisi tuo automaattinen piilotus ihan näppärä. Onko ideassa järkeä ja jos on, kuka osaa koodata tuon tänne? –mikko (habla) 6. elokuuta 2005 kello 14:31:04 (UTC)

Kaikki isommat mallineet kannattaisi laittaa avattaviksi ja piilotettaviksi. – linnea 11. lokakuuta 2005 kello 11:01:40 (UTC)

Pystyviivan käyttö mallineiden tekstissä

Tuli ongelma: mallineiden tekstissä ei voi käyttää pystyviivaa (|), koska se tulkitaan mallineen rakenteeseen kuuluvaksi osaksi. Ongelman voi kiertää käyttämällä HTML-koodia &#x7C; tai merkintää <nowiki>|</nowiki>, mutta onko olemassa jotain näppärämpää ratkaisua? Esimerkkitapaus: Malline:Dagestanilaiset_kielet. --Hippophaë 27. elokuuta 2005 kello 17.37 (UTC)

Voihan sen tilalla käyttää vaikka pitkää yhdysviivaa — tai –. – linnea 11. lokakuuta 2005 kello 11:01:40 (UTC)

Halutut sivut hämääntyvät mallineista

Toimintosivu Halutut sivut näyttää jäävän täysin tämän mallineporukan alle, koska punainen linkki tulee joka sivulta, jossa on malline... Höyhens 6. syyskuuta 2005 kello 11.13 (UTC)

Kuva käytössä

Sivun Wikipedia:Poistettavat kuvat keskustelun perustella tekisin mallineen Malline:Kuva käytössä, johon tulisi seuraavanlainen teksti: "Tämä kuva on käytössä, vaikka Wikipedian ohjelmisto esittääkin, ettei yksikään artikkeli viittaa kuvaan. Tämä harha voi johtua siitä, että kuvaa ei ole liitetty mihinkään artikkeliin, vaan kuvaan on vain linkki muualta Wikipediasta." Onko kommentteja asiasta? -Hapsiainen 19. syyskuuta 2005 kello 09:09:35 (UTC)

Hyvä homma. Kannattaa tehdä siitä tarpeeksi iso ja näkyvä. —MikkoM () 19. syyskuuta 2005 kello 09:17:58 (UTC)
Laitoin mallineen yleisten mallineiden joukkoon. Asia alkaa kai olla loppuunkäsitelty. -20. syyskuuta 2005 kello 18:05:51 (UTC)

Uuden mallineen tekeminen?

Olenkohan taas ollut puusilmä ja missannut, mutta en löydä mistään ohjeita uuden mallinteen tekemistä varten? Olen muutamaa muokannut, mutta nyt kiinnostaisi ekaa kertaa harjoitella oman tekemistä eli mistä alkuun ja apua? --PV 17. marraskuuta 2005 kello 21:42:57 (UTC)

Uuden mallineen tekemisen voi aloittaa kirjoittamalla Wikipedian hakukenttaan esimerkiksi Malline:Kissa, jolloin ohjelma ehdottaa uuden artikkelin luontia, ellei mallinetta ole olemassa. Tämän mallineen voi ottaa käyttöön artikkelissa kirjoittamalla {{Kissa}}. --Hippophaë 18. marraskuuta 2005 kello 00:41:27 (UTC)
Ja edellä mainitun lisäksi vinkkinä: kannattaa katsoa joku omasta mielestään näppärännäköinen malline ja kopsata sen mallinteen "koodi" pohjaksi uudelle mallinteelle. --TBone 18. marraskuuta 2005 kello 06:21:00 (UTC)

Mallineen muokkausidea ja tyhmä kysymys

Siis: ajattelin muokata Malline:Oulun siten, että se olisi kutistuva kuten esim. kuntamallineet. Kuvittelisin sen olevan näppärä tapa poistaa Oulun kaupunginosa-artikkeleiden lopusta se nykyinen järkyttävän kokoinen "tiiliskivi". Tämä on varmaan ihan järkevä idea.

Tyhmänä kysymyksenä: onko ajateltavissa oleva vaihtoehto (mahdollisesti samaa kuntamallinetta käyttäen) luoda esim. "Malline:Ylikiiminki", jossa olisi lueteltuna Ylikiimingin kylät? Kyläartikkeleita on parikymmentä. Samaahan voisi myöhemmin soveltaa muihinkin kuntiin, kunhan kyläartikkeleiden määrä lähtee kasvuun. --TeVe 10. joulukuuta 2005 kello 18:58:16 (UTC)

Jatkan vielä edellistä: uusi {{Oulu}} -malline olisi siis tämän näköinen. Minua siinä haittaa se, että teksti on keskitetty. Saisiko tästä version, jossa teksti olisi tasattu vasempaan reunaan? --TeVe 10. joulukuuta 2005 kello 19:14:29 (UTC)

Muokkasin mallinettasi. —MikkoM () 11. joulukuuta 2005 kello 12:56:16 (UTC)

Malline vai mallinNe?

Olen varma, että tästä on jossain joskus keskusteltu, en vain löydä... pahoitteluni. Laitan siis tänne, mitä on sydämelläni. Mitenkä toi logiikka sanan 'malline' taustalla oikein meneekään? Onko sana 'mallinNe' jo jossain muussa käytössä? Kielikorvani sanoo, että sana 'mallinne' on tyyliä 'tallenNe' ja taipuu, kuten tallenne, tallenteet (mallinne, mallinteet). Malline ja mallineet kuulostavat samalta kuin tallene ja talleneet. Malline on toki ihan ookoo avaus uudissanaksi, mutta onko noin radikaali uudistus tarpeen, koska vastaavan tyyppinen sana on jo olemassa käytössä ja mallina suomen kielessä? Ehdotan ensisijaiseksi muodoksi 'mallinne' ja taivuttamista tyyliin 'mallinteet' jne. Clarifer

NetMot verkkosanakirja tuntee sanan 'malline', mutta ei sanaa 'mallinne'.Wikipediassa ei ole tarkoitus keksiä uusia kuitenkaan uusia sanoja suomenkieleen. --Harriv 13. joulukuuta 2005 kello 09:35:11 (UTC)
No juu, kyllähän google kieltämättä antaa selvästi useampia osumia sanaparille 'template' ja 'malline' (n. 890) kuin sanaparille 'template' ja 'mallinne' (n. 45), vaikka suuri osa 'mallineista' löytyykin wikipediayhteydestä. Lisäksi 'mallinetta' on suositeltu ainakin tekniikassa 'sabloni'-sanan tilalle (Sanastokeskus TSK:n TEPA-termipankki), ATK ihmiset näemmä käyttävät vaihtelevasti sanoja 'malline' ja 'mallinne' (jopa yliopistojulkaisuissa, näemmä). Mihinköhän suomen sanaan voisin 'mallinetta' peilata, jotta se paremmin asettuisi ajukoppaan? (Mites ois muuten sana 'lesti'? ;) Clarifer
Asiaa tässä tuumattuani, on 'mallineen' vastineita ilmeisesti sellaiset kuin 'käsine', 'jalkine' ja 'päähine' eikä sillä niinkään ole tekemistä verbin 'mallintaa' (-> 'mallinne') kanssa tyyliin ('tallentaa' -> 'tallenne' ja 'varmentaa'-> 'varmenne'). Lähteeksi sanalle Sanastokeskus mainitsee Muovitermit. Ehkäpä tämä auttaa muitakin... Clarifer
Malline (mallineen : mallinetta) on kehys, jonka avulla voidaan tuottaa objekteja, joilla on yhteisiä ominaisuuksia. Tällaisia ovat esim. Wikipedia mallineet. Mallinne (mallinteen : mallinnetta) puolestaan on mallinnuksen lopputulos ja tarkoittaa siten aivan eri asiaa. --Hippophaë 12. huhtikuuta 2006 kello 20.12 (UTC)

Linkit artikkelin muokkauskentässä?

Aikaisemmin artikkelia muokatessaan muokkausikkunan alapuolelta on voinut löytää linkit artikkelissa oleviin mallinteisiin - mutt'ei enää. Miksi tätä on muutettu? Se helpotti muokkaustyötä usein. --Neofelis Nebulosa (моє обговорення) 16. tammikuuta 2006 kello 00.50 (UTC)

Hm, ilmeisesti ne välillä näkyvät, välillä ei. Jos joku tietää syyt tähän, hän tietonsa jakakoon. --Neofelis Nebulosa (моє обговорення) 16. tammikuuta 2006 kello 01.11 (UTC)

Kopiomalline

Eli Malline:Kopio toimii siten, että |-merkin jälkeen laitetaan lähteen URL. Jos kuitenkin tuo url-päättyy numeroon, niin mallinne ei toimi, esim jos url on http://www.aimotravel.com/Default.asp?lang_id=2&art_id=60 niin ei toimi, paitsi jos laittaa tuon url:n ympärille nowiki-komennon. Miten saisi korjattua?--Teveten 29. tammikuuta 2006 kello 11.19 (UTC)

Pistetääns tämä ohje näkyviin kun joku sitä saattaa etsiä. Itsekin ihmettelin tuota asiaa jonkun toisen mallineen kohdalla ja vastaukseksi sain käyttää mallinetta tyyliin {{Kopio|1=http://www.aimotravel.com/Default.asp?lang_id=2&art_id=60}}. Ja tuo mallineen toimimattomuus johtuu uskoakseni tuosta urlissa olevasta = -merkistä. Ohje pätee kaikkiin mallineisiin joissa tämänkaltainen ongelma esiintyy. --Anr 20. toukokuuta 2006 kello 13.39 (UTC)

Wikipediahan on tietosanakirja ainakin itselleni. Jotkut noista käyttäjälaatikkomallineista ovat mielestäni menneet kenties hivenen liian pitkälle. Esimerkiksi Malline:Käyttäjä_Omena, josta juuri käydäänkin poistoäänestystä. Tämmöisiä laatikoita sitten riittääkin millä mitalla. Ehdottaisinkin nyt jonkulaista karsintaa tämmöisten lootien osalta. Turhaan vaan vievät tilaa. --The World 3. helmikuuta 2006 kello 16.23 (UTC)

Tyhjä kenttä automaattisesti piilotettu

Esimerkiksi malline Malline:Musiikkialbumi, jos joku kenttä on jäänyt tyhjäksi (esim. Led Zeppelin II) sitten näkyy ruma {{{nauhoitettu}}} tai muu sellainen. Onko mahdollista piilottaa kentät, jotka ovat laatikossa tyhjiä (onnistuu en-wikissä)? feydey 7. maaliskuuta 2006 kello 19.51 (UTC)

Helpoiten se onnistuu lisäämällä tyhjän kentän arvoksi  . --Ekeb 8. maaliskuuta 2006 kello 10.02 (UTC)

Ohjelmointikieli-mallinteeseen lisäys

En ole varma onko tämä oikeastaan malline, mutta en-wikissä on näitä infobokseja. Tein Rubylle vastaavan käännöksen fi-wikiin. Onko tuohon joku oikeampi tapa? minusta ei ole kovin siistiä, jos itse artikkelissa on esim. style-määrityksiä, minusta siinä pitäisi olla vain viite mallinteeseen. Pitäisikö tuo integroida esim. osaksi ohjelmointikieli-mallinetta? eli saada siihen alkuun tuollainen yksinkertainen taulukko. CSS:n avulla ainakin tyylit saisi helposti pois artikkelista siihen mallinteeseen.--Edvard M 20. maaliskuuta 2006 kello 19.31 (UTC)

Tein nyt oikean mallinteen (Malline:Ohjelmointikieli, ks. mallinteen keskustelu jos kiinnostaa). Samalla muuten voisi poistaa mallinteen Malline:MunOhjelmointikieli -aamutuimaan väsyneenä nykersin tuota testatakseni, ja unohdin, että sivuja ei voi poistaa, joten tuo jäi sitten turhaan tuonne roikkumaan. Pahoittelen aiheutunutta vaivaa ylläpitäjille.--EdvardM 22. maaliskuuta 2006 kello 08.21 (UTC)

kysymys

Miten malline kuvituspyyntö lisätään? -Maailman neroin tyyppi 12. huhtikuuta 2006 kello 13.18 (UTC)

Täältä löytyy ohje:Wikipedia:Malline/Ongelmat--Teveten 12. huhtikuuta 2006 kello 13.26 (UTC)