Keskustelu:Yleiskieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämänhetkinen artikkelitynkä on aivan uskomattoman asiantuntematonta hölynpölyä. Ainakin seuraavat kohdat on välttämätöntä oikaista kun artikkelia kehitetään edelleen:

"Yleiskieli eli kirjakieli..." - on aivan itsestään selvää että yleiskieli ja kirjakieli ovat kaksi eri asiaa.
"Yleiskieli tarkoittaa myös kirjallisuuden kieltä" - kirjallisuudessa voidaan tietenkin käyttää vaikka millaista kieltä, ei pelkästään yleiskieltä.
"Kirjoituksessa käytetään yleensä hiukan erilaisia sanoja ja sanontoja kuin puheessa." - no varmaan käytetään, mutta ilmeisesti tämän artikkelin piti käsitellä yleiskieltä eikä kirjoitusta.
"...sillä vaikka kielessä saattaa olla useita paljonkin toisistaan eroavia murteita, on kansalla vain yksi yhteinen yleiskieli." - Tämä väite on täyttä hölynpölyä. Esimerkiksi norjalla on kaksi kirjakieltä, eikä yhtään yhteistä yleiskieltä; esimerkiksi uutistenlukijatkin ääntävät uutisissa norjaa kukin oman murteensa mukaan.
"Suomessa yleiskieli on syntynyt lähinnä Lounais-Suomen murteiden pohjalta." - Vaikka pohjan suomen kirjakielelle (joka siis ei ole sama kuin yleiskieli) ovatkin antaneet lounaismurteet, on siinä paljon vaikutteita muistakin murteista. Väite on siis väjintäänkin epätäsmällinen. Siispä ehdotankin muokkaamista tai poistamista. Väärää tietoa sisältävä teksti ei ole kenellekään eduksi.--213.139.161.102 4. maaliskuuta 2008 kello 22.28 (UTC)

Olet täysin oikeassa, yritin nyt selventää asialla erottamalla toisistaan yleiskielen ja kirjoitetun kielen.--Tanár 15. elokuuta 2008 kello 13.25 (EEST)[vastaa]

Nyt tämä artikkeli käsittelee standardikieltä (tein myös uo:n standardikieli > yleiskieli), mutta entä yleiskieli-sanan toinen merkitys eli "yhteinen kieli". Se on periaatteessa sama kuin lingua franca. Pitäisikö tehdä vielä Yleiskieli (tarkennussivu) ja sieltä viittaus 1. yleiskieleen 2. lingua francaan.--Tanár 15. elokuuta 2008 kello 14.42 (EEST)[vastaa]

Kävisikö {{Tämä artikkeli}} -mallineella ohjaus? -tKahkonen 15. elokuuta 2008 kello 15.01 (EEST)[vastaa]
No miksei niinkin.--Tanár 15. elokuuta 2008 kello 19.53 (EEST)[vastaa]