Keskustelu:X-korkeus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Yleensä suuri x-korkeus helpottaa tekstin luettavuutta, sillä teksti säilyy helppolukuisena myös pienemmällä fonttikoolla."

Usein tekstin koko kannattaa asettaa suoraan x-korkeuden mukaan eikä pistekoon. Toisin sanoen, että latoo kirjaimet suuremmalla pistekoolla, jos x-korkeus on pieni, ja toisinpäin. Suuri pistekoko yhdistettynä suureen x-korkeuteen, se vasta tuimaa luettavaa on! Siirrän commonsiin mallikuvan, kun kerkiän. --Volvis 20. heinäkuuta 2007 kello 09.57 (UTC)
Lisäksi selkeät yläpidennykset auttavat myös luettavuutta Itkosen mukaan. Suuri x-korkeus tietää pienempiä pidennyksiä, eli asia on aika monimutkainen... --Volvis 20. heinäkuuta 2007 kello 10.33 (UTC)
Ei jonkin kirjasintyypin luettavuus tosiaan olekaan mikään yksiselitteinen juttu, siihen vaikuttavat monet asiat. Kuitenkin x-korkeudella on esimerkiksi verkkokäytössä jonkin verran merkitystä. 8 pisteen Verdana on yleensä luettavampi kuin 8 pisteen Arial, koska Verdanalla on suurempi x-korkeus eli fontti on käytännössä suurempaa. Ehkä tuota kohtaa pitäisi tarkentaa.--Cuprum 20. heinäkuuta 2007 kello 12.29 (UTC)
Pitänee maanantaina miettiä koko artikkelin rakennetta uusiksi. Miettiä, mikä on oikeasti oleellista ja mikä ei... Koko ajan tuntuu, kuin jotain puuttuisi. :/ --Volvis 20. heinäkuuta 2007 kello 12.42 (UTC)
Muutin luettavuus-kohdan tähän muotoon: "X-korkeus vaikuttaa myös tekstin luettavuuteen. Liian pieni tai liian suuri x-korkeus voi tehdä tekstistä vaikealukuista." Voi poistaa, jos tuntuu turhalta. --Cuprum 20. heinäkuuta 2007 kello 12.58 (UTC)