Keskustelu:Viski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Raaka-aineet[muokkaa wikitekstiä]

Yli 90% Skotlannin viskeistä on blended viskejä. Ne valmistetaan ohramallaksesta ja vehnän tai maissin jyvistä, mutta blended viski on vähemmän kuin 20% ohramallasta. Jos viski valmistetaan pelkästään ohramallaksesta, silloin sitä kutsutaan mallasviskiksi. Siis ehdotan, että lause muutetaan. Siinä pitäisi selittää, että tavallisessa viskissä on vehnän, maissin, tai jopa rukiin jyviä, ei ainoastaan ohranjyviä. (Ja muistakaamme, että viskissä on myös vettä ja hiivaa!!)

Sana on vapaa, varsinkin asiantuntijoille ;) Poistin aiemmin tuon maininnan jyvistä, kun ilmaisu oli vähintäänkin epämääräinen, enkä tiedä paremmin. Kannattaa pitää mielessä, että viskejä tehdään muuallakin kuin Skotlannissa.. --Harriv 9. tammikuuta 2005 kello 18:01 (UTC)

Siirto artikkelista[muokkaa wikitekstiä]

Pienenä lisäyksenä tuohon kuvatekstiin, jossa väitetään Strathislan olevan tislaamona jo suljettu. Ei ollut ainakaan 06.07.2006 jolloin vierailin tislaamossa. Mallastamo, jonka tornit "Pagodat" ovat kuvassa, ei ole enää käytössä, vaan tislaamo ostaa maltaan kaupallisilta mallastajilta. Strathisla siis jatkaa edelleenkin viskin tuotantoa. /JL Kommentin jätti 130.232.134.38 (keskustelu – muokkaukset).

Korjattu. --Agony (403) 18. heinäkuuta 2006 kello 05.58 (UTC)

Missä määrin tuo sanasto-osio on tarpeellinen? Tuollaisenaan se ainakin on aivan liian suppea, ja jos sitä alkaa muokata niin räjähtää helposti liiankin laajaksi muuhun artikkeliin nähden. Siis: tarvitaanko sanastoa, ja jos tarvitaan, niin mikä on tarpeeksi oleellista siihen laitettavaksi? Oan 23. heinäkuuta 2006 kello 08.03 (UTC)

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Viski[muokkaa wikitekstiä]

Tavoitteena olisi nostaa tämä mielenkiintoinen artikkeli suositelluksi sivuksi. Artikkeli on ytimekäs, mutta jo sellaisenaan parempi kuin esimerkiksi englanninkielinen versio. Aihe poikkeaa sopivasti muista suositelluista artikkeleista. Käyttötavoista voisi kertoa vielä lisää. Raaka-aineet ja valmistus -lukua voisi jäsennellä paremmin. Olen valmis parantamaan artikkelia myös itse, taitojeni niin salliessa, mutta toivoisin apua viskien harrastajilta. Roihu 18. heinäkuuta 2006 kello 19.10 (UCT)

Lisäsin lähdetietoja. Mielestäni artikkeli on hyvällä mallilla ja ydinaines on kasassa; hiomista vaille valmis. Oan 22. heinäkuuta 2006 kello 08.05 (UTC)
Viskityypit voisi myös eritellä omana kappaleenaan. Hukkuvat nyt vähän tuonne valmistuksen ja tuotantoalueiden sekaan. Oan 22. heinäkuuta 2006 kello 08.14 (UTC)

Viskien arvosteluperiaatteista sekä niiden määritteistä voisi kertoa --Lovemachine 22. heinäkuuta 2006 kello 19.13 (UTC)

Kuvia kaipaisin vielä pari ja sitten niitä pitäisi myös asetella hyvin. Ei ole hyvä jos kaikki kuvat on artikkelin alussa ja loppu jää tyhjäksi. --Rommel2 22. heinäkuuta 2006 kello 23.18 (UTC)

Viskintuotantoalueet on hiukan luettelomainen osio, enkä ole varma onko mainitut tislaamot aina ne olennaisimmat, vaan onko sinne lisäilty omia harvinaisiakin suosikkeja. Mitäpä jos tehtäisiin Luettelo viskin tuotantoalueista ja tislaamoista, jolloin tässä artikkelissa voisi olla kerronnallisempi ote kustakin alueesta. Kartta Skotlannin eri alueista toisi lisää kuvitusta. Viskintuotanto teollisuudenalana (ja etenkin sen keskittyminen) on kokonaan käsittelemättä. --Trainthh 25. heinäkuuta 2006 kello 21.27 (UTC)

Artikkelin sisältö on miltei täysin samankaltainen Janne Revon nettisivuilta (http://www.uta.fi/~janne.repo/viskitietoa.html) löytyvän perustietopaketin kanssa. So, what's up Doc? Kommentin jätti 84.231.255.138 (keskustelu – muokkaukset)

Bruichladdichin X4 ei ole viskiä, sillä sitä ei ole kypsytetty: http://www.bruichladdich.com/latestnewsarticles/x4.htm Kommentin jätti 130.231.67.166 (keskustelu – muokkaukset)

Viski, rommi ja brandy kuuluu viinoihin[muokkaa wikitekstiä]

"EU-komission päätöksessä viinoilla tarkoitetaan kaikkia väkeviä alkoholijuomia ja ne jaotellaan kirkkaiksi ja tummiksi viinoiksi. Kirkkaiksi viinoiksi luetaan muun muassa gini ja vodka ja niiden johdannaiset. Tummiksi viinoiksi luetaan muun muassa viski, brandy ja tumma rommi." Eli joku voisi siirtää viskit, rommit ja brandyt(myös konjakki on brandyä) viinojen alaluokkaan. Ja muutenkin tsekkailla noita alaryhmiä. Kommentin jätti 84.251.125.60 (keskustelu – muokkaukset)