Keskustelu:Virkavala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

onkohan termi väkivaltakoneisto sopiva? Mielestäni ei.--Teveten 9. toukokuuta 2006 kello 08.06 (UTC)

Minulle sana väkivaltakoneisto tarkoittaa yksinkertaisesti niitä yhteiskunnallisia elimiä, joille valtio on delegoinut sille kuuluvan väkivallan monopolin. Suomessa väkivaltaa voivat käyttää vain poliisit, tullimiehet, rajavartijat ja sotilaat (sekä, rajoitetusti, järjestysmiehet). Näin asian pitääkin olla. Mielestäni sana on aiheellinen tässä tapauksessa, sillä se tuo esille sen, miksi juuri näiltä virkamiehiltä vaaditaan valoja tai vakuutuksia. --M. Porcius Cato 9. toukokuuta 2006 kello 21.04 (UTC)
Jepjep. Se ei kuitenkaan ole neutraali ilmaus. korvasin sen nyt "voimankäyttöorganisaatiolla", mutta se on vähän tönkkö. --thule 9. toukokuuta 2006 kello 21.14 (UTC)
Taidat olla oikeassa. Minusta se on neutraali, mutta todennäköisesti suuri osa poliiseista ja ammattisotilaista loukkaantuu nimityksestä. Itse en tunne minkäänlaista inhoa väkivaltakoneistoamme kohtaan, sillä se on tarpeellinen yksityisen väkivallan ja ulkopuolisen väkivallan välttämiseksi. Monille on kuitenkin vaikeaa hyväksyä nimitystä, joka sotii omaa maailmankuvaa vastaan. --M. Porcius Cato 10. toukokuuta 2006 kello 01.46 (UTC)
Minusta "väkivaltakoneisto" on haukkanimi.--Teveten 10. toukokuuta 2006 kello 05.47 (UTC)

Päivitettävä: valaa eivät anna enää artikkelissa mainitut henkilöt. Lisäksi termi virkavala ei koske käräjäoikeuden jäseniä. --Juha.ebt (keskustelu) 18. heinäkuuta 2016 kello 23.44 (EEST)[vastaa]