Keskustelu:Verona

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tätä sivua ehdotettiin suositelluksi artikkeliksi, mutta ehdotus kaatui.
Artikkelin suositellut artikkelit -äänestys on arkistoitu.

Verona-sivun uudistus[muokkaa wikitekstiä]

Tarkoitukseni on muokata kokonaan uudelleen Verona-artikkeli. Se on ollut selvästikin tynkä ja sisältänyt lisäksi virheellisyyksiä ja epätarkkuuksia. Aloitan kaupungin yleisestä luonnehdinnasta ja liitän mukaan kaupunkimallinnetta suurin piirtein noudattavan taulukon. Jatkan myöhemmin sijainti-, kaupunkikuva- ja historia-osiolla jne. Tarkoitukseni on uusia myös kuva-aineisto. Olen uusi tulokas, joten pyydän anteeksi teknisiä kömmähdyksiäni. Odotan korjauksia ja kommentteja. Lähteinäni ovat Veronan kaupungin viralliset internetsivut, Wikipedian italiankielinen sivusto, L’Arena-lehden verkkoversio sekä Verona-aiheinen kirjallisuus, josta myöhemmässä vaiheessa tarkemmin. --PH 6. toukokuuta 2006 kello 14.05 (UTC)

Jatkan Verona-artikkelin kehittelyä. Seuraavana osiona on tulossa "Historia". Olen lisänyt ja tulen edelleen lisäämään uutta kuva-aineistoa, joka perustuu omiin valokuviini. Artikkelia on vielä toistaiseksi kai syytä pitää "tynkänä". PH 9. toukokuuta 2006 kello 16.23 (UTC)

Verona-artikkeli alkaa pian olla valmis, vaikka jokin osio vielä puuttuu. Toivoisin saavani korjaus- ja täydennysehdotuksia, jotta voisin kehittää artikkelista mahdollisimman moitteettoman.PH 3. kesäkuuta 2006 kello 18.15 (UTC)

Olen kehittänyt artikkelia edelleen vertaisarvioinnissa esitettyjen toivomusten pohjalta. PH 14. kesäkuuta 2006 kello 09.52 (UTC)

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Alkaa jo näytää ihan hyvältä. --MiPe (wikinät) 3. kesäkuuta 2006 kello 18.25 (UTC)

Ihan kohtuullinen artikkeli, mutta pientä lisää kaipaisin. Osio, jossa Verona on taiteessa. Monet taitelijat ovat olleet asialla: Shakespeare, John Ruskin, joka ylisti muistaakseni San Lorenzon kirkkoa maailmankauneimmaksi (siita voisi olla enemmän teksitö), Visconti Senso -elokuvallaan jne. jne. Castelvecchion pihalla on Cangrande I della Scalan ratsastajapatsa, joka on kuitenkin huoppimoderni, vaikkakin jo keskiaikainen, kuvaus henkilöstä, tästä patsaasta kun saisi kuvan, No tässä jotakin toiveita. --Alexius Manfelt 3. kesäkuuta 2006 kello 19.21 (UTC)
Kiitos kommentista! "Verona taiteessa ja kirjallisuudessa" -osio voisi olla paikallaan, ellei Verona-artikkeli sitten paisu liian laajaksi. Siinä voisi mainita kiinnostavat varhaiskeskiaikaiset dokumentit "Iconografia Rateriana" ja "Versus de Verona", Danten ja Shakespearen säkeet, 1600- ja 1700-luvun "vedutat" (Bellotto ym.), Ruskinin piirrokset ja kuvaukset, Angelo dall*Oca Biancan Piazza Erbe -maalaukset, Barbaranin dramaattisen runokuvauksen Adigen tulvasta jne. Ja Verona esiintyy jonkin verran myös nykyajan kaunokirjallisuudessa. Ja miksei elokuvat - en nyt kyllä oikein muista miten "Senso" liittyy Veronaan. Tuntuu vain vähän suuritöiseltä tällä hetkellä koota tämä aineisto ja saada se tiivistetyksi tietosanakirjamaiseksi tekstikappaleeksi. Se alkaisi helposti paisua esseeksi.
Cangranden ratsastajapatsaasta, joka on todella moderni ajankohtaansa nähden, löysin Commonsista kuvan Se on tosin on epäselvä eikä täytä niitä kriteerejä, joita olen halunnut kuvien suhteen noudattaa. Laitoin sen kuitenkin kohtaan ”Museoita”. Ehkä joku korvaisi sen joskus paremmalla. Scala-ruhtinaista olisi tarpeen oma artikkeli.
Veronan kirkoista on monia mielipiteitä, Ruskinin arviointi ei ole osunut silmiini, mutta muistan Erik Lundbergin "Arkitekturens formspråkissa" ylistäneen puolestaan S. Anastasiaa "täydellisen kauniiksi kirkkotilaksi" tai jotain sinne päin. Kyllä San Lorenzon interiööri on nykyisellään, sodan jälkeen restauroituna San Zenon ohella varmaan Veronan vaikuttavin kirkkotila. En kuitenkaan lisäisi enempää tekstiä näistä kirkoista tähän pääartikkeliin. Tarkoitukseni on tehdä kirkoista omia lisäartikkeleita ja siinä mielessä laitoin aluksi jo linkitkin valmiiksi, mutta otin ne sitten pois, etteivät ne tyhjille sivuille tai minitynkiin viittaavina ärsyttäisi. Kun en oikein tiedä missä tahdissa saan näitä artikeleita tehdyksi. Yritän ensimmäisenä saada aikaan artikkelin San Lorenzosta.
Uusimpia lisäykseni on hyvin suppea "Verona Romeon ja Julian kaupunkina". Pitäisikö sitä laajentaa esim. selvittämällä tarinan historiallista ja kaunokirjallista taustaa? "Romeo ja Julia" -näytelmästä on tosin oma sivunsa suomenkielisessä Wikipediassa (vaikkakin vielä tynkä). Uusi osio on myös "Kulttuuri", joka vaatii ehkä vielä pienen täydennyksen. En ole urheilun tuntija, mutta Veronan jalkapalloseuroista löytyy kai jostain tietoa. Lisäisin vielä myös yhden kuvarivin "Nähtävyyksien" sekaan, ellei kuvia tule jo liian paljon. PH 9. kesäkuuta 2006 kello 08.20 (UTC)
San Lorenzosta löytyy nyt enemmän tietoa lisäämästäni artikkelista "San Lorenzo (kirkko Veronassa)" Siihen on tulossa myös kuvia.PH 10. kesäkuuta 2006 kello 14.01 (UTC)