Keskustelu:Veri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hetkinen!

Luokka anatomia on todella pieni osa vereen liittyvää tietoutta ja yhteyttä eri asioihin. Vaikka verisuonet ja veri ovat luonnollinen osa anatomiaa, ei veri ole pelkästään sitä. Veri on mielestäni vähintäin yhtäpaljon yleistä lääketiedettä, kliinistä kemiaa, fysiologiaa, mutta ennen muuta biologiaa, joka on tämän kaiken lähtökohta.

Haluaisin perusteluja sille, miksi veren pitäisi olla vain luokassa "anatomia", joka edustaa todella pientä osaa lääketieteen osa-alueista, joissa verellä on merkitystä.

Soaj

Veri liitty varmaan kaikkeen inhimilliseen ja kaikkeen eläimelliseenkin, koska se on elinehto. Mutta luokat kannattaa kyllä rajata mahdollisimman tiukkaan. Lääketieteen ja kliinisen kemian näkökulmasta Luokka:Hematologia riittänee. On myöskin niin, että koska Luokka:Anatomia kuuluu (tai pitäisi kuulua) luokkiin Luokka:Lääketiede ja/tai Luokka:Biologia, niin verta ei enä pidä laittaa noihin luokkiin. --Samulili 6. huhtikuuta 2005 kello 20:15:15 (UTC)

En nyt tuosta oikein saanut selville onko mielestänne anatomia jätettävä vai ei. Mielestäni tämän keskustelun perusteella olisi todella asiayhteyteen sopivampaa panna luokaksi hematologia kuin anatomia. Lääketieteessä anatomia on enemmänkin rakenteinen osa-alue (luut, lihakset, jänteet, sisäelimet jne... miksei verikin), mutta veren ollessa kuitenkin lähinnä funktionaalinen media, sen luokka on ehdottomasti jokin muu.

Soaj

Kannattaa sitten luoda mieluinen uusi luokka Hematologia tai Verioppi, jos saat sinne mielekästä sisältöä. Periaatteena voidaan pitää, että artikkeli sijoitetaan vain yhteen luokkaan, ja tämä luokka pannaan riittävän monen luokan alaluokaksi. --Hippophaë 7. huhtikuuta 2005 kello 19:50:40 (UTC)
Tuolla Luokka:Anatomia alla on kyllä sellaista sälää, että huh huh... Siivouksen paikka. En ymmärrä millä viisaudella esim. hemoglobiini on anatomiaa. Ei ainakaan minun opintojeni aikaan se ollut. Soaj
Ehdotan, että korjaat asian, jos korjattavaa on. --Hasdrubal 8. huhtikuuta 2005 kello 10:14:35 (UTC)

Pitäisikö haavasta olla vähän tarkempi maininta? --85.23.116.224 25. helmikuuta 2009 kello 15.05 (EET)[vastaa]

Panen tämän nyt ainakin luokkaan Histologia eli kudosoppi luokan Veri lisäksi. Artikkelin pahin puute teitaa olla että se tällä hetkellä kertoo oikeastaan vain ihmisestä. Toisaalta de-wikissä vastaava artikkeli on suositeltu eikä siinäkään ole kovin paljon muuta kuin ihmistä, paitsi evoluutiota jonkin verran. --Höyhens 25. helmikuuta 2009 kello 18.03 (EET)[vastaa]