Keskustelu:Valoeetteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ihmetyttää että http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Fysiikka sivulta on poistettu "Artikkelit, jotka ovat luokassa Fysiikka" -kohdasta eetteriin viittaavat hakusanat "eetteri", "maailmaneetteri", eetterihypoteesi ja "eetteriteoria". Mielestäni nämä kaikki pitäisi löytää Luokka:Fysiikka kohdan alta, vaikka sitten itse nimen alta aukeavassa artikkelissa olisi linkki johonkin ylläolevista, josta löytyisi syventävä tietoa asiasta. Esimerkiksi tyyliin; "Maailmaneetteri - katso eetteripypoteesi.

Mielestäni sitä paitsi eetteristä keskustelu Fysiikka-luokan alla pitäisi olla keskitetty eetterihypoteesi-artikkeliin, sillä fysiikan eetteri, eetteriteoria, valoeetteri, maailmaneetteri -artikkelit kuuluvat juuri eetterihypoteesin sisään. Valoeetteri on vain yksi eetterihypoteesissa käytetyn väliaineen nimistä, ei sen parempi kuin maailmaneetteri tai pelkkä eetteri, joita siitä myös nimenä käytetään.

Ja Luokka:Fysiikka sivusta pitäisi ehdottomasti löytyä kaikki hakusanat eetterihypoteesin perusnimiin (eetteri, eetteriteoria, valoeetteri, maailmaneetteri), jolloin vain tietyllä nimellä eetteriin törmännyt ja siitä tietoa etsivä löytäisi myös oikeaan artikkeliin. Kaikki kun eivät käytä etsi toimintoa hakuun, vaan tulevat ehkä Luokka:Fysiikka -sivulle, josta aakkohaulla etsivät mielenkiintoisia fysiikan sanasto/artikkelinimiä. Nyt aakkosellinen haku Fysiikka-aiheista ei löydä kuin Valoeetterin, vaikka kaikki asiaan liittyvät sanat pitäisi löytää mielestäni myös aakkoshaulla, vaikka sitten syventävä artikkeli olisi yhden hakusanan kohdalla, johon siis suosittelen eetterihypoteesia. Kyllähän oikeiden tietosanakirjojenkin aakkoshakemistosta löytyvät kaikki eri varitaatiot samaan aiheeseen, ja vasta itse artikkeli kertoo mistä voi hakea tarkempaa tietoa kyseisestä asiasta.

Alla oleva artikkeli on mielestäni tähän mennessä kattavin liittyen eetteriin, ja se sopisi parhaiten eetterihypoteesi-otsakkeen alle. Muista hakusanojen artikkeleista mielummin linkki kattavampaan artikkeliin tyyliin; "katso artikkeli eetterihypoteesi", jotta myös nämä muut aiheen hakusanat löytyisivät aakkoshaulla.

Uusin "valoeetteri"-versio poisti mm. Newtonin eetteriltä oletuksen valonvälittäjänä, jota se on yhtä paljon kuin gravitaationkin välittäjä. Myös laajennetun eetterihypoteesin, joka kattaa sekä aallot että aineen eetterin pyörteilynä, ja sen vertaus nykyisiin kaikenteoroihin yhtenäisteoriaan olisi sisällytettävä mielestäni eetteriartikkeliin (aiheesta mm. kirjassa Kvanttisukupolvet). Uusien eetteriteorioiden kohdalle pseudotiedehuomautus sopii:)


Eetteri (valoeetteri, maailmaneetteri) Oletus koko maailmankaikkeuden täyttäväksi sähkömagneettisen säteilyn väliaineeksi. Kimmoisan tai hyytelömäisen jatkuvan väliaineen, jonka värähtelyä ja tämän värähtelyn siirtymistä valo ja muut sähkömagneettiset aallot ovat.

Aristoteelisessa maailmankäsityksessä eetteri oli viides elementti maan, ilman, tulen ja veden lisäksi. Taivaankappaleet koostuivat Aristoteleen eetteristä ja sitä oli vain kuunylisessä avaruudessa.

Newton piti maailmaneetteriä valon, sekä gravitaation kaukovaikutusten välittäjänä.

René Descartes laajensi käsitettä eetteri tarkoittamaan maailmankaikkeuden täyttämää väliainetta, joka paitsi synnytti aaltoilmiöt, loi myös aineen pyörteilyllään.

1700- ja 1800-luvulla eetterillä tarkoitettiin yleisesti hypoteettista ainetta, jonka uskottiin täyttävän avaruuden ja toimivan valon ja muun sähkömagneettisen säteilyn väliaineena, sekä gravitaatiovuorovaikutuksen välittäjänä. Edellisestä on peräisin mm. sanonta eetteriin "radiolähetyksenä". Laajennettuna tuon ajan hypoteesina eetteri muodosti myös aineen pyörteilyllään, eli kyseessä oli tavallaan fysiikan yhtenäisteorian edeltäjä, tausta-aines- tai rakenne jonka värähtely synnytti kaikki maailman ilmiöt.

Valoeetteri nimityksen eetterille antoi James Clerk Maxwell, joka aikalaistensa tavoin uskoi, että valon eteneminen vaatii väliaineen.

Eetterihypoteesi todettiin kuitenkin 1800-luvun lopulla mahdottomaksi sovittaa Michelson-Morleyn kokeen kaltaisiin tutkimuksiin kun Michelson-Morleyn kokeessa havaittiin, että valon nopeus on vakio, jollainen se ei voisi olla, jos valo olisi väliaineessa liikkuva aalto ja havaitsija liikkuisi väliaineen suhteen. Suhteellisuusteoria kehitettiin 1900-luvun alussa selittämään nämä havainnot. Lisäksi näytti, että se vaatisi absoluuttisen viitekehyksen, jossa yhtälöt pätisivät, sillä epätyydyttävällä ehdolla että yhtälöt ovat eri muodossa liikkuvalle havaitsijalle. Nämä vaikeudet inspiroivat Albert Einsteinia muodostamaan erityisen suhteellisuusteorian, ja siinä prosessissa Einstein hylkäsi vaatimuksen valoeetterille.

Kuitenkin uusia eetteriteoriaehdotuksia on esitetty tähän päivään saakka. Näissä alkuperäistä eetterihypoteesia on kehitetty edelleen, joskin pohjalla on edelleen vanha ajatus mekanistisesta kimmoisasta värähtelevästä aineksesta tai taustarakenteesta, joka sekä synnyttää aalto- ja hiukkasilmiöt, että siirtää ne. Erikseen mainittuina vaikkapa Kauko Niemisen eetteripyörreteoria sekä Pekka Virtasen D-teoria.



Eikös artikkelin pitäisi alkaa sanalla valoeetteri?-Hene_133- WTF? 28. marraskuuta 2009 kello 14.24 (EET)[vastaa]

Eetteristä valoeetteriin[muokkaa wikitekstiä]

Miksi ensin on kaksi kappaletta eetteristä ja vasta sitten päästään itse aiheeseen? --Hartz (keskustelu) 12. huhtikuuta 2014 kello 21.19 (EEST)[vastaa]

Poistettu kaksi ensimmäistä eetteriä käsitellyttä kappaletta artikkelin alusta. Sivuhistoriasta voi poimia mahdolliset poistetut rusinat ja lisätä artikkeliin. Linkki muutokseen: https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Valoeetteri&diff=13984127&oldid=13762650 (vasemmalla näkyvät kaksi poistettua kappaletta). --Hartz (keskustelu) 14. huhtikuuta 2014 kello 16.51 (EEST)[vastaa]
Nuo kaksi kappaletta on siirretty artikkelin Eetteri (alkuaine) johdantoon. --Hartz (keskustelu) 14. huhtikuuta 2014 kello 16.58 (EEST)[vastaa]