Keskustelu:Uskonto ja moraali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Voisiko joku pistää linkin englanninkielisen Wikipedian samaan artikkeliin tuohon "muilla kielillä" kohtaan? Itse en osaa. http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_and_morality --84.250.56.119 14. heinäkuuta 2012 kello 09.22 (EEST)[vastaa]

Done Tietolähde 14. heinäkuuta 2012 kello 09.26 (EEST)[vastaa]

Muotoilin artikkelin uusiksi.

-- uskonnon ja prososiaalisen käyttäytymisen yhteyttä käsittelvä luku kuuluu mielestäni "uskonnon ja moraalin suhde" otsikon alaisuuteen, joten siirsin sen siihen.
--en näe perustetta erotella uskonnollisen moraalin arvostelua ja arviointia omiksi otsikoikseen. Otsikkona on nyt arvostelu, koska siitä osio lähinnä koostuu.
--Poistin joitain mielestäni turhia kohtia ja lisäsi uutta tietoa
--Artikkeli on edelleen puutteellinen. Alussa voisi olla historiallisia näkemyksiä summaava yhteenveto.
--Lisäksi artikkelin muotoilua vaikeuttaa se, että aiheen suhteen näyttävät monilta menevän sekaisin selitykset moraalin ja uskonnon yhteydelle tai sen puutteelle tai sen puutteelle ja filosofiset argumentit sen puolesta, ovatko uskonnolliset perusteet valideja oikeuttamaan rationaalisen yksilön moraalinen toiminta, tms. Nyt artikkeli on muotoiltu niin, että ensimmäinen ulottuvuus korostuu, kuten sen omasta mielestäni kuuluu korostua.

--Raži (keskustelu) 14. tammikuuta 2017 kello 08.39 (EET)[vastaa]


Tiede-osan rakenne on huono, ja se pitäisi jakaa adaptionistisiin ja ei-adaptionistisiin näkemyksiin. Tämä on kai väärä nimi, enkä nyt muista, mitä teknistä termiä alan tutkijat tästä erosta käyttävät, mutta sille on nimi ja jaottelu on koko tieteellisen kiistelyn ytimessä, ja se tulee noteerata rakenteen tasolla. Nyt ei-adaptionismia edustaa vain Boyer. Lisään jossain vaiheessa tähän lisää tietoa kognitiivisesta uskontotieteestä ja meemiteoriasta, ja erotan vasta sitten omaksi osiokseen. Nyt Boyer-sitaatti on vähän irrallaan, mutta aikaisemmin se oli vielä paljon vääremmäss paikassa, koska tieteellinen teoria sotkettiin normatiivisiin kysymyksiin. --Raži (keskustelu) 21. tammikuuta 2017 kello 16.57 (EET)[vastaa]