Keskustelu:Upseerikokelas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tätä sotilasarvoa (kuten ei Upseerioppilastakaan) ei muuten löydy laista [1]. Eli lienee enemminkin "epävirallinen" Puolustusvoimien käyttämä nimitys (palvelusarvo?)? --TBone 17. helmikuuta 2005 kello 20:43 (UTC)

Upseerikokelaan arvo ei ole varmastikaan epävirallinen eli yksittäisten joukko-osastojen sisäisen kulttuurin synnyttämä. Sen sijaan se on puolustusvoimien sisällä määritelty nimike ja palvelusarvo "reserviupseerikurssin suorittaneelle sotilaalle, kunnes hänet ylennetään upseeriksi reservissä". (Yleinen palvelusohjesääntö, kohta 29. Muokkaan sivua tätä vastaavasti. --M. Porcius Cato 17. elokuuta 2005 kello 19:12:42 (UTC)
Kuten edellämainittu se on Yleisen palveluohjesäännön määrittelemä palvelusarvo, eikä siis sotilasarvo: upseerioppilaan palvelusarvo rinnastetaan alikersantin sotilasarvoon ja kokelaan kersantin sotilasarvoon. Siitä syystä niitä ei mainita laissa. Missä tapauksessa reserviin voi päästä/joutua upseerikokelaana??? --PV 17. elokuuta 2005 kello 20:24:02 (UTC)
Esimerkiksi, jos varusmies käy reserviupseerikurssin vasta seuraavan saapumiserän mukana (ns. jälki-RUK), kotiutuu hän upseerikokelaana ja ylennetään samaan aikaan muiden saman kurssin kokelaiden kanssa. --Jjh 17. elokuuta 2005 kello 20:49:26 (UTC)

"Upseerikokelas, tai lyhyesti puhekielessä vain kokelas"??? Puhekielessä? Mietitäänpä nyt hieman tarkemmin... --130.232.131.31 13. toukokuuta 2006 kello 15.59 (UTC)

"Henkilökuntaan kuuluva kersantti on upseerikokelasta vanhempi". Tämä lausahdus lienee väärin. Yleisen palvelusohjesäännön mukaan upseerikokelas rinnastetaan sotilasarvoltaan kersanttiin mutta on varusmieskersanttia vanhempi. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö upseerikokelas voisi olla henkilökuntaan kuuluvaa kersanttia tai esim. kertausharjoitukseen osallistuvaa kersanttia vanhempi, jos hänet on ylennetty upseerikokelaaksi (kersantiksi) aiemmin kuin henkilökuntaan kuuluva tai kertausharjoituksessa oleva kersantti. Tällaisia tapauksia voi käytännössäkin esiintyä. Varusmiespalveluksessa olevien keskuudessa kiertänee jonkilainen "tornihuhu", jonka mukaan kaikki henkilökunnan sotilaat olisivat sotilasarvostaan riippumatta varusmiehiä vanhempia. Tämä ei pitäne paikkaansa. Henkilökunnan sotilas voidaan toki asettaa esimiesasemaan kaikkiin varusmiehiin nähden, mutta se ei tarkoita, että tämä olisi sotilasarvoltaan vanhempi. Erityisesti varusmiessotilaspoliisien osalta esiintyy lisäksi tapauksia, joissa nämä ovat tietynlaisessa esimiesasemassa henkilökuntaankin nähden.

Edelliseen huomautus: Yleinen palvelusohjesääntö sanoo tarkasti, että henkilökuntaan kuuluvat ovat aina korkea-arvoisempia kuin varusmiehet. Varusmieskokelas ei ikinä voi olla henkilökuntaan kuuluvaa kersanttia vanhempi. Kohta 31., jota ylempänäkin siteerataan määrää "Puolustusvoimien viroissa palvelevat ammattisotilaat ovat aina varusmiehiä vanhempia sotilas- ja palvelusarvostaan riippumatta". Lisäksi miksi englanninkielinen sivu "officer cadet" suomentuu upseerikokelas -artikkeliin. Oikea käännös on Kadetti, sillä kyseessä on nimitys sotilasakatemioiden opiskelijoille. Reserviupseerikurssi ei ole rinnastettavissa tähän. –Kommentin jätti 212.226.56.117 (keskustelu)