Keskustelu:Tracker-musiikki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pitäisikö Strobo (Niko Nyman) lisätä tänne? Tai Travolta (Rune Svendsen)? Tai erillinen suomalaisten demoskenestä ponnistaneiden muusikoiden lista... 82.181.12.254 24. toukokuuta 2005 kello 19:24:05 (UTC)

Siitä vaan vapaasti lisäämään, jos joku tuntuu vähintään yhtä tunnetulta ja tärkeältä kuin joku ennestään listalla oleva. Etenkin PC-puoli on nykyisellään vähän puutteellinen. Tuollaisen muusikkolistan voisi myös aloittaa, mutta herää kysymys, pitäisikö sen olla tracker- vai demoskene-artikkelissa. Jälkimmäisessä tapaksessa voisi olla aiheellista listailla myös muita tunnettuja henkilöitä, yrityksiä, yhteisöjä jne, jotka ovat lähteneet demoskenepohjalta. Viznut 27. toukokuuta 2005 kello 09:57:54 (UTC)
Totta kai tällaisissa artikkeleissa pitää olla mainittuna esimerkkejä. Mutta totta kai ongelmaksi tulee aina, että muutamasta esimerkistä uhkaa muodostua pitkä lista... Joten tarkkaillaan tilannetta.

Träkkermusiikin synnystä ja digitoidusta musiikista[muokkaa wikitekstiä]

Onko lähdettä väitteelle että Amiga olisi ensimmäinen kotitietokone, joka tukee digitoituja soittimia? Digitoiduissa äänissä on kyse varsin yksinkertaisesta tekniikasta joten se voisi olla tehty jo aikaisempiin kotimikroihin. Lisäksi, ei kuulosta uskottavalta että Ultimate soundtracker olisi ensimmäinen träkkeri. Muusikkopiireissä käytettiin träkkeriohjelmia MIDI-käytössä melko varhain. Shd 20. kesäkuuta 2006 kello 08.07 (UTC)

varmaan paras uskoa amigan (1985) paulapiirin olevan ensimmäinen digitaalista ääntä suoraan tukenut piiri kotikoneessa, kunnes joku keksii jonkun varhaisemman. Ei mulle ainakaan tule mieleen, vaikka olen kuunnellut tuntitolkulla kohinaa - eli jos joku esimerkki löytyy se on taatusti hyvin marginaalinen... Mikä sellainen kone voisi olla, jossa oli digiääntä vuonna 1985? Itse asiassa tuohon aikaan ei taidettu vielä SIDistäkään repiä digiääntä ohjelmallisin konstein, sehän tuli vasta joskus 1987 muotiin (Galway väittää Arkanoidinsa olleen ensimmäinen tällainen kokeilu). Atari XL:stä saa kai aika kätevästi digiääntä ulos, mutta ei siinä kai silti suoraa tukea ollut, eikä sitä ainakaan hyödynnetty. Obarskin Soundtracker oli ensimmäinen tracker sanan tuossa rajoitetussa mielessä, missä se artikkelissa esiintyy, tämän tracker-musiikki-ilmiön kannalta. Vastaavantyyppisiä ohjelmia on varmaan ollut aiemminkin. --128.214.205.4 20. kesäkuuta 2006 kello 08.09 (UTC)
Kyllähän melkein minkä tahansa äänipiirin saa jotenkin taipumaan digitaaliseen äänentoistoon, mutta Amigan tapauksessa taitaa avainsana kuitenkin olla DMA, joka poistaa prosessorikuormituksen tarpeen. Ainakin Macintoshissa oli DMA-ohjattu digitaaliääni jo ihan ensimmäisessä mallissa (1984), joskin ratkaisu oli melkolailla Paulaa alkeellisempi. Paula oli kuitenkin kyllä aika varmasti ensimmäinen, jossa oli jokaiselle kanavalle oma itsenäinen DMA:nsa. --Viznut 21. kesäkuuta 2006 kello 15.42 (UTC)