Keskustelu:Tilinpäätösanalyysi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eli siis ainoa moka tuossa oli tuo kämmi yhden lyhenteen kanssa ('ROCE on Return on Capital Empoyed eikä Return on Common Equity)? Ja sen takia piti kommentoida kaikki piiloon :-).

Lisäsin ROI:n takaisin, se on ihan yleisesti käytössä oleva lyhenne samalle asialle kuin ROCE. Sellainen kysymys heräsi, onko noista laskentakaavoista olemassa mitään lukkoonlyötyä kansainvälistä standardia? Löytyväthän nuo miltei kaikista rahoituksen ja laskentatoimen perusoppikirjoista mutta silti. --Huussi 26. maaliskuuta 2006 kello 15.31 (UTC)

Oli artikkelissa hiukan muitakin mokia. Ongelmana näissä rahoitusalan termeissä on se, että eri ihmiset käyttävät samasta asiasta useita eri termejä tai vaihtoehtoisesti samaa termiä viittaamaan useaan eri asiaan. Mutu-perusteella yleisimmin käytetyt määritelmät ovat:
  • ROI (Return On Investment) - yleistermi, joka vastaa kysymykseen "mikä on investointini tuotto". Eli osakesijoittajalle kyseessä on osakkeen omistamisesta syntyvät tuotot jaettuna osakkeen hinnalla, velkasijoittajalle kyseessä on velan korkotuotot jaettuna velan hinnalla ja investoinnin tekevälle yritykselle investoinnin tuotot jaettuna investoinnin kustannuksilla. Yleisin tapa laskea ROI on käyttää Internal Rate of Return (IRR) -analyysiä (IRR on se diskonttauskorko, joka tekee investoinnista syntyvien kassavirtojen nykyarvoksi nollan).
  • ROIC' (Return on Invested/Investment Capital) - yrityksen nettotuloksen ja sen maksamien osinkojen erotus jaettuna yrityksen kokonaispääomalle (kokonaispääomaan kuuluvat pitkäaikainen velka ja osakepääoma). [1]
  • ROCE (Return on Capital Employed) - sitoutuneen pääoman tuotto, joka on EBIT (eli tulos ennen veroja) jaettuna sitoutuneella pääomalla (taseen vastattavaa miinus lyhytaikaiset vastaavat).
  • ROE (Return on Equity) - oman pääoman tuotto kuten artikkelissa on kuvattu.
  • ROA (Return on Assets) - kuten artikkelissa on kuvattu. Tästä käytetään usein myös nimeä ROI.
Yritän muokata artikkelia hieman kattavammaksi tällä viikolla (elleivät muut ehdi ensin). --Lendu 28. maaliskuuta 2006 kello 10.07 (UTC)
Hei Lendu! Löytyisikö noille lähde jostain (ei tarvitse olla webbilinkki, parempi vain jos on painettu akateeminen oppikirja tai opetusmoniste). En epäile asiantuntijuuttasi (kerrot olevasi ekonomisti), mutta sanot itsekin mutu-perusteella että nuo ovat yleisimmin käytetyt määritelmät. Wikipediaan ei pitäisi mielestäni laittaa mututietoa. Koitan ehtiä penkomaan kellarikomeroa josko löytyisi käsiin vanhempia rahoituksen/yritystutkimuksen oppikirjoja, niin saisi tsekattua asiat jostain lähteestä. Jos jollekin termille löytyy vaihtoehtoisia määrittelytapoja, niin siitäkin voi mainita artikkelissa. --Huussi 28. maaliskuuta 2006 kello 22.59 (UTC)
Hyvä verkkolähde on Investopedia. En juuri nyt muista, että mikään rahoituskirja näitä käsittelee kovinkaan yksityiskohtaisesti - kyseessä on lähinnä yritysanalyyttikkojen kehittelemiä tunnuslukuja. Oleellista näissä on eneminkin se, että analyysia lukiessaan ymmärtää mitä mikäkin termi tarkoittaa. Yksi hyvä lähde on tietysti tiedontuottajien (Datastream, Bloomberg) käyttämät määritelmät. --Lendu 29. maaliskuuta 2006 kello 09.39 (UTC)
Plarailin kellarikomerossa vanhoja kurssikirjoja läpi, ei noille tosiaan tunnu löytyvän semmoista "kaikenkattavaa" lähdettä. Tuo sivullakin mainittu Bodie-Merton on ihan hyvä mutta siinä osa tunnusluvuista lähinnä esitetään vain pelkän määritelmän kanssa. Mutta kiitoksia täsmennyksistä! --Huussi 1. huhtikuuta 2006 kello 20.05 (UTC)

Miksi ROCEn laskemisessa käytetään erilaista kertomerkkiä kuin myyntikateprosentin laskukaavassa? Johdonmukaisuus? Apoyon 18. helmikuuta 2009 kello 15.01 (EET)[vastaa]

Tekstissä esiintyy lyhenne YTN -> tämän voisi linkittää tai kirjoittaa auki Yritystutkimusneuvottelukunnaksi. http://www.yritystutkimusneuvottelukunta.fi/?1;2;100;100.html --193.166.97.41 4. marraskuuta 2013 kello 13.50 (EET)[vastaa]