Keskustelu:Tiedostomuoto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

On jo sivu Luettelo tiedostopäätteistä; eikö nuo tyypit olisi parempi pitää siellä? — Nahru 8. tammikuuta 2006 kello 21:29:35 (UTC)

ESIMERKKI: Canonin digitaalikameran tiedostotyyppi (määrämuotoinen alfanumerinen kolmen merkin tiedostopääte on .crw, mikä tarkoittaa CIFF-tiedostomuotoa http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/canon_raw.html
Määrämuotoinen tiedostotyypiksi tarkoitettu merkki voi tarkoittaa erinimistä tiedostomuotoa. Auru Aro 8. tammikuuta 2006 kello 23:05:41 (UTC)
Luettelo tiedostomuodoista auttaa tietenkin ottamaan selvää siitä, mikä tiedosto on massamuistissa tietokoneella, mutta luettelo ei kovinkaan paljon helpota esimerkiksi digikuvaajan tiedostotyyppivalintaa silloin, kun hän valitsee tiedostotyyppejä kamerastaan kuvankäsittelyä varten. Tässä mielessä varmaankin valinnanvaraisten tiedostotyyppien käsittelu voisi olla paikallaan. Itse ihmettelin PNG:n heikkoa toistumista selaimella ensimmäisellä kerralla, kun sellaisen näin ja ihmettelin, miksi niin suurta tilaa vaativa tiedostomuoto on yleensäkään käytössä Wikipediassa. No selvisihän se asia hakuroboteilla englanniksi, mutta olisi aivan mielenkiintoista tietenkin tutkia, kirjoittaa ja ehkä myös muiden tuhansien digikuvaamisesta kiinnostuneiden selvittää, mistä on kysymys, kun tiedostomuodolle ei ole tukea. Itse asiassa tiedostomuoto on eri asia kuin tiedostopääte. Tiedostopääte voi olla mikä tahansa merkkijono, mihin tiedoston nimen muodostava alfanumeerinen merkkijono päättyy. Sen ei tarvitse olla .xls, .com tai .exe, vaan se voi olla vaikka .ooo tai .aot Tämä vapaa tiedostojen nimeäminen tuli silloin, kun Windows 95 mahdollisti DOS:ia käyttäneille 256 merkkiä pitkät tiedostonimet. Monissa tapauksissa ohjelmat lisäävät tallentaessa automaattisesti tiedostotyypin, vaikka käyttäjän valitsema tiedostopääte olisi tiedoston nimessä jotain muuta. Tiedostopäätteen alkuperäinen nimitys on tiedostotyyppi. Tiedostotyyppiä käytettiin DOS-aikana, kun oli välttämätöntä tietää, että tarvittavat tiedostot olivat 5 1/4 -levyllä tai Winchesterillä. Tiedostotyyppi on tiedostomuodon määrittämä tiedostopääte. Auru Aro 8. tammikuuta 2006 kello 22:33:21 (UTC)