Keskustelu:Thaimaan historia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kansallisvaltio[muokkaa wikitekstiä]

Kansallisvaltiota paremmin kuvaavaa termiä on vaikea löytää, kun etsii kiinnekohtaa, milloin valtion ja kansan identiteetti on syntynyt. Käsite ei mielestäni ole mitenkään sidottu länsimaiseen historiankirjoitukseen. Samat termit voivat päteä, ehkä hieman muunnellen, myös muissa kuin eurooppalaisissa kulttuureissa. Tämä ei silti tarkoita sitä, että katseltaisiin Thaimaan historiaa länsimaisesta näkökulmasta tai vähäteltäisiin paikallisen kulttuurin omintakeisuutta. --Khaosaming 7. tammikuuta 2008 kello 21.28 (UTC)

Edelleenkin ML katsoo, että kansallisvaltio-käsitettä ei voi käyttää tai thai-identiteetistä puhua thaikansakunnan syntymisen aikoina. Olen tästä eri mieltä. Artikkelissa voidaan silti käsitellä kyllä Sukhothaita aikaisempaakin esi-thaihistoriaa, kuten ML mainitseekin yhteenvedossaan, ja aionkin siihen ryhtyä kunhan ehdin. --Khaosaming 9. tammikuuta 2008 kello 12.20 (UTC)

Toistaiseksi ei ole näkynyt lähdettä, joka oikeuttaisi sanomaan, että thaiden kansallisidentiteetti syntyi 1200-luvulla. Ainoastaan lähde, jonka mukaan nykyajan thait katsovat kansakunnan syntyneen tuolloin. Näissä on selvä ero. Kansallisidentiteetin synnyn katsotaan yleensä vaativan yleistä lukutaitoa, yleistä koulutusta ja joukkotiedotusvälineitä. Näillä lähteillä on turvallinen oletus, että tilanne Thaimaassa oli 1200-luvulla sama kuin Euroopassa, eli valtaosa kansasta oli vain hämärästi tietoisia koko valtiovallan olemassaolosta. --ML 9. tammikuuta 2008 kello 12.25 (UTC)

Lähteettömyydestä[muokkaa wikitekstiä]

ML on tulkinnut aivan oikein, että artikkeli ei ole käännös, ja sen lisäksi vielä lähteetönkin. Parempi silti kirjoittaa artikkelille alku kuin ei mitään tietoa. Tämän hetkinen tila on kaukana valmiista, minkä myönnän, mutta artikkeli onkin eräänlainen spin-off Thaimaa-artikkelista, jonne se alkoi olla jo liian kattava. Jatkoa seuraa ja toivottavasti lähteistäminenkin alkaa. ML:n näkökanta se tässä on "uskomaton" koska aiheesta on jo kauan ollut tarvetta tehdä kattavampi selvitys. Pallo on meillä wikipedisteillä - ryhdytään hommiin.--Khaosaming 7. tammikuuta 2008 kello 21.35 (UTC)