Keskustelu:Syöttötariffi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuluttajat maksavat syöttötariffit?[muokkaa wikitekstiä]

"Tariffi on valtiolle kustannusneutraali, sillä kuluttajat maksavat syöttötariffit sähkölaskussaan."

Asia ei valitettavasti ole aivan näin virtaviivainen. Syöttötariffit ovat valtiotason ohjausmuoto, jonka avulla säädellään uusiutuvan sähkön markkinahintaa. Myös kantaverkko osallistuu syöttötariffien kustannuksiin, sillä maksut kulkevat sen kautta. Esimerkiksi Suomessa turpeella tuotetun sähkön hinta nousi syöttötariffien myötä 0,009 senttiä kilowattitunnilta, mitä tuskin voi pitää kovin dramaattisena menetyksenä yksittäisen kuluttajan kukkarolle. Näillä perustein palautin edellisen ilmaisumuodon. –Dilaudid 27. kesäkuuta 2007 kello 20.43 (UTC)

Pikaisen googlettamisen perusteella asia on päivänselvä. Niin vihreiden eduskuntaryhmä: "säädettäisiin lisähinnan takaava syöttötariffi. Näin kaikki kuluttajat joutuisivat tulevaisuudessa maksamaan sähkön hinnassa" [1], EU:n aiheesta tekemä tutkimus: "kustannukset siirretään kuluttajille loppukäyttäjän kWh-hintaan sisältyvän hintalisän avulla"[2], kuin viimeaikainen uutisointikin:[3] "Kuluttajat maksavat vuosina 2000-2012 sähkön hinnassa syöttötariffin kautta tuottajille yhteensä noin 34 miljardin euron subventiot" puhuvat samaa: kuluttaja maksaa. Lisäksi kymmenien miljardien kustannukset eivät ole kuluttajille merkityksettömiä. Palautan. 84.250.204.83 27. kesäkuuta 2007 kello 22.13 (UTC)

Wikipediassa lukee nyt: "Valtiolle syöttötariffi on kustannusneutraali, sillä sen kulut kerätään kaikilta sähkön käyttäjiltä sähkölaskussa".

Sähkön käyttäjiin kuuluu mm. yritykset. Jos yritys käyttää paljon sähköä ja sähkön hinta nousee tai uhkaa nousta => yritys muuttaa pois Suomesta => valtiolle ja kunnille ei todellakaan ole kustannusneutraali, koska ihmisiä jää työttömäksi, yritysveron tulot jäävät saamatta jne.

Nykyisellään koko artikkeliin voisi laittaa varoituksen, että ei ole neutraalista näkökulmasta kirjoitettu.

--Ee1518 (keskustelu) 7. lokakuuta 2018 kello 19.02 (EEST)[vastaa]

Artikkelin sävystä[muokkaa wikitekstiä]

Mitenkä tästäkin artikkelista jää vähän sellainen jälkimaku, että syöttötariffi on täydellinen jeesussysteemi, jota Suomen valtio ei silkkaa ilkeyttään ota käyttöön osana vallanpitäjien salaliittoa ydinvoimateollisuuden kanssa uusiutuvaa energiaa vastaan? Melkein tekisi mieleni hutkaista tätä NPOV-mallineella. --Louhikärmes 14. helmikuuta 2008 kello 14.31 (UTC)

Täydellistä jeesussysteemiähän ei ole olemassa. Syöttötariffit kuitenkin lisäisiväty ihmisten omatoimista energiantuottamista ja näin kuluttajat voisivat vähentää tarvetta rakentaa esimerkiksi ydinvoimaloita tms. Kyseessähän on vain mielipide joten sillä tuskin on arvoa Wikipediassa. --81.197.191.89 20. helmikuuta 2008 kello 18.24 (UTC)

Syöttötariffi Suomessa[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli kaipaisi rankkaa päivitystä Suomea koskevan kohdan osalta, sillä 1.1.2011 tuli voimaan Laki uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta, joka koskee tuulivoimalla, biokaasulla, puupolttoaineella ja vesivoimalla tuotettua sähköä. Tällä lailla luotiin Suomeen syöttötariffijärjestelmä näille tuotantomuodoille. En kuitenkaan tunne asiaa kovin tarkkaan, joten en uskalla lähteä kirjoittamaan koko Suomea koskevaa kappaletta uusiksi. --Taplin 20. maaliskuuta 2011 kello 13.23 (EET)[vastaa]

Mitä Katso myös -osion "risupaketti"-linkillä haetaan takaa? --Hartz (keskustelu) 22. helmikuuta 2014 kello 22.45 (EET)[vastaa]

Poistettu artikkelista. --Hartz (keskustelu) 27. helmikuuta 2014 kello 12.31 (EET)[vastaa]

Kaipaa uudelleen kirjoittamista[muokkaa wikitekstiä]

Lisäsin Uudelleenkirjoitettava-mallineen. Kyseisessä kohdassa on tietosanakirjatyyliin sopimattomia ilmaisuja kuten "sähkömarkkinoita paremmin tunteva professori", "Aivan aiheellisesti Helsingin Sanomat otsikoikin". 83.145.195.17 17. huhtikuuta 2016 kello 15.26 (EEST)[vastaa]