Keskustelu:Suomussalmen taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

30. joulukuuta? Eikö se ole 30. marraskuuta? --Miraceti 13. kesäkuuta 2006 kello 18.36 (UTC)

30. marraskuuta 1939 alkoi Talvisota. Neuvostoliittolaiset eivät heti päässeet Suomussalmelle, joten aikaa siihen kului kuukausi. --Alexius Manfelt 13. kesäkuuta 2006 kello 18.39 (UTC)
Talvisota tosiaankin alkoi 30. marraskuuta, mutta se alkoi nimenomaan Suomussalmen Juntusrannan kylän itäpuolella ammutuilla laukauksilla. NL valtasi sitten itse kylän ja lähti etenemään Kiantajärven länsipuolelle suuntanaan kirkonkylä. Itse lasken kaikki itäisen naapurin Suomussalmen kunnan alueella tässä hyökkäyksessä suorittamat sotatoimet Suomussalmen taisteluksi, jonka siis voidaan mielestäni sanoa alkaneen samaan aikaan kuin talvisota, ja päättyneen sitten tammikuulla. Eikös juu? --Litami 13. kesäkuuta 2006 kello 18.47 (UTC)
Perustelet kantasi osuvasti. Tosin Helsinki koki ensimmäisenä sodan. Mutta olen kyllä samaa mieltä kanssasi, näin sitä aina oppii uutta - historioitsijakin ;) --Alexius Manfelt 13. kesäkuuta 2006 kello 18.53 (UTC)
Tosiaankin, unohdin Helsingin pommitukset tuosta. No, ensimmäiset laukaukset kuitenkin ammuttiin Suomussalmella. Tätä artikkelia luotaessa on ehkä sekoitettu Suomussalmen taistelu ja siihen yhtenä – loppuvaiheen – osana kuuluva Raatteen tien taistelu keskenään, korjataan siis :) --Litami 13. kesäkuuta 2006 kello 19.02 (UTC)

Yhdistäminen Raatteen tiehen[muokkaa wikitekstiä]

Perusteluna taistelujen välitön liittyminen toisiinsa. Lisäksi sivulla on nyt NL:n tappiot kummassakin taistelussa yhteensä, kun Suomen tappiot ovat vain Suomussalmelta. En löydä omista lähteistäni venäläisten pelkästään Suomussalmella kärsimiä tappioita. Joukkojen vahvuudet ovat kummallakin molempien taistelujen yhteisvahvuudet, Suomussalmella taisteluihin osallistui NL:n puolelta vain 163.D. Joko artikkelit tulee yhdistää, tai tiedot korjata.

Minusta näitä ei pitäisi yhdistää. Artikkelista pitäisi kyllä karsia Raatteen tietä käsittelevät osat. Minusta tämän artikkelin pitäisi vain käsitellä joulukuun aikana käytyjä taisteluja. -- Jniemenmaa 9. elokuuta 2007 kello 09.25 (UTC)
Olen nähnyt usein käytettävän nimitystä Suomussalmen taistelut, joka sisältää koko tapahtuman Raatteen teineen kaikkineen. Lisäksi Oulusta kotoisin olevana olen kuullut parin veteraaninkin kutsuvan taisteluita Suomussalmen taisteluiksi. Tätä voisi käyttää ihan hyvin wikipediassa. Nykyäänhän hakiessa tietoa Raatteen tiestä pelkkänä tienä ohjautuu taistelusivulle, mikä on tavallaan väärin vaikka se on juuri siksi kuuluisa. Ehdotukseni on seuraava: Raatteen tie-artikkeli vain ko. tietä koskevaksi, jossa voidaan normaalin tieartikkelin lisäksi mainita Raatteen tien taistelusta linkkeineen. Taas sivuilta Raatteen tien taistelu ja Suomussalmen taistelu ohjautuisi artikkeliin Suomussalmen taistelut. --ukas 10. elokuuta 2007 kello 21.15 (UTC)
Nämä ovat kyllä kaksi erillistä taistelusarjaa. Ne on syytä pitää toisistaan erillään, vaikka ne ajallisesti ja paikallisesti ovatkin lähellä toisiaan. Tärkeää on, ettei niitä sekoiteta toisiinsa ja että niistä on toisiinsa helppo linkki. t. --Höyhens 10. elokuuta 2007 kello 21.43 (UTC)
P.S. Raatteen tien taistelu ei ole kyllä mikään tieartikkeli vaan sota-artikkeli. --Höyhens 10. elokuuta 2007 kello 21.46 (UTC)
Aivan, mutta jos kirjoitat hakuun Raatteen tie löydätkö tietoa tiestä? Et, vaan lennät heti Raatteen tien taisteluun. P.S. Kyllä minullekin erilläänpito sopii. Syitä sille on yhtä paljon kuin yhdistämisellekin. --ukas 11. elokuuta 2007 kello 11.06 (UTC)
P.P.S. Hjalmar Siilasvuo itse tosin päätyi yhdistämisratkaisuun kirjassaan Suomussalmen taistelut. Mutta ehkäpä täällä tiedetään paremmin.--ukas 11. elokuuta 2007 kello 11.33 (UTC)
Ei kai me Siilasvuota paremmin tiedetä, mutta me kirjoitetaan historiasta, Siilasvuo oli tekemässä sitä. Tässä on onneksi kunnon linkitys päittäin mallineessa. --Höyhens 13. elokuuta 2007 kello 21.43 (UTC)
Artikkelit olisi viisinta yhdistää jo selvyyden vuoksi. Nykyäänhän tietoa tapahtumista löytyy 3 eri artikkelista (Hjalmar Siilasvuo kolmantena) ja aika häröpallomaisessa muodossa. Ja raatteen tie artikkelista uudelleenohjaus ko. yhdistelmään. --Wanhaj 11. joulukuuta 2007 kello 19.27 (UTC)
Vaikka olen sitä mieltä, että jonkinlainen yleisartikkeli kaikista sotatoimista Suomussalmen alueella pitäisi tehdä ja sitten erikseen nämä yksittäiset taistelut, niin mainitten tässä nyt kuitenkin nuo tappiot jos joku ne haluaa lisätä lähteineen. Iteltä ei löydy skiltsejä tehä kovin nättiä jälkeä nii antaa mennä joka osaa. Nämä siis 163. divisioonan arvioidut tappiot, päivitetympääkin tietoa voi löytyä varmasti jos jaksaa hakea, tuli vain eteen asiaa tutkiessa.
"Henkilöstötappioista arviot vaihtelevat 25 %:sta 30 :iin. Tämä merkitsisi 5800-6900 miestä kaatuneina ja haavoittuneina. - - Vankeja suomalaiset ottivat kaikkiaan kolmesataa." Kirjasta Talvisodan historia 3 - Sotatoimet Laatokan ja Jäämeren välillä. Toimittanut sotatieteen Laitoksen sotahistorian toimisto. WSOY. Porvoo 1978. Sivu 281. Sieltä löytyy myös eriteltynä Suomussalmen ja Raatteen tien taisteluissa saadut sotasaaliit.

Kansa taisteli, Valitut Palat kertovat[muokkaa wikitekstiä]

Saattaa joitakin epäilyttää Valittujen Palojen julkaisema kirja lähteenä, mutta toimituskunta on todellista All Stars-porukkaa johtajasta kenraaliluutnantti Jorma Järventauksesta lähtien. Ye-eversti evp. Anssi Vuorenmaa, joka on kirjoittanut artikkelin Suomussalmen taisteluista on tunnettu sotahistorioitsija. Googlettakaa jos ette usko. --ukas 10. elokuuta 2007 kello 21.39 (UTC)

Taulukko bugaa?[muokkaa wikitekstiä]

Minulla tuo Suomen lippu taulukossa näkyy yli ruudun korkuisena ja monen ruudun levyisenä.