Keskustelu:Suomen maakunnat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tällä hetkellä vanhat maakunnat (10 kpl, "provinssit") ja uudet maakunnat (20 kpl) menevät iloisesti sekaisin... ehdotuksia miten erotella ne järkevästi? Jpatokal 07:26 helmi 18, 2004 (UTC)

Kellään ei ollut ideoita, joten nyt ne on sitten listattu erikseen mutta samalla sivulla. Jpatokal 12:14 maalis 1, 2004 (UTC)
Vuoden 1634 läänit eivät ole provinsseja eivätkä maakuntia. Sana provinssi sopii mainiosti maahan, mikä on keisarikunta tai imperiumi, mutta ei oikeastaan kansallisvaltioihin, joilla ei ole oikestaan alikuninkaita tai mahtimaaherroja. http://www.etymonline.com/index.php?term=province . Ehdottaisin, että epäselvissä hallinnollisissa nimitystarpauksissa, katsotaan aina hieman etymologiaa .

Englanninkielisistä nimistä[muokkaa wikitekstiä]

Joku lisäili tänne maakunnat englanniksikin, mielestäni ne kuuluvat tänne suomen lisäksi ainoastaan ruotsiksi, koska muut eivät ole virallisia nimiä. Jos ne lisätään englanniksi, olisi ne periaatteessa lisättävä myös kaikilla muilla kielillä. -- Jpta 08:02 huhti 5, 2004 (UTC)

Maakuntien nimet[muokkaa wikitekstiä]

Sovitaanko, että maakunnat ovat wikissä yksinkertaisesti nimellä "X", eikä "X:n maakunta"? Pidemmästä versiosta sitten linkki lyhyeen. Jpatokal 02:14 huhti 28, 2004 (UTC)

Ehkä maakunnat ja historialliset maakunnat voisi erotella tällä tavalla. Esim. Varsinais-Suomi voisi kertoa historiallisesta maakunnasta ja Varsinais-Suomen maakunta tästä nykyisestä, tai toisinpäin. -- Jniemenmaa 09:12 huhti 28, 2004 (UTC)
Ei sovita. Pohjalaisena en voi hyväksyä sitä, että linkki "Pohjanmaa" veisi Pohjanmaan maakunnan, eli entisen Vaasan rannikkoseudun, sivulle. Pohjanmaa tarkoittaa edelleen puhekielessä koko entistä Pohjanmaan historiallista maakuntaa. Se, että esimerkiksi Googlessa hakusanalla "Pohjanmaa" selkeästi suurin osa linkeistä viittaa Pohjanmaan maakuntaan johtuu vain ja ainoastaan siitä, että suurin osa netissä olevasta aineistosta on vuoden 1998 jälkeen ilmestynyttä. Jniemenmaan ehdotus on selkeästi järkevämpi, ja sitä kannatan. --Elo 30. heinäkuuta 2005 kello 09:23:31 (UTC)
Hyvä ehdotus. Tuli mieleen, jos historiallisen maakunnan artikkelin eteen laittaa selityksen etsiä nykymaakunnasta kertovaa artikkelia linkin takaa, riittääkö se ohjaamaan harhautuneet ihmiset jotka hakukone luultavasti historiallisen maakunnan artikkeliin ohjaa? --Rdnk 5. elokuuta 2005 kello 23:11:58 (UTC)

Väestöennuste[muokkaa wikitekstiä]

Mihinhän tuo väestöennuste perustuu kun tilastokeskuksen sivuilla on ihan eri numerot (no vuosi 2003 on sama mutta 2030 ei enää täsmää)? Tekeekö joku muukin noita väestoennusteita? Tilastokeskus--estormiz 28. heinäkuuta 2005 kello 20:26:48 (UTC)

Väestöennusteita tarkistellaan muutaman vuoden välein. Suomessa on useampia vuoden 2030 ennusteita riippuen ennustamisvuodesta. Auru Aro 11. toukokuuta 2006 kello 22.41 (UTC)
Nämä ennustukset 25 vuoden päähän on lähinnä viihdettä "tarkistellaan muutaman vuoden välein".--IA 2. elokuuta 2006 kello 14.37 (UTC)

Maakuntaliitot ja Maakuntien liitot[muokkaa wikitekstiä]

Olen ymmärtänyt että käsitteillä Maakuntaliitto ja Maakunnan liitto olisi vanhastaan eri merkitys. Jos olen väärässä niin saa täsmentää.

Linkitetyllä reg.fi -sivullakin nimittäin puhutaan Maakuntien liitoista (yksikössä Maakunnan liitto) eikä maakuntaliitoista. Samoin viitatussa lakitekstissä käytetään käsitettä Maakunnan liitto. Ja maakuntien liitoistakin ainoastaan Pohjois-Karjalan maakuntaliitto käyttää itsestään tätä nimitystä.

Nykyiset maakuntien liitothan nimittäin perustuvat aiempiin seutukaavaliittoihin ja tällöin olivat niistä erikseen olemassa vanhat Maakuntaliitot siinä merkityksessä kuin niihin viitataan esim. artikkelin Suomen maakunnat alkupuolella. En aivan varmasti nyt osaa sanoa mitä entisille maakuntaliitoille tapahtui maakuntien liittoja perustettaessa, mahdollisesti ne yhdistyivät seutukaavaliittojen kanssa maakuntien liitoiksi tai ehkä osittain lakkasivat. Tätä olisi hyvä täsmentää jos joku oisaa sanoa tarkemmin.

Toisaalta kuitenkin käsite maakuntaliitto merkityksessä maakunnan liitto näkyy esiintyvän ainakin Pohois-Karjalan maakuntaliiton (mutta ei nähdäkseni m uiden maakuntien liittojen) nimessä, joten voi olla että tämä kysymys ei ehkä sittenkään ole näin yksiselitteinen.

Jos jollakulla on parempaa tietoa, niin saa täsmentää.

Nykyiset maakuntaliitot eivät ainakaan kaikilta osin perustu seutukaavaliittoihin, sillä esimerkiksi ainakin Keski-Suomen liitto l. maakuntaliitto on vanhempi kuin seutukaavaliitto [1]. Vanhoista merkityksistä en osaa varmasti sanoa, mutta nykymerkityksessä "maakunnan liitto" ja "maakuntaliitto" merkitsevät kuitenkin samaa. --Elo 14. elokuuta 2008 kello 20.17 (EEST)[vastaa]
Oikeastaan ilmaisuni oli epätarkka. Olisi pitänyt sanoa, että nykyiset maakuntien liitot muodostuivat seutukaavaliitot ja maakuntaliitot yhdistämällä, niin kuin on luettavista tuolta Keski- Suomen liitonkin sivuilta. Näistä seutukaavaliitoilla oli epäilemättä suurempi tekninen rooli, kun taas maakuntaliitot kantoivat pidempää historiaa ja perinteitä, minkä takia ne ovat tässä myös tärkeitä. Ja voi tosiaan olla, että kun tuosta yhdistymisestä on nyt aikaa kulunut, niin nimitys maakuntaliitto on ehkä pikku hiljaa siirtymässä maakunnan liiton synonyymiksi.
Joku näkyi nyt sitten palauttaneen muutokseni maakuntaliitto --> maakunnan liitto takaisin, mutta vain osittain, niin että nyt on molempia ilmaisuja sekaisin. Tämä kai pitäisi korjata suuntaan tai toiseen yhtenäiseksi, tai ehkä mieluummin lisätä tekstiin jokin maininta siitä, että kumpiakin nimityksiä näkyy käytettävän ja että nimitystä Maakuntaliitto tässä nykyisessä merkityksessään ei pidä sekoittaa nimitykseen Maakuntaliitto vanhassa merkityksessään, koska kyseessä ovat kaksi eri instituutiota. Teen sen kunhan ehdin.--84.250.3.155 22. elokuuta 2008 kello 19.35 (EEST)[vastaa]

Lappi, historiallinen maakunta?[muokkaa wikitekstiä]

Milloin Lapista tuli tai on tullut Suomen historiallinen maakunta? Kenen toimisesta tai tähdosta siitä moinen tuli? --Anna v. F. 5. helmikuuta 2010 kello 18.22 (EET)[vastaa]

Jos vielä kiinnostaa, tarpeellinen tieto löytyy todennäköisesti sivulta Lapin historiallinen maakunta. 85.217.21.105 19. elokuuta 2011 kello 06.51 (EEST)[vastaa]
Ja myös Keskustelu:Lapin historiallinen maakunta sisältää jotakin. Oma näkemykseni (perustuuen artikkelissa Suomen historialliset maakunnat viitattuihin lähteisiin) on että Suomen historialliset maakunnat ovat sosiaalinen konstruktio ja niiden kaanon luotiin joskus 1800-luvulla perustuen epämääräisiin ja sekalaisiin lähteisiin. Vasta 1900-luvulla jotkut historiantutkijat, kuten em. artikkelissa viitatut Eino Jutikkala ja Kauko Pirinen, rupesivat ihmettelemään tätä, ja keksivät ratkaisuksi (mm. heraldisiin tarpeisiin), että historiallisen maakuntajaon on perustuttava linnalääneihin. Vaihtoehtoisena luokitteluna - joka ehkä kenties paremminkin vastaa maakuntia ennen linnaläänejä - ovat kuitenkin myös esim. sinettimaakunnat (joihin Lappi ei kuulu, mutta esim. Uusimaa ja Satakunta kuuluvat) tai kansanomaisissa luokitteluissa, kuten esim. nimistössä, esiintyvät maakuntien nimet (joihin esim. Lappi kuuluu, mutta Uuusimaa ja Satakunta eivät). Näihin on viitannut samassa artikkelissa annetuissa lähteissä Kustaa Vilkuna. Eli pitää siis kysyä, minkä määritelmän mukaan jokin maakunta (esim. Lappi) joko on tai ei ole historiallinen maakunta. Paitsi itse maakuntia sama koskee myös maakuntien rajoja (joita myös Eino Jutikkala on annetuissa lähteissä pohtinut). --Urjanhai 19. elokuuta 2011 kello 14.51 (EEST)[vastaa]

Järjestäminen taulukossa[muokkaa wikitekstiä]

Asukaslukusarakkeiden järjestäminen taulukossa ei toimi. Uusimaa jää kummassakin sarakkeessa viimeiseksi (tai ensimmäiseksi, mutta silloin muut ovat väärässä järjestyksessä).
Ja asukastiheys-sarakkeessa Etelä-Savolta, Kainuulta ja Pohjanmaalta puuttuu yksi desimaali. Muissa kun on näköjään kolme merkitsevää numeroa, mutta näissä vain kaksi. 85.217.21.105 19. elokuuta 2011 kello 06.58 (EEST)[vastaa]

Syynä on se, että luvut on merkitty taulukkoon käyttäen & n b s p ; -merkintää, jolloin sortable-toiminnon suorittama lajittelu ei toimi. Lajittelu toimii, jos luvut joko merkitään taulukkoon ilman pakotettua välilyöntiä tai käytetään mallinetta Malline:nts. Varsinkin tuo malline nts on hyvin vähän tunnettu ja satuin huomaamaan sen vain sattumalta (esimerkiksi se pitäisi lisätä myös artikkeliin Luettelo Suomen vesistöistä, mutta en ole vielä ehtinyt). Eli koetapa käyttää tuota mallinetta nts.--Urjanhai 19. elokuuta 2011 kello 14.20 (EEST)[vastaa]

maakuntien liput?[muokkaa wikitekstiä]

Tuolla lukee: "Maakunnilla on erilaisia tunnuksia kuten vaakunoita (joillain maakunnilla myös lippuja)"
En tiedä muita kuin Ahvenanmaan, enkä maakunta-artikkeleistakaan yhtäkkiä löytänyt mitään. Eli pitäisikö tuo korjata, vai onko tosiaan jollain muullakin maakunnalla lippu? 85.217.14.230 30. toukokuuta 2013 kello 14.06 (EEST)[vastaa]

Keski-Suomella näköjään on: http://www.keskisuomi.fi/keski-suomi/keski-suomen_maakuntatunnukset
Ja myös Pohjois-Karjalalla: http://www.pohjois-karjala.fi/Resource.phx/maakuntaliitto/maakunta/maakuntatunnukset.htx 82.141.64.214 4. kesäkuuta 2013 kello 16.10 (EEST)[vastaa]

Väestötaulukko[muokkaa wikitekstiä]

Voisiko tuossa taulukossa olla myös sarake, jossa olisi maakunnan väestön prosenttiosuus koko väestöstä? Väestötiheydestä on kaikenlaisia karttoja ja väestön jakaumutuminen noudattaa sitä varmasti melko pitkälle, mutta vaikea on löytää sellaista, että miten väestö on absoluuttisesti jakautunut Suomessa. Joidenkin lähteiden mukaan puolet Suomen väestöstä on rannikolla ja Etelä-Suomessa. Tällaista asiaa on vaikea hahmottaa väestötiheyttä pohtimalla. Maakuntien tarkkuudella ilmoitettuna väestöosuudet olisi suht helposti hahmotettavissa.--Custoo (keskustelu) 23. huhtikuuta 2017 kello 13.23 (EEST)[vastaa]

Suomen maantieteellisen seuran sivuilla on juttua ja kartta väestön jakautumisesta vuoden 1995 tilanteen mukaan. --Raksa123 (keskustelu) 9. lokakuuta 2017 kello 14.32 (EEST)[vastaa]

Maakuntajaon muutokset[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa Suomen seutukunnat on lueteltu tarkkaan seutukuntajaon muutokset. Tässä artikkelissa kannattaisi luetella, mitkä kunnat ovat vaihtaneet maakuntaa sen jälkeen kun nykymaakuntajako 1990-luvun alussa luotiin. --Raksa123 (keskustelu) 9. lokakuuta 2017 kello 14.33 (EEST)[vastaa]

Mielestäni vieläkin tärkempää on päivittää nykymaakuntien kartat. Tämän Wikipedia-artikkelin ja muutaman yksittäisen maakunnan Wikipedia-artikkelin maakuntakartat ovat pääseet vanhenemaan, kun eräitä kuntia on siirretty maakunnasta toiseen. Eräiden maakuntien rajat ovat muuttuneet myös kuntaliitosten seurauksena. Seuraava sopiva ajankohta päivittää maakuntakartat on vuonna 2019, koska Heinävesi siirretään Etelä-Savosta Pohjois-Karjalan maakuntaan 1.1.2019. Uusissa kartoissa voidaan korjata maakuntaraja mm. Vaalan kohdalla (Vaala siirrettiin Kainuusta Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan 1.1.2016). Uusia vielä vuonna 2019 ajan tasalla olevia maakuntakarttoja lienee jo työn alla - mistäköhän niitä voisi kopioida? - Eppukoo (keskustelu) 6. heinäkuuta 2018 kello 20.48 (EEST)[vastaa]
Olemassa olevia karttojahan pystyy muokkaamaan se, jolla on työkalut muokata ao. tiedostomuotoa. Jos joku vain on tilaisuudessa, niin muutokset tähän hetkeen asti voisi hyvin päivittää kaikkiin karttoihin ja tulevat muutokset sitä mukaa kun niitä tapahtuu.
Ja kun muutoksia maakuntajaon luomisen jälkeen on ollut siellä ja täällä, niin niistäkin olisi ihan mukava olla oma karttansa. Sitäkin voisi päivittää aina sitä mukaa kun muutoksia tapahtuu.--Urjanhai (keskustelu) 6. heinäkuuta 2018 kello 23.04 (EEST)[vastaa]

Satakunnan maakunta -artikkelin mukaan 1997 myös Suodenniemi, Vammala ja Äetsä siirtyivät Pirkanmaan maakuntaan.
(Myös vuonna 1993 ennen uudistusta 6 kuntaa vaihtoi Satakunnasta Pirkanmaahan, mutta tässä uudistus otettu rajaksi.) Muut kuntamuutokset taitavat ollakin lueteltuina. 193.210.204.125 7. helmikuuta 2023 kello 16.50 (EET)[vastaa]

maakuntien perustamisvuodet[muokkaa wikitekstiä]

"Taulukko nykymaakunnista" sisältää perustamisvuoden. Mitä nyt vähän kattelin niitä, lähteissä oli maakuntaliiton perustamisvuosi, joka mielestäni ei ole sama asia kuin maakunnan perustamisvuosi. Ainakin 1970-luvun lopulla julkaistun Kodin Suuren Tietosanakirjan mukaan kaikki paitsi Pohjanmaan nykymaakunta olivat olemassa jo silloin. 109.240.136.45 2. maaliskuuta 2019 kello 00.02 (EET)[vastaa]

Kodin suuren tietosanakirjan (osa 8, 1977) mukaan nykymaakunnat olivat: 1 Ahvenanmaa 2 Varsinais-Suomi 3 Uusimaa 4 Satakunta 5 Pirkanmaa 6 Häme (Etelä-Häme) 7 Keski-Suomi 8 Pohjois-Savo 9 Etelä-Savo 10 Kymenlaakso 11 Etelä-Karjala 12 Pohjois-Karjala 13 Etelä-Pohjanmaa 14 Keski-Pohjanmaa 15 Pohjois-Pohjanmaa 16 Kainuu 17 Peräpohjola 18 Lappi.
Eli nykyinen Pohjanmaa kuului Etelä-Pohjanmaahan, Kanta-Häme ja Päijät-Häme olivat Häme (Etelä-Häme) ja Peräpohjola oli omana maakuntanaan.
Kirjan tekstissä lukee: "Nykyiset maakunnat eli ns. nykymaakunnat", eli kai tuon maakuntaluokittelun voisi laittaa artikkeliinkin. 109.240.136.45 2. maaliskuuta 2019 kello 05.10 (EET)[vastaa]

Ongelma tuon tiedon suhteen on, että se on vanhentunutta: Vuoden 1977 jälkeen tilanne on muuttunut. Nykymaakunnat nyt ovat ne maakunnat, jotka nykyään ovat maakuntia. Aivan sanmoinhan luettelo Suomen kunnista on muuttunut vuodesta 1977 ja läänejä ei nykyään ole enää ollenkaan.--Urjanhai (keskustelu) 2. maaliskuuta 2019 kello 12.05 (EET)[vastaa]

Peräpohjola-artikkelissa lähteenä käytetyssä Uudessa Pikkujättiläisessä lukee: "Pohjois-Pohjanmaan rajat vakiintuivat Kainuun erottauduttua omaksi maakunnakseen ja Peräpohjolan, historiallisen Pohjanmaan pohjoisimman osan, liityttyä Lappiin." Tuo liittyminen on nähtävästi tapahtunut kirjojen ilmestymisen välisenä aikana eli 1977 ja 1989 välillä. 109.240.136.45 2. maaliskuuta 2019 kello 05.42 (EET)[vastaa]

Tässäkin todennäköisesti on kysymyksessä vähittäinen kehitys, jossa välttämättä ei ehkä ole mahdollista osoittaa tiettyä vuotta. Seutukaavaliitoilla on perustamisvuotensa, mutta niidenkin rajat ovat voineet muuttua eri aikoina. Kuntien maakuntaliittoihin kuuluminenkin on voinut vaihtua eri aikaisesti ja joskus samakin kunta on voinut kuulua eri maakuntaliitoihin jopa yhtä aikaa tai joku kunta jonain ajankohtana ei mihinkään. Jos tällainen vähittäinen prosessi pyritään pelkisträmään yhteen vuosilukuun, voidaan heti kysyä, onko kyseessä uusi tutkimus.--Urjanhai (keskustelu) 2. maaliskuuta 2019 kello 12.16 (EET)[vastaa]

Mielestäni nuo perustamisvuodet ovat ainakin vaarassa olla omaa tutkimusta ja ilmeisesti myös ovat sitä. Nykymaakunnat ovat vakiintuneet vähittäisen historiallisen prosessin tuloksena (tälle faktalle on lähteitä kirjallisuudessa). Kun näin on, niin joskus ammoin tapahtunutta maakuntaliiton perustamista on vaikea määritellä koko maakunnan perustamisvuodeksi ilman uutta tutkimusta. Pikemminkin kaikkien nykymaakuntien objektiivisena perustamisvuotena voi pitää sitää ajankohtaa, jolloin kaikki maakunnat saivat nykyisen roolinsa silloin kun aiemmat maakuntaliitot ja seutukaavaliitot yhdistettiin maakuntien liitoiksi. Ja jos nykyinen maakuntauudistus toteutuisi, niin sen toteutumisajankohta, joka nyt on vielä tapahtumatonta tulevaisuutta.--Urjanhai (keskustelu) 2. maaliskuuta 2019 kello 12.02 (EET)[vastaa]

"Ongelma tuon tiedon suhteen on, että se on vanhentunutta: Vuoden 1977 jälkeen tilanne on muuttunut. "
Eihän se ole mikään ongelma: sehän vain tarkoittaa että 'nykymaakunnat' ovat olleet olemassa jo ainakin 1970-luvulla, ja suurin osa vieläpä samoja. Kuntamuutokset on sitten erikseen, mutta kyllä kai esimerkiksi Uusimaata on pidetty aina "samana" Uusimaana vaikka jonkin aikaa Itä-Uusimaa oli oma maakuntansa? Itä-Uudenmaan osalta tietysti on tiedossa alku- ja lakkautusvuodet paremmin, kuin näiltä vanhoilta. Myös Pohjanmaan aloitusvuosi on kai hyvin tiedossa. Kuten jo yllä mainitsin, Uusi Pikkujättiläinen väittää Peräpohjolan liittyneen Lappiin, mutta sitä ei kai (enää) mistään löydä että milloin se tapahtui? Itä-Uusimaata ja Pohjanmaata lukuunottamatta maakunnat ovat kai vakiintuneet vähitellen kuten mainitsitkin. 109.240.136.45 2. maaliskuuta 2019 kello 16.51 (EET)[vastaa]
Totta. Itse asiassa ne ovat eläneet koko ajan (niin kuin nähdään Itä-Uuusimaasta) eivätkä ole täysin vakiintuneita muutenkaan. Ja tosiaan ovat muodostuneet pitkän ajan kuluessa. Kirjoitin kommenttini yllä vähän hätäisesti kun selasin wikipediaa tehdessäni samalla muuta. Tämä on mielenkiintoinen aihe, josta on jonkin verran erittäin kiinnostavaa tutkimuskirjallisuiutta.--Urjanhai (keskustelu) 2. maaliskuuta 2019 kello 20.30 (EET)[vastaa]
Tarkka alkamisajankohta vain voi olla useissa tapauksissa vaikea määrittää, mutta itse muodostumisprosessia voidaan lähteiden perusteella kuvata varmasti joka maakunnan kohdalla hyvin. Esim. Pirkanmaan synnystä on kirjoittanut Viljo Rasila ja Anssi Paasin väitöskirjan 1986 yksi osatutkimus oli nimeltään "Neljä maakuntaa". Siinä olivat tarkastelussa Uuusimaa, Etelä-Pohjanmaa, Pohjois-Karjala ja Lappi. Paasi erottaa alueen muodostumisessa neljä vaihetta: Alueellinen hahmottuminen, Symbolinen hahmottuminen (tärkeimpänä nimi, muita esim.- vaakuna ym.), instituutioiden muodostuminen (esim. maakuntaliitto, mutta myös monia muita) ja roolin vakiintuminen aluejärjestelmässä. --Urjanhai (keskustelu) 2. maaliskuuta 2019 kello 20.37 (EET)[vastaa]