Keskustelu:Sukellusvene

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

TIetoa sukellusveneiden historiasta ja sukellusveneestä http://www.maritime.org/fleetsub/chap1.htm

"Moderneissa diesel-veneissä on nykyään wankelmoottorit--"

En väitä olevani sukellusveneammattilainen, mutta mistä tämä tieto on peräisin? En ole koskaan kuullutkaan wankelilla varustetusta sukellusveneestä.

http://www.subvetpaul.com/Engines.htm
http://www.machinedesign.com/BDE/mechanical/bdemech5/bdemech5_1.html

- Vaikea sanoa.

"--jotka mahdollistavat ilmanoton dieseleille suoraan vedestä ja niitä voidaan käyttää myös pinnan alla."

Onko tämä herja? Mistähän lähtien vedestä on saatu ilmaa wankelmoottorilla, joka muuten itsekin tarvitsee ilmaa.

- POLTTOmoottori ei tarvitse ilmaa, vaan happea. Polttaminen on aineen

 liittämistä happeen. 
 http://fi.wikipedia.org/wiki/Ilma
Totta

- Vesi koostuu hapesta ja vedystä.

Totta

Yleensä dieselveneissä on snorkkelit, mutta dieselmoottori on sen verran meluisa laite, että sitä ei voi käyttää jos haluaa pysyä piilossa.

- Käytetäänkö nykyään Diesel-veneitä?

Kyllä.

Kockums on valjastanut polttoöljyn ja nestemäisen hapen käyttämään Stirling-moottoria, ja Howaldtswerke-Deutsche Werft on käyttänyt Siemensin ja Westinghousen polttokennoa.

"--paineilmalla säädetään trimmitankkeja niin että alus asettuu veden alla tasapainoon eikä uppoa syvyyksiin."

Olisi ehkä syytä täsmentää, että tasapaino saavutetaan syvyysperäsimilla, koska ei sitä veden määrää voi säätää niin tarkasti, että vene olisi täsmälleen tasapainossa.

- Onko niin, että syvyystaso asetetaan trimmitankeilla ja suuntavakaus peräsimillä?

Syvyyttä säädetään tankeilla ja syvyysperäsimillä, ainakin jos englanninkieliseen artikkeliin on uskominen. Paineilmaa ei kannata käyttää trimmaamiseen (viippaamiseen), koska kyse on pienien vesimäärien jatkuvasta liikuttelusta ja paineilma on kallista.

Lisäksi vene on epästabiili: syvyyden kasvu pienentää veneen tilavuutta kasvaneen hydrostaattisen paineen kautta jolloin noste pienenee.

- Jos ilmapallon upottaa syvemmälle veteen niin pieneneekö noste siitä siksi, että ilmapallo syrjäyttää vähemmän vettä kuin jos se olisi pienemmässä hydrostraattisessa paineessa? Jos nostetta on niin se suurenee hydrostaattisen paineen aletessa pinnalle tullessa, koska tällöin kappale pullistuu ja syrjäyttää yhä enemmän vettä. Sukellusvene taitaa olla kuitenkin jäykempi kuin ilmapallo, joten rekyyli ei liene merkittävää luokkaa.

Noste on suoraan verrannollinen kappaleen tilavuuteen, fluidin tiheyteen ja putoamiskiihtyvyyteen. Jos tilavuus pienenee, noste pienenee. Totta, sukellusvene on paljon jäykempi kuin ilmapallo, mutta englanninkielisen artikkelin mukaan nosteen muutos on merkittävä.

Vastaavasti syvyyden pieneneminen kasvattaa nostetta. Venettä on yleensä siis ohjattava syvyysperäsimillä.

- Ja millä sukellusvenettä ohjataan muilla kuin peräsimillä? Miten olet ajatellut tähtäämistä jos sukellusvenettä ohjattaisiin muilla kuin potkureilla ja peräsimillä?

Tähtäämistä? Siis veneen tähtäämistä esim. johonkin aukkoonko? Potkureilla ja peräsimillä tietysti, mutta mitä tarkemmin vene on tasapainossa, sitä vähemmän ohjailutehoa tarvitaan.
Sana on vapaa, korjaa ihmeessä artikkeli parempaan uskoon, tiedät selvästi aiheesta enemmän kuin artikkelin alkuperäinen kirjoittaja.JP 2. joulukuuta 2004 kello 15:28 (UTC)

- Tässä jää mietityttämään keskustelu Wankelista ja toisaalta siitä, että voitaisiin käyttää esimerkiksi vetyä polttoaineena vedestä erotettuna. Wankel on keksitty verrattain myöhään, joten siitä pitäisi olla lähteitä sukellusvenekäytössä helposti saatavilla. Toisaalta teoria siitä, että hydrosstaattisella paineella olisi suuri merkitys, on mielenkiintoinen.

Wankelmoottoria ei liene sukellusveneissä käytetty. Tavalliset mäntämoottorit ovat helpompia, ja lisäksi wankelmoottori ei taida toimia dieselinä puristussuhdeongelmien vuoksi. Hydrostaattisella paineella on suuri merkitys, koska sukellusvene on ohut kuori ja koska kuorma on puristusta. Kuori lommahtaa puristuksessa helposti paljon ennen kuin myötöraja tulee vastaan. Sukellusveneen runko joustaa jopa siinä määrin, että tarinoiden mukaan esim. ovet voivat juuttua kiinni sukelluksissa.

Mistä Typhoonin tiedot on saatu?

- Niitä on varmaan tarjolla - luonnonsuojelijoillekin

 http://www.bellona.no/imaker?sub=1&id=10121
 http://www.nti.org/db/nisprofs/russia/naval/subtable.htm
 http://spb.org.ru/bellona/ehome/russia/nfl/nfl2-1.htm
 http://npc.sarov.ru/english/digest/42001/appendix5.html

Onpas tullut aikanaan kirjoitettua roskaa :P Eikös Wikin idea nimenomaan ole, että virheet korjaa ken huomaa? Mp 8. heinäkuuta 2005 kello 14:23:04 (UTC)

- Olisiko paras, että kirjoittaja itse korjaisi tai pyrkisi korjaamaan? Näin vältyttäisiin suuremmilta periaatekeskusteluilta?

Johdantokappaleessa sotketaan kyllä fysikaalisia käsitteitä aika lahjakkaasti. Painovoimalla tarkoitetaan fysiikassa kahden kappaleen välistä voimaa, joka voidaan laskea kaavalla G = k * m1 * m2/R2 Tässä kaavassa G on voima, k on verrannollisuuskerroin, m1 on kappaleen 1 massa, m2 on kappaleen 2 massa ja R on kappaleiden keskipisteiden välinen etäisyys. Viitsiikö joku korjata tuon johdantokappaleen (arkhimedeen lain osalta) järkevän kuuloiseksi. Krgeqewrjsif 15. heinäkuuta 2007 kello 09.32 (UTC)

Rauma-Repola Oceanics ja Mir-sukellusveneet[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä:Nkkan väitteistä huolimatta yksittäisen suomalaisen yrityksen sukellusvenekauppojen merkitys laitteen historiaa esiteltäessä on täysin marginaalinen, eikä kuulu tähän artikkeliin. Aihetta käsitellään jo artikkelissa Rauma-Repola Oceanics, minne se kuuluukin. Ole ystävällinen äläkä lisää sitä enää tähän artikkeliin.--Joonasl (kerro) 12. elokuuta 2007 kello 13.56 (UTC)