Keskustelu:Siviili

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Poliisi on siviili, koska vihollisen valtaamalle alueelle jäävä poliisi jatkaa työtänsä eikä joudu sotavangiksi, vaikka kantaakin virka-asetta Kommentin jätti 91.153.191.147 (keskustelu – muokkaukset)

Siviilipalvelusmies voi toimia Suomessa poliisin "palveluksessa", esim seulomassa automaattisen nopeusvalvonnan kuvamateriaalia. Kommentin jätti 91.153.191.147 (keskustelu – muokkaukset)

Poliisi on siviili siinä mielessä, ettei hän ole sotilasrangaistussäännösten alainen. Poliisivoimien tarkka kansainvälisoikeudellinen asema on kuitenkin varsin häilyvä ja riippuu tilanteesta. Poliisi voi kyllä sotatilanteessa joutua osallistumaan taisteluihin, jolloin hän täyttää laillisen taistelijan tunnusmerkit. Miehitetylle alueelle jäänyt poliisi, joka ei ole osallistunut taisteluihin, on erittäin mielenkiintoinen tapaus. Periaatteessa hän on velvollinen jatkamaan työtään miehittäjävallan alaisuudessa, vaikkakin hänellä on neljännen Geneven sopimuksen 54 artiklan nojalla oikeus kieltäytyä tästä omantunnonsyistä. Käytännössä miehittäjävalta käyttänee neljännen Geneven sopimuksen 41 artiklan antamaa oikeutta eristää eli internoida poliisi "miehittäjävallan turvallisuutta vaarantavana suojeltuna henkilönä" tai 54 artiklan mukaista oikeutta erottaa poliisi työstään. Sotavankeudesta internoidun asema ei eroa käytännössä mitenkään. --M. Porcius Cato 4. marraskuuta 2008 kello 17.18 (EET)[vastaa]