Keskustelu:Septimius Severus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli on suositeltu artikkeli.
Artikkelin suositellut artikkelit -äänestys on arkistoitu.

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Tämä heppu on ollut viimeaikainen projektini. Mitä lisättävää ja korjattavaa tässä vielä olisi? Siis kielenhuollon lisäksi. :) -- Jniemenmaa 19. maaliskuuta 2007 kello 11.53 (UTC)

Ainakin kyseisen henkilön vaimo mainitaan (pikaisella vilkaisulla kun katsoin) ainoastaan yhdessä kuvatekstissä. Mielestäni artikkelissa pitäisi olla erikseen kappale hänen lapsuudenperheestään ja kappale hänen myöhemmästä perheestään, jossa myös vaimo ja lapset mainittaisiin. --Green Bonsai 19. maaliskuuta 2007 kello 18.00 (UTC)
Julia Domna mainitaan kyllä itse tekstissäkin, mutta hänestä voisi kyllä kirjoittaa vähän enemmän. -- Jniemenmaa 19. maaliskuuta 2007 kello 18.33 (UTC)

En äijästä juuri mitään tiedä, mutta selaillessani muita wikipedioita tuli mieleen, että kappaletta Severuksen perinnöstä voisi laajentaa. Ranskankielisessä artikkelissa on kappale "Ses réalisations", jossa kerrotaan Severuksen saavutuksista. Enkku-wikissä on myös mainintaa samasta, ja lisäksi juttua miehen suhtautumisesta kristinuskoon. --Hehkuviini 19. maaliskuuta 2007 kello 22.07 (UTC)

Severus yritti saada senaattiin tuen lupaamalla ettei tulisi teloittamaan senaattoreita, lopettamaan pakkolunastukset ja luopumaan ilmiantajista, joita Commoduksen aikana oli käytetty vilkkaasti. Lause on hieman epäselvä; tarkoittaako että "Severus yritti saada senaatin tuen lupaamalla, että hän lopettaisi pakkolunastukset, ei teloittaisi senaattoreita ja luopuisi ilmiantajista, joita Commoduksen aikana oli käytetty vilkkaasti." (En vielä korjannut, kun en ollut varma ymmärsinkö oikein.) Aiheesta tietämättömälle jää epäselväksi, minkä pakkolunastukset (omaisuuden? maiden?), en tiedä onko se oleellista kertoa. --Hehkuviini 20. maaliskuuta 2007 kello 22.01 (UTC)

Yritin selventää tuota kohtaa. Pakkolunastukset kai koskivat senaattorien omaisuutta, täytyy tarkastaa. Laajensin myös Severuksen perintö kappaletta. Yritän etsiä jotain Seveuksen suhtautumisesta kristinuskoon. -- Jniemenmaa 22. maaliskuuta 2007 kello 08.55 (UTC)

Hieno artikkeli. Asia, joka mainitaan artikkelissa, mutta jota ehkä voisi korostaa hieman enemmän, on se muutos, jonka Septimius Severuksen myötä alkoi keisariudessa. Hän oli ensimmäinen sotilaskeisari ja toisaalta edusti myös keisarinvallan siirtymistä yhä kauemmas Roomasta ja hallitsevalta yläluokalta kohti maakuntia ja sotilaita. Toisaalta, vaikka Septimiuksen toiminta vakautti valtakuntaa, se oli myös alkutahteja myöhemmin puhjenneelle 200-luvun kriisille, jolloin koko homma lähti totaalisesti lapasesta. Septimius Severusten tekemien muutosten tarkastelu tätä taustaa vasten ja taloudellisen tilanteen taustoittaminen saattaisivat selkeyttää kokonaiskuvaa lukijalle hieman. Mutta yleisesti ottaen tämä on mielestäni oikein hyvä, varmaankin kannatan suositelluksi. --Hasdrubal 5. huhtikuuta 2007 kello 12.06 (UTC)

Artikkelista puuttuu nyt se analyyttinen osuus joka selittäisi juuri miten Severuksen hallituskausi liittyy 200-luvun kriisiin jne. Minulla ei kuitenkaan juuri nyt olisi intoa alkaa tuosta kirjoittamaan. Ajattelin ehkä pistää tämän ehdolle "hyväksi artikkeliksi(tm)" sitten kun selviää miten sellaisia valitaan. -- Jniemenmaa 16. huhtikuuta 2007 kello 10.30 (UTC)