Keskustelu:Sauvignon Blanc

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli on valittu hyväksi artikkeliksi.
Artikkelin äänestys on arkistoitu.

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Tätä artikkelia on kypsytelty kuin viiniä ikään. Nyt mittaa alkaa olla, kuten myös kattavuuttakin. Myös alkuperäisestä yhteen niteeseen tukeutumisesta on pyritty loitontumaan.

Tuleeko teille mieleen ilmeisiä puutteita tai ehdotuksia miten artikkelia pitäisi kehittää matkalla kohti HA/SS-statusta? Vertailukohtia ei juuri ole tarjolla samasta aihepiiristä. --Ras 29. tammikuuta 2008 kello 00.32 (UTC)

Kattavaa ja perusteellista työtähän tuossa on tehty ja lähteet ovat paikallaan. Jotenki homma on turhan dominoivasti maantieteellisesti luettelomainen, että sitä on vähän puiseva lukea. En tiedä voisiko asiaa jäsentää mielenkiintoisemmin? Esim. pistämällä omaan lukuunsa "legendaarisimmat savignon blanc"-viinit, ja sitten loppua kohti vaikka taulukoimalla tms. koostamalla noita eri maiden tietoja (tämä on vähän lonkalta tämä heitto, etten ole varma, olisiko toimiva juttu). Hyväksihän tuo alkaa olla jo sikäli lähellä, että lähteet löytyvät, kuvia on, ja asia on kattavaa. SS:ksi pitäisi tehdä iso työ punaisten linkkien "maalaamisessa". Historiaosuutta kaipasin kootusti (liittyy tuohon "legendaarisimmat"-asiaankin) - nyt tunnetut episodit blancin viineistä ovat hajallaan eri geografisten osioiden alla, eikä kokonaishistoriasta saa kovin helposti kuvaa. Tässäpä kommenttia aluksi - summaus: kattavampi ja kootumpi historia, "legendaarisimmista" viineistä oma osionsa, tiivistystä maantieteelliseen esitykseen (jos mahdollista), punaiset linkit SS-statukseen tarvii värjätä.Tetopa 29. tammikuuta 2008 kello 00.51 (UTC)
Juu. Tätä ounastelin itsekin, luettelomaisuus paistaa vielä läpi, vaikka kuvat saattaisivat sitä hämätäkin. Otetaan ehdotus uudesta jaosta (viinit, alueet) harkintaan.
Uhratkaapa hetki sille, että mietitte pitääkö viiniaiheisessa artikkelissa olla vielä jotain muuta. Eli puuttuuko tuosta vielä muita näkökulmia? Tästä voi olla kyllä vaikea löytää esim. kulttuurikytköksiä tyyliin Sideways & Pinot Noir. --Ras 29. tammikuuta 2008 kello 01.11 (UTC)
Miten olisi viinin ja ruokien yhdistäminen. Kala- ja äyriäisruoat sekä sushi on mainittu, voisiko olla spesifisempi ? Uunilohi, silakkalaatikko, haukimureke simpukkapasta... Alkkokin erittelee jo erikseen rasvaiset ja rasvattomat kalat. --Tappinen 29. tammikuuta 2008 kello 16.43 (UTC)
Ihan hyvä idea. Varmaan myös olisi helpompi jos food pairing olisi eri kappaleena kuin tuolla sisällä. Helpottaisi lukemista, jos joku löytäisi vielä sellaiset samantyyliset ikonit mitä Alko käyttää ruokaryhmiensä tunnuksina. Jos äkkäät moiset Commonsista tms. niin kerro. --Ras 29. tammikuuta 2008 kello 19.36 (UTC)
Ensimmäinen kappale "Taustaa" on vähän sekava, kun teksti aloitetaan historialla, ja toisessa alaotsikossa puhutaan jo viinin juomisesta nuorena. Voisiko tehdä kappaleen "Historia", jonka alle kirjoittaisi laajemmin rypäleen ja viinin historiasta, ja tuon viinin ikäasian ja kypsymisen voisi sitten sijoittaa johonkin sopivampaan yhteyteen? Artikkelissa on lisäksi kerrottu aika vähän kyseisen viiniköynnöslajikkeen biologiasta, edes lajin latinankielistä nimeä ei mainita. Onko muuten tietoa, mistä nimi "sauvignon" tulee? --Hehkuviini 29. tammikuuta 2008 kello 22.07 (UTC)
Heh heh, sehän lukee ihan heti johdannossa Lajikkeen nimi johtaa ranskan sanaan sauvage, villi, jolla viitataan lajikkeen esiintymiseen alkuperäiskasvina läntisessä Ranskassa.[2]. En tiedä onko tuo vitis viniferan mainitseminen oleellista, kun se on yleisesti viinin latinankielinen nimi. Biologiasta voisi toki kertoa enemmänkin kuin sen, että mistä kahdesta lajikkeesta se on risteytynyt. Pitää katsella mitä lähteet sanovat siitä.
Tausta -kappale on hyvinkin sekava, kiitos huomiosta. --Ras 30. tammikuuta 2008 kello 17.04 (UTC)
Ai kappas, etsin nimen etymologiaa kaikkialta muualta paitsi aloituskappaleesta. Kuten Velma alla sanoi, kasvitieteellistä painotusta kannattaa varmaan lisätä. Käytetäänkö tätä lajiketta muuhun kuin viinin tuotantoon, siis esimerkiksi syödäänkö rypäleitä sellaisenaan tai onko kasvin muille osille käyttöä? --Hehkuviini 30. tammikuuta 2008 kello 22.16 (UTC)
Otan tuon kasvipuolen nyt työn alle. --Ras 2. helmikuuta 2008 kello 15.37 (UTC)
Mielestäni on aika turhaa alkaa käymään läpi useita valtiota erikseen läpi. Parempi olisi jos kirjoitettaisiin vain muutamasta kaikkein oleellisimman tuottajavaltion näkökulmasta. Taikka sitten vaihtoehtoisesti kasvatuksesta Keski-Euroopassa, Etelä-Euroopassa jne. Yksityiskohtainen valtio valtiolta -kerronta pirstaloittaa koko artikkelin. --qWerk 30. tammikuuta 2008 kello 12.04 (UTC)
Selvä --Ras 30. tammikuuta 2008 kello 17.04 (UTC)

Lisäsin taksonomialaatikon, joka on tosin melko kyseenalainen koska kyseessä ei ole oma laji vaan yksi vitis viniferan lajikkeista. Tuoko se teistä tuollaisenaan lisäarvoa? Vrt. esim. En.wikin grape variety -infobox. --Ras 30. tammikuuta 2008 kello 17.41 (UTC)

No totta kai taksoboksi pitää olla myös lajikkeista kirjoitettaessa. Mä myös pidin valtioittain eriteltyä kasvupaikkatietoutta turhana. Asiasta voi kertoa yleisestikin. Myös painotukset on aika metsässä: vaikka kyse on kasvista, kaikki kasvitieteelliset jutut loistaa poissaolollaan ja on vaan keskitytty hyötykäyttöön. Eli siis sitä peruskuvailua kaivataan: lehdet, kiipeämistapa (ei tähän hätään tuu mieleen niitten juttujen nimeä varsinkaan suomeksi) ja muut eroavaisuudet muihin lajikkeisiin. Eroaako se muista vaan väriltään (asia pitää mainita joka tapauksessa)? --Velma 30. tammikuuta 2008 kello 18.02 (UTC)
Ihan hyvä huomio. Tosin ainahan tuota käyttöä on tapana painottaa kokooma-artikkeleissa (kts. esim. kahvi). Ne kasvitieteelliset puolet ovat puuttuneet, koska en tiedä niistä itse hittoakaan (ei ole myöskään löytynyt kuvia itse kasvista, mikä on suuri ongelma). Eli pitänee siltä osin skarpata. --Ras 30. tammikuuta 2008 kello 19.13 (UTC)

Maajaosta on nyt siirrytty enemmän tyyppijakoon (Ranska - Uusi maailma, jälkiruokaviinit), joka on tunnettu jaotteluperuste ko. viinin kohdalla. Samassa yhteydessä lilliputtimaat on heivattu ulos. Myös Viini & Ruoka -osa on valmistunut ja historia-osaa rasittanut korkitusjuttu on siirretty uuden maailman viinien alle. Onko tämä jako nyt toimiva? --Ras 31. tammikuuta 2008 kello 00.42 (UTC)