Keskustelu:Sanomalehti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Käyttäjä:Veli Holopainen: Hei 80.186.175.25, oletko varma tuosta dioksiiniosuudesta? Käsittääkseni sanomalehtipaperi on valkaisematonta, ja sanomalehtipaperin valmistuksessa toisinaan käytetyn kierrätyspaperin siistauksessa (painomusteen poistossa) ei käytetä kloorivalkaisua.

Sanomalehtipaperia on monenlaista, ja sitä valmistetaan myös muissakin maissa kuin suomessa, suomessa kloorivalkaisusta on luovuttu lainsäädännöllisistä syistä, mutta siltikin sanomalehtipaperien valmistuksessa syntyy runsaasti tonneittain ympäristöjätettä, siistauksesta ja suodatetusta prosessivesistä. Vaikka puhutaan ns. suljetusta kierrosta, ei se tarkoita sitä että vettä kierrätetään ympyrää vaan tuolloinkin prosessin päätyttyä prosessivesi suodatuksen kautta lasketaan vesistöihin. Ympäristökeskukset ovat myöntäneet toimintaluvat siistauslaitoksille, sellunvalmistille yms. ja jokaisella laitoksella on päästökiintiöt, ja heidän päästöjä seurataan jatkuvasti. Vieläkin prosesseista pääsee myrkkyjä erilaisia määriä vesistöihin, toki määrät on merkittävästi pienempiä kuin 50-80 luvuilla.

Mutta menneiltä vuosilta on kymijoen ja monen muun isonjärven pohja täynnä näitä päästöjä, erityisesti dioksiinia PCB:tä yms. vesistöjen puhdistaminen on käytännössä mahdotonta, ellei sitten järveä tai jokea kuivateta ja pohja kaivetaan ylös kaivureilla 1-2m paksuudelta. Ruoppaus ei onnistu koska silloin ympäristömyrkyt vain leviäisivät veden mukana.

Itämeren dioksiinit on peräisin pääosin metsä ja paperiteollisuudesta, nykyisin päästöt on vähäisiä mutta dioksiini ei poistu vaan säilyy pohjamudassa josta se kulkeutuu ravintoketjun kautta äyriäisistä kaloihin ja ihmisiin yms. eläimiin.

Luonnollisesti Sanomalehtien + (aikakausilehtien) elinkaaressa on muitakin ympäristöhaittoja kuten joka päiväinen jakelu ja vanhojen lehtien kerääminen, energiaa kuluu ja ympäristöä saastuu. Puhumattakaan siitä että metsiä kaadetaan, juuri niitä puita jotka puhdistavat hiilidioksidia ilmakehästä. 80.186.175.25 11:24 loka 15, 2004 (UTC)

Käyttäjä:Veli Holopainen : Kuuluisivatko nämä asiat paremmin paperiteollisuuden ympäristöhaittoja tai yleisesti ympäristöongelmia käsitteleviin artikkeleihin? Mitkään niistä eivät ole spesifisti sanomalehtiin liittyviä.

Sanomalehdellä on elinkaari, raaka-aineen valmistus, jakelu, keräys ja kierrätys. Siinä on monenlaista ympäristöhaittaa matkanvarrella sekä kestäväkehitys siitä kaukana. Kaikesta paperiteollisuuden tuotteista Sanomalehdet on ylivoimaisesti merkittävin paperinkäyttäjä, paperiteollisuuden ongelmat on mitä suuremmissa määrin sanomalehtien ongelmia.

http://www.sll.fi/toiminta/kestava/ekotehokkuus/et_kulutus/et_lehti

http://www.edu.fi/oppimateriaalit/ymparistokemia/ Ympärsiöstömyrkky dioksiinista 80.186.175.25 11:45 loka 15, 2004 (UTC)

Outoja lauseita

"Jotkut ovatkin ennustaneet jopa kaikkien sanomalehtien katoa. Näin ennustettiin myös 1920-luvulla radioon vedoten ja uudelleen 1900-luvun puolivälissä televisioon vedoten." Eihän tästä mitään järkeä ole. Voisiko joku hakea lähteet ja tai muotoilla tekstin niin kuten asia on. Itse en tiedä tarkkoja lukuja etten voi muokata juuri. Mutta "jotkut ennustaneet katoa", milloin? 1900-luvun puolivälissä mutta sanotaan 1920-luvulla on tarkka? Lauseessa on tarkkoja lukuja, ei tarkkoja lukuja ja ei lukuja tai tietoja ollenkaan..

Tässä sanomalehdiksi on tulkittu myös ilmaisjakelulehdet. Onkohan tulkinta oikea? --82.215.253.97 30. joulukuuta 2009 kello 09.37 (EET)[vastaa]