Keskustelu:Saatananpalvonta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viitaten artikkelin viimeiseen kappaleeseen, onko jollakulla antaa viitettä tapaukseen, jossa nimenomaan saatananpalvojat olisivat kaataneet hautakiviä? Entä onko antaa viitettä tapaukseen, jossa olisi todettu saatananpalvojia ylipäätään olevan olemassa? Ravel 19. syyskuuta 2005 kello 16:42:08 (UTC)

Google löytää useita tapauksia. //Squirrel2 4. maaliskuuta 2006 kello 19.01 (UTC)

Saatananpalvojien julkisuus kuvasta/uutisoinnista väitteli joku tohtoriksi aiemmin tänä vuonna. En nyt muista kuka, mutta ko. tutkimuksen voisi kaivaa viitteeksi tähän artikkeliin. --Harriv 10. marraskuuta 2005 kello 21:39:30 (UTC)

Yhdistäminen satanismiiin[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli pitäisi yhdistää satanismiin. Enkkuwikissäkään ei ole tälle omaa artikkelia. --ML 22. toukokuuta 2006 kello 10.42 (UTC)

En-wikin artikkeli onkin sekava sillisalaatti, jossa on yhdistettynä kaikki eri "tyylisuunnat" ja loppujen lopuksi eri tyyleistä on sitten omatkin artikkelinsa kuten "LaVeyan Satanism" ja "Religious satanism". Lisäksi suomen kielessä taitaa saatananpalvonta on vakiintuneempi termi kuin englannin "devil worshipping". --Ekeb 22. toukokuuta 2006 kello 10.58 (UTC)
No ei hyvää päivää, yhdistetään sitten Islam ja kristinusko koska molemmilla on sama jumala eiks je? Kaikki armaaseen vihtahousuumme viittaava ei ole satanismia, ja kaikki pentagrammit ei tarkoita saatananpalvontaa. --Agony 25. toukokuuta 2006 kello 15.17 (UTC)

Poistin 22.5.2006 osuuden, jossa käsiteltiin saatananpalvonnan "tuntomerkkejä" (mm. metallimusiikki, tietynlainen pukeutuminen, roolipelit), koska teksti oli perätön, asenteellinen ja edusti lähinnä ns. herätyskristittyjen näkemyksiä. Kannattaisin tämän artikkelin laajentamista saatananpalvonnasta tehtyjen tieteellisten tutkimusten osalta. -TR

Onko tuossa Hjelmin kirjassa tai jossain muualla jotain kunnon asiaa ilmiöstä, jonka pohjalta voisi koostaa artikkelin? Jotenkin epäilyttää, ettei koko asiaa oikeastaan olemassakaan muussa mielessä kuin roolipelit-tyyppisenä täysin perättömänä huhuna, tai joidenkin norjalaisia satanistic black metal-yhtyeitä kuuntelevien teinien yksittäisinä ylilyönteinä. Ilman lähdettä ei kuitenkaan viitsisi alkaa säveltämään mitään. --ML 22. toukokuuta 2006 kello 13.36 (UTC)

Mielestäni artikkelia ei pitäisi yhdistää satanismiin, koska kyseessä ovat täysin erilaiset asiat. Ja niiden erotteleminen on helpompaa kun kummallakin on omat artikkelinsa. Yhteen tuupattuna asiat vain sekoittuvat entisestään ja koko jutusta ei saa mitään tolkkua. – linnea 25. toukokuuta 2006 kello 15.04 (UTC) Ja en-wikissä on 5 eri artikkelia (ainakin) satanismista / saatanan palvonnasta... – linnea 25. toukokuuta 2006 kello 15.11 (UTC)

Artikkelia ei ole mitään syytä yhdistää satanismiin, koska esim. tuossa lähteeksi mainitussa Hjelmin kirjassa ja muutenkin asiaa käsittelevässä kirjallisuudessa satanismi ja saatananpalvonta erotellaan hyvin selkeästi toisistaan. Satanismi on järjestäytynyt uskonto ja saatananpalvonta on sosiloginen ilmiö. Otin vapauden poistaa yhdistettävä-mallinteen, koska termejä käytetään suomenkielisessä keskustelussa selvästi eri asioista. Elrith 25. toukokuuta 2006 kello 15.18 (UTC)
On kuitenkin erikoista ettei esimerkiksi enkkupuolella tuollaista eroa tehdä. Toisaalta on outoa että puhutaan "uskonnollisesta satanismista" ja satanismiin "joskus kuuluvista" saatananpalvontarituaaleista, jos kyseessä ovat "ihan eri asiat". Mutta jos tuo Titus Hjelminkin kirjassa on, kaisse on uskottava, vaikka olen itse pitänyt satanismin ja saatananpalvonnan olennaista eroa lähinnä ns. nettitotuutena.--ML 29. toukokuuta 2006 kello 09.51 (UTC)
Nykymentaliteetti tuppaa olemaan, että kaikki muslimit on terroristeja, jokainen kristitty on seksihurjastelija ja jokainen katolinen on tiukkapipo selibaatti. Sama on myös satanismin kanssa, pelkkä sana "sa(a)ta" saa aikaan yökötysaallon monessa, vaikka hieman pintaa raapaisemalla saataisiin epäselvyys selvitettyä missä tahansa edellä mainituista esimerkeistä. --Agony 29. toukokuuta 2006 kello 10.02 (UTC)
Olennaista lienee se, että nimenomaan suomalaisessa keskustelussa satanismi ja saatananpalvonta on tahdottu erottaa. Saatanan palvonta sen urbaanissa tai noitavainojen aikaisessa merkityksessä lienee kuitenkin jonkinlaista "satan-ismiä". Termiä saatananpalvoja tulisi mielestäni välttää viimeisen asti, esimerkiksi henkilöitä luokiteltaessa. 128.214.177.245 9. marraskuuta 2006 kello 00.06 (UTC)
Yhdistin jo, ehtimättä lukea tätä. Taisin olla liian nopea. -Zxc 25. toukokuuta 2006 kello 15.22 (UTC)
Palautin muutoksesi. Elrith 25. toukokuuta 2006 kello 15.54 (UTC)

Tämä nyt on vähän pilkunkiillottamista, mutta miten nimenomaan euroviisumenestys todistaa, ettei kyse ole satanismista? --Höyhens 22. toukokuuta 2006 kello 15.57 (UTC)

Lähteetön...[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni lähteetön-malline olisi soveltunut tähän, kun yhtään lähdettäkään ei ole, ja monet osat artikkelista, kuten arvailut saatananpalvojien motiiveista, vaikuttavat tyypilliseltä mutututkimukselta. Toinen vaihtoehto olisi sitten lätkiä artikkeli täyteen viitevaatimuksia (lähde?), eikä sekään kovin mielekkäältä tunnu. --ML 18. tammikuuta 2007 kello 21.58 (UTC)

Todennäköisesti osa jutuista on Kirjallisuus-kohdassa mainitusta kirjasta. Vaikea kuitenkaan lukematta sanoa mikä, kun ei ole erikseen merkitty. Ravel 23. helmikuuta 2007 kello 17.35 (UTC)

Tämä artikkeli on pelkästään tutkimus, jolla perustellaan ettei saatananpalvonta ole kaiken pahan alku ja juuri. Kaipaisin artikkeliin tietoa Saatanan palvomisesta katsomuksena. 88.114.196.163 10. toukokuuta 2018 kello 13.26 (EEST)[vastaa]

Tutkija Hjelm[muokkaa wikitekstiä]

Tässä viitataan vain tutkija Hjelmiin, mutta tekstissä lukee monikossa "Tutkijoiden mukaan". Lisäksi mielestäni tämä wikiteksti on ohutviivainen ja yksipuolinen kuvaus itse asiasta. Tähän kaivattaisiin laajempaa näkemystä. --Myllhei66 (keskustelu) 2. marraskuuta 2018 kello 19.47 (EET)[vastaa]

Teistinen satanismi[muokkaa wikitekstiä]

Tämän artikkelin vastineena mm. englanninkielisessä Wikipediassa on artikkeli en:Theistic Satanism ja myös muiden kieliversioiden artikkelit on nimetty vastaavasti. Nyt on kuitenkin niin, että täällä suomenkielisessä Wikipediassa on myös erillinen artikkeli Teistinen satanismi. Pitäisikö se yhdistää tähän? --Risukarhi (keskustelu) 7. heinäkuuta 2019 kello 22.11 (EEST)[vastaa]