Keskustelu:Ruby

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tällä hetkellä artikkelin alku kuuluu näin:

Ruby on tulkattava ohjelmointikieli, jonka on kehittänyt japanilainen Yukihiro Matsumoto "Matz" 1995. Se on uusin niin sanottu skriptikieli (kuten Perl ja Python), jolla on helppo tehdä nopeita sovelluksia erityisesti järjestelmänhall{{[[Malline:{{Malline}}|{{Malline}}]]}}innan tarpeisiin. Ruby on kuitenkin myös täysiverinen ohjelmointikieli, jolla voi tehdä suuriakin sovelluksia. Perlin ja Pythonin lisäksi Ruby on saanut vaikutteita myös sellaisista kielistä kuin Clu, Smalltalk, Eiffel, Java, Ada ja Objective C.

Kommentteja tähän:

  • Skriptikieli viittaa komentosarjakieli-artikkeliin, joka alkaa sanoilla "Komentosarjakieli (sl. skriptikieli) on kieli, jolla kirjoitetaan komentosarjoja (sl. skriptejä). Näillä automatisoidaan tehtäviä ilman, että tarvitaan varsinaisia ohjelmointikieliä." Ruby on "varsinainen ohjelmointikieli", joten joko tämä artikkeli tai skriptikieli-artikkeli on väärässä. Itse poistaisin skriptikieli-viitteen ja sanoisin että Ruby on tulkattava, dynaaminen ja dynaamisesti tyypittävä ohjelmointikieli. Myöskään Perl ja Python eivät ole skriptikieliä, eikä niiden artikkeleissa onneksi niin väitetäkään.
  • Vaikka Ruby olisi skriptikieli, se tuskin on niistä uusin. :-)
  • Mielestäni tämä taksonomia on olennaisempaa kuin se, kuka kielen on kehittänyt, joten siirtäisin sen ensimmäiseen lauseeseen.

Antti Tarvainen 14. maaliskuuta 2006 kello 07.43 (UTC)

Olet minusta oikeassa. Skriptikielestä tulee mieleen jokin JavaScript tai awk - kummallakaan en lähtisi toteuttamaan minkäänlaista asiakashallintajärjestelmää. Perl, Python ja Ruby sen sijaan sopivat tuollaisiin hyvin, ja niillä on tehty oikeasti isoja projekteja (kohta joku sanoo, että myös sed:illä on tehty veppiserveri ja sokoban-sovellus, mutta aina on ihmisiä joilla on aivan liian paljon aikaa :) --Edvard M 14. maaliskuuta 2006 kello 11.16 (UTC)


Twitterin mainitseminen esimerkkinä Rubyn tuotantokelpoisuudesta on hieman kyseenalaista sillä Twitter on portattu Scalaksi Rubyn suorituskyky ongelmien takia. 26. syyskuuta 2013 kello 06:25 -- kommentin jätti 26. syyskuuta 2013 kello 06.26Käyttäjä:94.22.40.97

Tietosanakirjassa ei voi lähteä analysoimaan mahdollisia omia oletuksia, vaan tulee viitata luotettavien lähteiden väitteisiin. Esim: Oma kantani on, että ruby suorittaa ihan hyvin, ja Twitter oli siitä elävä esimerkki, vaikka optimoinnissa Scalaan (jvm) päädyttiinkin. --(λ (?) (!)) 18. lokakuuta 2013 kello 20.09 (EEST)[vastaa]