Keskustelu:Rossin jäähylly

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jäälautan koko[muokkaa wikitekstiä]

Jossakin on kyllä jotain mätää, kun englanninkielisissä artikkeleista (joista tiedot on napattu) on Rossin jäälautan koko ja Uuden-Seelannin vaatiman alueen koko ristiriidassa. Jos kerran jäälautta sijaitsee lähes kokonaisuudessaan Uuden-Seelannin vaatimalla alueella ja jos Uuden-Seelannin vaatima alue käsittää lisäksi suuria alueita itse Etelänapamantereesta ja sitä ympäröivästä merestä, niin miten voi olla mahdollista että jäälautalla on suurempi pinta-ala kuin Uuden-Seelannin vaatimalla alueella? Hämmentävää. Yksi mahdollisuus toki on, että tuo 450 000 km² tarkoittaa vain sitä osaa Uuden-Seelannin vaatimasta alueesta mikä ei sijaitse a) jäälautalla, b) merellä. Osaisiko kukaan valistaa tyhmää? --Krgeqewrjsif 5. kesäkuuta 2006 kello 15.33 (UTC)

Tuo on kieltämättä outoa. Vika on luultavasti Uuden-Seelannin vaatiman alueen pinta-alassa – de-wiki kertoo pinta-alaksi 750 310 km². Tai sitten tuo 450 000 viittaa vain maapinta-alaan. Joka tapauksessa jäähyllyn ala on varmaan oikein, kun Britannicakin sanoo niin. –Aslak 14. huhtikuuta 2007 kello 19.35 (UTC)

Jäähylly tämä on[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan artikkelin siirtoa nimelle Rossin jäähylly. Jäätikkötutkimuksen alalle ei ole oikein vakiintunut suomenkielistä sanastoa (minkä voimme havaita mm. tästä), ja näin näyttää olevan tässäkin tapauksessa. Jäähylly, jäätikköhylly, lauttajää, jäälautta tai vain jäätikkö ovat jäähyllyistä käytettyjä nimiä, joihin pienellä haeskelulla törmäsin. Kuitenkin jäälautta ainakin minusta voi viitata myös irrallaan kelluvaan jääkappaleeseen, kun taas jäähyllyissä on kyse siitä, että ne ovat kiinni mantereella olevassa jäätikössä. Mitä mieltä muut? –Aslak 14. huhtikuuta 2007 kello 19.17 (UTC)

Siirsin, kun kommentteja ei ole tullut. –Aslak 20. huhtikuuta 2007 kello 19.13 (UTC)
Lauttajää.