Keskustelu:Rooman valtakunnan ruokakulttuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Tämä on tuore käännökseni saksankielisestä wikipediasta. Varmaan tärkein korjattava asia on punaisten linkkien täyttäminen - saatte mielihyvin auttaa, jos viitsitte. Niiden joukossa on aika paljon ihan tavallisia asioita kuten aamiainen, paprika, hanhi, salaatti, purjo, naudanliha, sianliha, suoli ja seppele. Tekstiä lienee vaikea saada lisää, ellei lainaa aihetta käsittelevää kirjaa. --Tero Vilkesalo 8. tammikuuta 2006 kello 18:10:15 (UTC)

Oikein mukava. Äkkiseltään tulee mieleen ainakin sellainen ehdotus, että alkuperäislähteitä olisi hyvä käsitellä erikseen vähän laajemmin (kuten on tehty esimerkiksi artikkelin Julius Caesar lopussa). Ruokatapojen kuvaukset taitavat kai pohjautua aika harvalukuiseen joukkoon lähteitä ja sitten arkeologiseen aineistoon. Olisi hauska tietää tarkemmin mikä näiden suhde on kokonaiskuvan rakentumisessa ym. Ehkä Google tietäisi tästä tarkemmin. En tiedä sitten onko tuo ihan välttämätöntä tällaisessa yleiskuvauksessa. Jonkun suomenkielisen kirjan käyttö voisi olla tietysti ihan hyödyllistä, lisäsin sinne vielä yhden, josta löytyy ainakin jonkun verran lisää myös näistä asioista. --Hasdrubal 10. tammikuuta 2006 kello 20:52:33 (UTC)

Onko todellakin niin, että Rooman valtakunta oli jonkinlainen yhtenäiskulttuuri? Sehän oli valtava alue, joten ei vaikuta uskottavalta, että kaikkialla Roomassa olisi ollut samanlainen ruokakulttuuri. Artikkelin johdannossa viitataan yhteiskuntaluokkien eroihin, mutta muuten artikkeli taitaa kertoa lähinnä yläluokan syömingeistä. Tämä epätasapaino on vakava puute. Nikke 20. maaliskuuta 2006 kello 11.43 (UTC)
Kiitos kommentista. Varmaan artikkeli painottuukin enemmän Rooman alueen yläluokan tapoihin, ja olisi mukava saada hieman laajempi kuva. On kuitenkin hyvä muistaa, että varmaankin juuri Rooman yläluokan syömingeistä on jäänyt eniten kirjallisia muistomerkkejä jälkipolville ja muusta vähemmän. Niinpä tämän hieman marginaalisen aiheen perinpohjaisempi selvittäminen vaatisi kyllä tarttumista johonkin juuri tätä aihetta käsittelevään teokseen, todennäköisesti vieraskieliseen. Innostuneet ottakoot asiasta selvää. Itse en aio sitä tehdä, vaan keskityn jatkossakin enemmän kääntämiseen sekä erikoisaloihin, joista minulla on enemmän pohjatietoa. Tero Vilkesalo 21. huhtikuuta 2006 kello 20.28 (UTC)