Keskustelu:Puettava tietokone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hieman sekavaa tietoa tässä. Puhutaan puettavana tietokoneena paidasta, mutta kohta sanotaan että älyvaatteet eivät ole puettavia tietokoneita. En tähän hätään muista nähneeni yksiäkään paitoja, hanskoja, liivejä kypäriä tai hansikkaita, joita laskisin puettavaksi tietokoneeksi. On yksi mahdollisesti tuleva tuote, joka on päässä, mutta se on enemmänkin hiuspanta-mallia kuin kypärä. Yksi käyttää olkalaukkua, toinen reppua, kolmas alusvaatteita, mutta se ei tee siitä vaatteesta tai laukusta sitä tietokonetta. Itse olen kasaamassa puettavaa, enkä tiedä vielä varmasti miten sitä päätän lopulta kantaa, mutta se ei tee siitä ratkaisusta (vyöstä, hanskoista, liivistä, casebeltistä) puettavaa tietokonetta, vaan vain sen kantoratkaisun. Nyt, jos tekisinkin alusta lähtien esimerkiksi kypäräksi soveltuvan puettavan, jota ei oikein voisi sovittaa muuhun kantoratkaisuun teknisten ominaisuuksiensa vuoksi, voisin nimittää sitä kypärää puettavaksi tietokoneeksi. Jos minulla on puettavan tietokoneen keskusyksikkö olkalaukussa ja nimitän sitä olkalaukkua puettavaksi tietokoneeksi, kun otan keskusyksikön pois sieltä ja laitan sen vyölaukkuun, onko se vyölaukku nyt puettava tietokone sen olkalaukun sijaan? Ei, vaan se keskusyksikkö on.

Puettavan tietokoneen ideasta, Steve Mannin mukaan, jota täälläkin käytetään jo lähteenä, puettavan tietokoneen ideana on muunmuassa passiivinen tietokoneenkäyttö. "Se on rakennettu siltä oletukselta lähtien, että tietokoneen käyttö on toissijainen aktiviteetti, sen sijaan että siihen osoitettaisiin ensisijaisesti huomiota. Itse asiassa sen tulisi, mikäli mahdollista, omata aisteja vahvistavia ominaisuuksia." Lähde:[1] Sellainen, että vaikka silmikkonäytön kulmassa näkyy lämpötila tai ilmansuunnat tai että se tunnistaa että kävelet kaupan ohi ja näet sen kaupan tarjoukset automaattisesti ja/tai antaa pimeänäön antamalla irfiltterittömän videokameran kuvaa silmikkonäytölle.

Esimerkkinä puettavasta tietokoneesta, Steve Mann on käyttänyt sellaista jo 1970-luvulla, kuten kerrotaan englanninkielisen Wikipedian "Wearable computer" artikkelin kuvatekstissä.

Puettava tietokone saa, vaikkei se olekaan toivottua, rajoittaa tämän normaalia toimintaa. Satoja euroja maksavat mukana kulkevat laitteistot rajoittavat joka tapauksessa niin, että on paljon varovaisempi niiden kanssa. Steve Mannilta revittiin lentokentällä laitteet pois päältä väkisin. Jos laite on yhtään näkyvämpi, kuin Mannin uusimmat versiot, niin kuin ne yleensä ovat, ne tulevat aiheuttamaan ongelmia sosiaalisissa tilanteissa etenkin silmikkonäytön osalta.

Puettavan tietokoneen ei tarvitse olla pestävä. Riittää, että sen kantoratkaisu on. En aio pestä keskusyksikköäni Beagleboardia, mutta aion pestä joskus sitä millä kuljetan sitä mukana.

Nyt jo tulee ottaa huomioon käytännöllisyys ja ulkonäkö, en tiedä mistä muista esteettisyyksistä artikkeli puhuu. Puettava tietokone ei yksinkertaisesti tule olemaan hyväksyttävä kapine sosiaalisissa tilanteissa, etenkään vähänkään intiimimmissä sellaisissa, ellei se ole piilotettu hyvin. Esimerkiksi näyttö aurinkolasien sisään ja tietokone ihan ok:n näköiseen Casebeltiin, mikäli mahtuu. Laitteiden lataaminen on myös varsin helppoa mikäli tekee akkuratkaisun vaikka nopeasti ladattavista suurikapasiteettisista sormipariston muotoisista akuista.

Tuon käyttäjien valvomisen puettava mahdollistaa vain ja ainoastaan mikäli ne kaupallistetaan yksityisomistuksellisilla ohjelmistoilla varustettuna. Mikäli niissä käytetään Linuxia ja muita vapaita ohjelmia, ei tuon suhteen ole ongelmia ja käyttäjä pystyy käytännössä itse valitsemaan mitä tietoja hän haluaa itsestään kertoa ulkopuolisille. Tämä on myös Mannin vaatimus puettavalle: "Yksityinen: toiset eivät voi katsella tai hallita sitä mikäli et anna heidän tehdä niin. Muut eivät tiedä järjestelmän tilaa, ellet halua heidän tietävän. Esimerkiksi kassaneiti tavaratalossa, joka kieltää videokuvauksen, ei voi tietää lähetätkö langatonta videota puolisollesi kysyäksesi etänä neuvoja. Tämä on toisin kuin videokameroiden kanssa, jolloin tiedetään että otat kuvaa kun pidät kameraa silmäsi lähellä." Sama lähde kuin aiemminkin.

Toivoisin että joku lukee nämä vinkit ja korjaa artikkelia ainakin osittain näiden mukaan. Jos ei niin teen sen itse kunhan joudan. OjM 13. elokuuta 2009 kello 08.17 (EEST)[vastaa]