Keskustelu:Pietari (apostoli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tätä sivua ehdotettiin suositelluksi artikkeliksi, mutta ehdotus kaatui.
Artikkelin suositellut artikkelit -äänestys on arkistoitu.

Artikkelin arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli oli vertaisarvioinnissa 20. elokuuta - 3. syyskuuta 2007

Pietari (apostoli)[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli on vielä pahasti keskeneräinen, mutta uskon pystyväni korjaamaan puutteet kahdessa viikossa. Tavoitteena olisi suositellun sivun status. Parannusehdotuksia? --Green Bonsai 20. elokuuta 2007 kello 15.47 (UTC)

Ihan hyvä arttikeli, kattaa kaiken hyvin. --Velociraptor 20. elokuuta kello 19:05 (UTC)

Mielestäni artikkelin voisi jakaa kahteen selkeään osaan: "Pietarin elämä Uuden testamentin mukaan" ja "Pietari ensimmäisenä paavina". Jälkimmäisestä voisi siirtää raamatulista apostoliasiaa ensimmäiseen. Pietarin ristikuoleman voisi laittaa loppuun. --Peltimikko 20. elokuuta 2007 kello 20.01 (UTC)
Artikkeli perustuu kutakuinkin kauttaaltaan raamatulle, kirkollisille lähteille ja perimätiedolle. Jotta tätä voisi suositella, pitäisi artikkeliin tuoda mukaan vahvasti nykyaikainen kriittinen historiantutkimus, joko omana osuutenaan tai tekstiin upotettuna. Eli mitä todella tiedämme pietarista ja sikäli kun on syytä epäillä että kirkolliset lähteet voivat olla erehtyneet, se pitää mainita. --Tungsten 23. elokuuta 2007 kello 09.26 (UTC)
Lisäsin näin alkuun kappaleen Raamatun luotettavuus Pietaria koskevissa asioissa. --Green Bonsai 23. elokuuta 2007 kello 12.41 (UTC)
Hyvä lisäys, kappale on ihan hyvä varoitus lukijalle ja sisältää mielenkiintoisia tietoja. Minusta artikkelia voisi edelleen parantaa jommalla kummalla, tai peräti molemmilla lisäyksillä, jos mahdollista:
  • Pietarin aikaan hänen elinympäristönsä, Rooman valtakunta, oli miltei totaalisesti ei-kristillinen. On siis kohtuullista olettaa, että niin merkittävästä henkilöstä olisi jäänyt jonkinlainen merkintä ei-kristillisiin lähteisiin. Jos tällaisia lähteitä on, mitä kristillisten lähteiden tietoja niistä voi vahvistaa ja mitkä väitteet taas vaikuttavat niiden nojalla epäuskottavilta? Jos taas Pietarista ei ole jäänyt mitään merkintää mihinkään ei-kristilliseen tietolähteeseen, on sekin mainitsemisen arvoista, samoin kuin se, mitä johtopäätöksiä siitä voi vetää.
  • Nykyisin on varmasti historian tutkijoita, jotka ovat kriittisesti tutkineet Pietaria ei-kristillisestä, neutraalista näkökulmasta. Koska neutraali näkökulma on Wikipedian keskeisimpiä ohjenuoria, olisi mielenkiintoista tietää mitä sellaiset tutkimukset sanovat Pietarista: mitkä perinteiset tiedot ovat niiden valossa uskottavia, mitkä epäuskottavia ja miksi.
Tällaiset tiedot toisivat neutraalimmin esiin nykyiset tietomme Pietarista, koska onhan lienee selvää että kristityillä on tässä asiassa oma lehmä ojassa, joka epäilemättä, varsinkin ennenvanhaan, on voinut vaikuttaa kristillisistä lähteistä saatavien tietojen luotettavuuteen. --Tungsten 23. elokuuta 2007 kello 14.35 (UTC)

Vaikka itse lisäsinkin Jeesuksen veljestä Jaakobista pienen pätkän, niin minulle on epäselvää kumpi oikeastaan johti kristillistä/Jerusalemin seurakuntaa? Jaakob vai Pietari? Vai riippuuko tämä Uuden testamentin kohdasta? --Peltimikko 23. elokuuta 2007 kello 13.17 (UTC)

Peltimikolle: Pietari johti aluksi, myöhemmin tehtävään nousi Jaakob. Tungstenille: Olisiko kappale tyyliin Pietarin historiallisuus hyvä paikkaamaan kyseisiä puutteita? --Green Bonsai 23. elokuuta 2007 kello 17.52 (UTC)

Kuulostaa hyvältä ajatukselta. Joko tosiaan omana osuutenaan, tai sitten pitkin tekstiä. Muodolla sinänsä ei minuta ole niin väliä. Hyvää työtä taas ja hienoa, että otat ehdotukset niin hyvin huomioon! --Tungsten 24. elokuuta 2007 kello 10.46 (UTC)
Lisäsin artikkeliin kappaleen Pietarin historiallisuus. --Green Bonsai 24. elokuuta 2007 kello 14.05 (UTC)

Voisi lisätä osion: Muiden uskontojen käsitys Pietarista. --Spirit 31. elokuuta 2007 kello 14.20 (UTC)

Islamista löytyvät vastineet Jeesukselle (Isa), Johannes Kastajalle, Adamille, Abrahamille, Moosekselle ja Marialle. Mutta ei Pietarille. Samaten en-wiki antaa heikosti tai ei ollenkaan viitteitä muista uskonnoista. --Peltimikko 31. elokuuta 2007 kello 18.30 (UTC)

Pietarin historiallisuudesta[muokkaa wikitekstiä]

Pietarin, kuten muidenkaan Jeesuksen opetuslapsien historiallisuudesta ei ole minkäänlaisia todisteita, jos käytetään normaalia historiallis-kriittistä menetelmää tutkimusta tehtäessä. Jos kuitenkin halutaan pitää Apostolien tekoja luotettavana lähteenä, niin senkään mukaan Pietari ei ole voinut olla Rooman piispana Katolisen kirkon ilmoittamana ajankohtana (32-67). Apt. 12:21-23 kerrotaan kuningas Herodeksen (Agrippa I) kuolemasta, joka Josefuksen mukaan tapahtui v.44. Pietari mainitaan viimeisen kerran kronologisesti etenevässä Apostolien teoissa jakeessa 15:7 ja sen mukaan Pietari oli silloin Jerusalemissa. Tämän ajankohdan olisi siis täytynyt olla 40-luvun jälkipuoliskolla. Kirjoittaja väittää Luukkaan evankeliumin 4.luvussa olevan maininnan, että Pietari olisi naimisissa ja asuvan yhdessä vaimonsa ja anoppinsa kanssa. Tällaista mainintaa ei evankeliumissa kuitenkaan ole. Kirjoittajan johtopäätelmä perustuu ilmeisesti mainintaan Simonin anopista, jonka Jeesus parantaa kuumeesta (4:38-39). Simonin vaimosta ei kuitenkaan puhuta halaistua sanaa, sillä vaimo sanaa käytetään ainoastaan anopista. Meillä ei siis voi olla mitään tietoa siitä, oliko Simon leski vai ei, puhumattakaan siitä, että hänellä olisi ollut lapsia. Simon Pietari oli ammatiltaan kalastaja, jotka tuohon aikaan olivat yleensä lukutaidottomia. Näin on syytä olettaa myös Pietarin kohdalla. Näin ollen Apostolien tekojen maininta Pietarin oppimattomuudesta liittynee nimenomaan hänen lukutaidottomuutensa! Tällainen, monasti vielä tarkoitushakuinen omien mielikuvien esittäminen tosiasioina, on erittäin yleinen piirre Raamatun tutkimuksessa. Kristinuskon historia ja UT ovat täynnä ristiriitaisuuksia ja puutteellista tietoa, joten historiallisesti luotettaviksi lähteiksi niistä ei valitettavasti ole. Juhani Venäläinen Juhanive 28. kesäkuuta 2008 kello 06.01 (UTC)

Kristinuskon artikkeleita voi muokata näistä näkökulmista asianomaisissa artikkeleissaan, kunhan merkitsee lähteet eikä lähde esittämään omaa uutta tutkimusta. Jeesuksen historiallisuutta ja Raamatun historiallisuutta on käsitelty omissa artikkelissaan. --Peltimikko 26. kesäkuuta 2008 kello 08.38 (UTC)
Pietarin vaimon mainitaan olevan elossa ainakin 1. Korinttolaiskirjeessä (9:5). James Hastingisin Dictionary of the Bible puolestaan kommentoi Apostolien tekojen mainintaa "oppimattomuudesta" (kreik. agrammatos), että hän ei saanut opetusta rabbiinisessa koulussa (1905, 3.osa, s. 757) . Encyclopedia of Jewish Religionin mukaan "luku- ja kirjoitustaito näyttää olleen yleinen muinaisessa Israelissa". Kristinuskon historia(nkirjoitus) ja UT ovat keskenään ristiriidassa, se on varmaankin totta. UT sitä vastoin vaikuttaisi olevan sitä sopusointuisempi mitä enemmän siihen tutustuu.--Wessi (keskustelu) 3. joulukuuta 2013 kello 11.17 (EET)[vastaa]