Keskustelu:Päärata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mitas Lahden oikorata talla sivulla tekee, silla eihan se nyt paarataa oikaise, vaan Pietarin rataa? Jpatokal 26. lokakuuta 2005 kello 15:37:35 (UTC)

Samaa voisi kysyä toijala-turku ja oulu-rovaniemi välistä. --Harriv 26. lokakuuta 2005 kello 19:09:21 (UTC)
Ol–Roi ei ainakaan kuulu päärataan, eikä Tku–Tl. Pääratahan sitä paitsi on mikä tahansa rataverkon tärkeä pääliikenneväylä, ei ainoastaan Hki–Ol, joten ilmeisesti sitä kautta nuo ovat pujahtaneet pääratoina artikkeliin. --TeVe 26. lokakuuta 2005 kello 19:25:25 (UTC)
Tassa artikkelissa kuitenkin puhutaan vain nimenomaan "the" paaradasta, joka on Suomessa Hki-Oulu. En sinallaan vastusta nimen muutosta, mutta muun yhta napsakan nimen etsiminen voi olla hankalaa kun toinen paatepysakki muuttui aika monta kertaa...
Ylla mainitut sivuraiteet voisi kylla ihan hyvin puskea jonnekin Suomen rautateiden historia (tjsp) artikkeliin. Jpatokal 28. lokakuuta 2005 kello 09:35:45 (UTC)

Yllämainitut virheet on näemmä korjattu. Mitä tulee termiin Päärata, niin kyllä se Rantaradan, Savon radan ja Karjalan radan ohella on selkeästi suomalainen ilmiö. Siten viittaus suomalaiseen näkökulmaan ja artikkelin laajentamistarpeeseen on turha.

Päärata on minkä tahansa rautatieverkon tärkein osuus. Suomikeskeisyyttä vähemmälle tästäkin. --Tve4 21. toukokuuta 2007 kello 17.08 (UTC)
Mielestäni termi "Päärata" yhdistetään Suomessa sen verran vahvasti juuri tähän aiheeseen, että jos erillistä artikkelia pääradasta yleisemmin olisi tarvetta tehdä, siihen voisi viitata tämä artikkeli- mallineella nykyiseltä Päärata-sivulta... --kirvesAxe 27. toukokuuta 2007 kello 02.52 (UTC)
Muistutetaanpas taas, että tämä on suomenkielinen Wikipedia, ei SuomiWikipedia. --Tve4 24. kesäkuuta 2007 kello 08.25 (UTC)

Olisiko mitään, jos tämä sivu nykyisellään siirrettäisiin nimelle Päärata (Suomi) ja laadittaisiin sitten yleisemmin pääradoista kertova erillinen artikkeli? (ja korjattaisiin näiden välillä kaikki nykyiset päärata-wikitykset...) –kirvesAxe 24. kesäkuuta 2007 kello 21.47 (UTC)

Oman näkemykseni mukaan päärata-artikkeli voisi olla Suomea käsittelevä kuten nyt. Esim. artikkeli jatkuisi otsikolla "Päärata Suomessa" ja sen jälkeen asiaan ja otsikko "Päärata ulkomailla" tms. ja sen jälkeen voisi olla viittaus varsinaiseen artikkeliin "Pääradat" tai "Pääradat ulkomailla", tosin en tiedä sopiiko ulkomaista puhuminen wikipedian tyyliin. Ehkä ensimmäin artikkeli-idea olisi hyvä. Kenelläkään kommentoitavaa? --Jaala 6. heinäkuuta 2007 kello 19.57 (UTC)

Uusittu artikkeli[muokkaa wikitekstiä]

Tein artikkeliin uudistuksia sekä siirsin suurimman osan Suomea koskevasta ratatekstistä omaan artikkeliinsa (Suomen päärata). Toivon, ettei uudistuksia heti peruta, vaan tekstiä lähdetään hiomaan. Muiden maiden pääradat on poimittu suoraan toisten kielten Wikipedioista (Ruotsi ja Tanska). Minulla ei ollut muuta tietoa pääradoista, tietävämmät saavat lisätä ja hioa listaa! Myös pääradan selittämisessä saa tekstiä parantaa. --Jaala 13. heinäkuuta 2007 kello 14.18 (UTC)