Keskustelu:Ortodoksisen kirkon kanonit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kanoni vs. Kaanon

Tästä tulee mielenkiintoista... ortodoksinen kirkko käyttää sanaa kanoni, luterilainen kirkko ja eksegetiikan tutkimus suomessa käyttävät sanaa kaanon, jotka molemmat taipuvat omilla hassuilla, erinomaisen sekoittavilla tavoillaan. (Esim. sanat deuterokanoninen ja kanoninen ovat oikein kummankin kannalta.) Merkitykset ovat vain osittain päällekkäiset.

Pitääkö tämän artikkelin lisäksi olla toinen termille kaanon? Tämä artikkeli käsittelee asiaa pelkästään ortodoksisen kirkon näkökulmasta, ja hyvin käsitteleekin, olisi sääli sotkea asiaa pistämällä tähän sekaan, mitä muissa kirkoissa tuumataan, ja mitä kirjoitusasua käyttäen. Toisaalta olisi aika sekoittavaa linkittäjille, jos olisi kaksi niin suuresti toisiaan muistuttavilla nimillä tallennettua ja merkityksiltäänkin lähellä toisiaan olevaa artikkelia.

Sopiiko tällainen toimenpide:

Siirretään tämä artikkeli sille nimelle, mikä alaotsikossa onkin, Ortodoksisen kirkon kanonit, ja tehdään uusi artikkeli nimellä Kaanon, missä sitten on viittaus artikkeliin Ortodoksisen kirkon kanonit ja tietoa muista kaanoneista. Tästä osoitteesta Kanonit, ja (saman tien?) osoitteesta Kanoni tehdään redirect artikkeliin Ortodoksisen kirkon kanonit.

Kysyn tässä sen sijaan, että tekisin näin saman tien, koska artikkelin kanonit alkuperäinen author, joka selvästikin tuntee aiheen, josta on kirjoittanut, on ollut aktiivinen vain pari päivää sitten; haluan kuulla hänen mielipiteensä asiasta.

--Hamartolos, joka ei ole nukkunut tarpeeksi 29. tammikuuta 2005 kello 02:46 (UTC)

Kiitos kysymisestä

Olen todellakin ollut 'aktiivinen' jokunen päivä sitten laittaessani joitain henkilöitä oikeisiin akkoskohtiin, mutta muuten olen vetäytynyt täältä pois kirjoittamasta. Syy oli tuolla ylempänäkin mainittu ristiriita: ortodoksinen näkökanta ~ oikea näkökanta ~ muun uskonnon näkökanta. Väsyin todistelemaan mm., että Pyhä Georgiosta ei todellakaan kuvata ortodoksisessa ikonissa nimellä Pyhä Yrjänä etc.

Mutta ystävällisestä pyynnöstäsi otan toki kantaa esittämääsi asiaan. Se tuntuu minusta oikein hyvältä ja mielekkäältä ratkaisulta, enkä ollenkaan vastusta muutosta.

--HAP 29. tammikuuta 2005 kello 07:13 (UTC)

Poistin artikkelista tämän palan, joka ei selvästikään kuulu artikkelin otsikon alle: "Kanón = eräänlainen kiven tai puun veistämisessä ja kiilloittamisessa käytetty ase." Aioin tehdä tälle oman artikkelin, mutta eihän tässä ole tarpeeksi kamaa artikkeliin, enkä löydä mistään lisää tietoa. Voitko HAP, tai joku muu, toimittaa lisää tietoa?--Hamartolos, joka ei ole nukkunut tarpeeksi 29. tammikuuta 2005 kello 13:53 (UTC)