Keskustelu:Neliöjuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Muokkasin artikkelia niin että neliöjuuri määritellään epänegatiiviseksi, koska useampi suomenkielinen lähde (MAOL-taulukot, Jan Thompson: Matematiikan käsikirja) sen noin määritteli. Huomasin kuitenkin että englannin kielessä neliöjuurella on eri merkitys, eli se käsittää myös negatiivisen juuren. Suomenkielistä neliöjuurta näyttäisi vastaavan käsite principal square root. Onkohan suomen kielessä käsitettä joka sisältäisi molemmat, sekä positiivisen että negatiivisen neliöjuuren arvon? --Riojajar 23. toukokuuta 2006 kello 17.03 (UTC)

Neliöjuuri voi sisältää kaksi eri arvoa. Tällöin liikutaan yleensä kompleksilukujen kunnassa. Neliöjuurta kutsutaan tällöin myös neliöjuureksi. Juurilausekkeet muodostavat kompleksitasoon eri haaroja. --Matikkapoika 6. kesäkuuta 2006 kello 18.11 (UTC)
Ei minustakaan yläasteen opetusta pitäisi ympätä tähän. Neliöjuuri voidaan määritellä reaalilukujen (artikkelin nykyinen "ei-negatiivinen versio") lisäksi vaikka kokonaisluvuissa, jolloin kyseeseen tulevat vaikkapa 1, 9, 81, 100, ... -tKahkonen 11. kesäkuuta 2006 kello 22.42 (UTC)
"Yläasteen"?. Ei nyt aleta halventamaan suomen lukiolaitosta:). Joka tapauksessa epäselvyys katoaa, kun joku kirjoittaa kappaleen kompleksisesta neliöjuuresta, jolloin lukijakin ymmärtää neliöjuuren määritelmän riippuvan kontekstista. Artikkelin kaikissa laskuissahan neliöjuurelle annetaan/annettiin jo ennen muokkaustani vain ei-negatiivinen arvo --Riojajar, 11. kesäkuuta 2006 kello 23.25 (UTC)

"Neliöjuuri pois nimittäjästä"[muokkaa wikitekstiä]

Minullekin opetettiin peruskoulussa ja lukiossa, että neliöjuuri pitää laventaa pois nimittäjästä. Väite ei pohjaudu mihinkään standardiin, vaan kätevyyteen käsinlaskussa (on helpompi jakaa monidesimaalinen likiarvo kuin jakaa monidesimaalisella likiarvolla). Tämä selvisi Simo Kivelän blogista: http://intmath.org/home/kivela/blog/?focus=80 . Lisäsin artikkeliin. --Vesa Linja-aho 25. toukokuuta 2011 kello 00.26 (EEST)[vastaa]